Mit kell tudni a fájdalomcsillapító tapaszokról?

Mit kell tudni a fájdalomcsillapító tapaszokról?

A fájdalomcsillapító tapaszok előnye, hogy közvetlenül a fájdalom helyén alkalmazhatóak, és hosszabb időn át lehetnek a bőrön, ezért hatásuk gyorsan kialakul, és tartósabb, egyenletesebb.

A tapaszok hatóanyagai csak kis mértékben jutnak be a keringésbe, így mellékhatásaik vagy kölcsönhatásaik kialakulásának esélye más gyógyszerekkel csekély. Ennek mértéke azonban egyénenként változhat, így nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni. Több típusa létezik.

Mit kell tudni a fájdalomcsillapító tapaszokról?

Mikroelektromos működésű tapasz

Lényege, hogy a tapaszban enyhe nedvesség (verejték) hatására gyenge egyenáram jön létre, amelynek hatására az izmok ellazulnak, javul a vérkeringés, ezáltal oldódik a fájdalmat okozó görcs is. Előnye, hogy gyógyszermentes, így nem zavarja más gyógyszerek hatását, illetve az ellenáram is olyan gyenge, hogy nem zavarja az elektromos készülékek használatát sem.

Kineziológiai tapasz

Megfelelően felhelyezve fokozza a nyirokkeringést és a vérkeringést, csökkenti a sérült szövetek terhelését, így csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, illetve a további izomgörcsök kialakulását. Előnye, hogy a mikroelektromos tapaszokhoz hasonlóan gyógyszermentes, ezért széleskörűen alkalmazható, biztonságos. Használatakor azonban nagyon fontos a szakszerű felhelyezés, hogy a tapasz a megfelelő izmokra hatva hatékonyan tudja kifejteni a hatását, így a felhelyezéshez érdemes mindig szakember segítségét kérni.

A tapasz színének a színterápia miatt van jelentősége: a különböző színek bizonyítottan eltérő hatással vannak az emberek lelkivilágára, így befolyásolhatják a fájdalom megélését és erősségét.

Melegítőtapasz

A tapaszban található anyagok (szén és vaspor) levegő hatására reakcióba lépnek egymással, ezáltal hő termelődik, amelynek hatására az érintett izmok ellazulnak. Így e tapasz alkalmazható lehet különböző típusú izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére. Egyik fő alkalmazási területe a menstruációs eredetű hasi görcsök csökkentése. Hatóanyagmentes, így más gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba. Több órán át képes gyengéd, egyenletes hatást biztosítani.

Gyógynövénytartalmú fájdalomcsillapító tapasz

Általában valamilyen gyógyhatású növényi kivonatot (például orvosi kender) és mentolt, illetve egyes esetekben metil-szalicilátot is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően hűsítő és fájdalomcsillapító hatású. Terhes és szoptató nők számára nem javasolt, illetve maga a mentol és annak erős illata irritáló lehet, amely például asztmások esetében különösen fontos szempont, számukra nem alkalmazható. A tapasz több órán át is a bőrön maradhat, de hosszabb használat esetén előfordulhat égő érzés a tapasz helyén, ilyenkor mindenképpen hagyjuk abba a használatát.

Gyógyszeres fájdalomcsillapító tapasz

A vény nélkül kapható készítmény általában diklofenák hatóanyagot tartalmaz, amely egy nemszteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító vegyület. A diklofenáktartalmú készítmény csak elővigyázatosan alkalmazható szív-, máj- és vesebetegség, illetve bélgyulladás esetén. Aktív fekély esetében teljesen ellenjavallt, mivel a nemszteroid gyulladásgátlók növelhetik a vérzésveszélyt. E tapasz csak rövid távú kezelésre (maximum 7 nap) javasolt. A tapaszt mindig tiszta, száraz és ép bőrre kell felhelyezni. Nyílt, sebes, problémás felületre semmiképpen nem tehető fel!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége