Magyar barlangok nyomában

Magyar barlangok nyomában

Ha végre itt a nyár, és eljön a várva várt kirándulások ideje, használjuk ki a jó időt, és keressük fel a legszebb hazai barlangokat!

 

Ha barlang, akkor leginkább az Aggteleki-cseppkőbarlang jut eszünkbe, ami csodálatos, életre szóló élményt nyújt az egész családnak. De szerencsére más izgalmas csoda is akad, amit érdemes felkeresni!

 

Aggteleki-cseppkőbarlang

Az észak-magyarországi Baradla barlang csak részben a miénk, teljes hosszúsága a szlovákiai szakasszal együtt több mint 25 kilométer. Bejárata Aggtelek község határában, egy messziről fehérlő magas sziklafal tövében nyílik – már a neolitikum embere is menedékre talált itt. Jósvafő községig húzódó főágának hossza 7 kilométer. A barlangot változatos színű és formájú cseppkövek díszítik. Csontházterme a barlangi medve csontjairól, a kő- és csontszerszámairól, emberi csontvázairól híres. Hangversenyterme kitűnő akusztikájú, évek óta koncerteknek ad helyszínt. Ide érkezik a felsőbb barlangokból a mitológiai lét és máslét világát elválasztó Styx-patak vize is.

 

Jósvafői barlang

A mintegy 25 kilométeres Baradla barlang aggteleki része mellett a főág Vörös-tó–Jósvafő közötti két kilométeres kiépített szakasza is látogatható. Ez a világ leghosszabb, villanyvilágítással, kiépített járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja. A barlangtúra útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét.

 

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A barlangfürdővé kialakított tavasbarlang Európa egyedülálló büszkesége. Olyan, mintha egy vulkán belsejében mártóznánk meg, méghozzá kellemes hőmérsékletű vízben.

 

Tapolcai-tavasbarlang

Az ország egyetlen, csónakkal is bejárható barlangja. A mintegy három kilométer hosszú barlang szépen megvilágított, kétszáz méteres szakasza vízi körútvonalon járható be. A víz mélysége csupán egyméteres, s a barlang klímája kellemesen hűvös, egész éven át 20 fok körüli.

 

Pál-völgyi-barlang

A Budai-hegység leghosszabb barlangrendszere, a feltárt rész hossza több mint 7200 méter, mélysége 104 méter. A hőmérséklet állandó 11 Celsius-fok. Levegője gyógyhatású. Kiépített szakasza eléri az 500 méteres hosszúságot. Változatos látnivalói a Színházteremtől a Meseország cseppkőképződményeiig terjednek. A barlang a Meseország labirintusa: meseszerű cseppkövekből és különleges, mesefigurákra emlékeztető sziklaalakzatokból áll.

 

Szemlő-hegyi-barlang

Föld alatti csodavilágával, interaktív kiállításaival és a felszíni geológiai tanösvénnyel Budapest látványosságai közé tartozik, 300 méternyi szakasza járható be. A hévizes eredetű barlang falait dúsan borítják a meleg vízből kivált képződmények: borsókövek, karfiolra emlékeztető formák. Tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is.

 

Abaligeti-gyógybarlang

A Mecsekben meghúzódó, cseppköveiről híres barlang meditációs túra keretében ismerhető meg. A 97 százalékos páratartalmú levegője és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionok légúti, allergiás és asztmatikus betegségeken segít. Az abaligeti Denevérmúzeum tematikusan mutatja be a denevérek világát.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége