Január 20-a a Pingvin tudatosság napja

Január 20-a a Pingvin tudatosság napja

Január 20-a a pingvin tudatosság napja.



A pingvin tudatosság napja felhívja a figyelmet a pingvinek életmódjára és az élőhelyeikre. Ez az a nap, amikor megemlékezünk ezekről a fenséges állatokról, akiknek a száma sajnos folyamatosan csökken. 

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszély fenyegeti a pingvineket, és az előrejelzések szerint csak rosszabb lehet a helyzetük a jövőben. A víz hőmérséklet emelkedése miatt egyes fajokat a kihalás veszélye is fenyegeti. A melegebb időjárás miatt később keltik ki fiókáikat, az olvadó jéggel pedig óriási vízmennyiség alá kerültek az általuk fogyasztott apró halak, így nehezebbé válik számukra a vadászat, a táplálkozás, sok fióka és pingvin pusztul el az élelmet kereső szülőre várva.

Január 20-a a Pingvin tudatosság napja

A Pingvinek a déli félteke bennszülöttei

A pingvinek a déli féltekén őshonos vízi madarak. Körülbelül 20 ismert pingvin faj létezik, amelyek közül a legnagyobb a császár pingvin, a legkisebb ismert pingvin faj pedig Ausztrália és Új-Zéland partvidékein található.

Repülni nem tudó madarak

A pingvinek fekete-fehér tollazata egy álcázási forma, amely segít elrejteni őket a víz alatti ragadozóktól. Míg a pingvinek nagyszerűek a búvárkodás és az úszás terén, repülni nem tudnak, noha a madárcsalád részét képezik. A szárnyaikat úgy használják mint a békalábat, így rendkívül gyorsan tudnak mozogni a víz alatt.

Hogyan ünnepeljük ezen a napon?

Tudjunk meg többet ezekről a fenséges madarakról és az élőhelyeikről, és próbáljuk megérteni, hogy az emberi tevékenység, az éghajlatváltozás hogyan fenyegeti az ő életüket. Ha a közelünkben van állatkert vagy vadaspark és ott láthatunk pingvineket, töltsön el egy kis időt ott a megfigyelésükkel!

+1 tipp a móka kedvéért:

Amerikában már nagy hagyománya van a pingvin tudatosság napi „beöltözésnek".

Az elég bevállalósak öltsenek magukra fekete nadrágot és fehér inget, esetleg piros nyakkendőt, aznap fogyasszanak sushit és garnélarákot, és járjanak tipegve a folyosón, akárcsak a pingvinek!

Film és meseajánló a mai napra:

  • Mr. Popper pingvinjei (2011)
  • Táncoló talpak (2006)
  • Vigyázz, kész, szörf! (2007)
  • Oddball (2015)
  • A Madagaszkár pingvinjei (2014)


Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége