Ilyen hasmenéssel forduljon orvoshoz!

Ilyen hasmenéssel forduljon orvoshoz!

A váratlan hasmenésre a legtöbbször legyinthetünk, valószínűleg csupán zavar keletkezett a rendszerben. A tartós vagy gyanús tünetekkel járó hasmenés hátterében azonban komoly probléma állhat.

 

A hasmenés általában pár napon belül spontán is gyógyul, de 2 hetes fennállást követően érdemes széklettenyésztést végeztetni. Egy hónapos panaszos periódus után a hasmenés idültnek (krónikusnak) nevezhető, amely mindenképpen gasztroenterológiai kivizsgálást igényel.

Ilyen hasmenéssel forduljon orvoshoz!Nem szabad várni

  • 7 napnál tovább tartó tünetek (csecsemők, kisgyermekek esetén hamarabb!)
  • kiszáradás jelei (csökkenő vizeletmennyiség, alacsonyabb vérnyomás- és magasabb pulzusértékek) esetén
  • ha a folyadékpótlás nem biztosítható (gyakori hányás miatt)
  • súlyos, erősödő hasi fájdalom esetén
  • ha a széklet véressé vagy fekete színűvé és kenőcsös állagúvá válik
  • magas láz esetén

Árulkodó kísérőtünetek

Vakbélgyulladás

Fájdalommal, lázzal vagy hányással kísért hasmenésnél a fokozódó hasi fájdalom, láz, esetleg hányás vakbélgyulladás (appendicitis) tünete is lehet, amely jól kezelhető, ha időben sikerül diagnosztizálni, így ha ezeket a tüneteket észlelik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A vakbélgyulladásnál a késedelmes terápia komoly egészségkárosodáshoz vezethet, ezért minden hasfájás esetén gondolni kell rá.


A vakbélgyulladás leggyakrabban a gyomor-, illetve köldök területére lokalizálódó, bizonytalan hasi fájdalommal kezdődik. Indulásként a magas láz ritka, étvágytalanság, émelygés gyakori, hányás előfordulhat, de a magas láz, szűnni nem akaró hányás, hasmenés inkább vírusos fertőzés mellett szól. A beteg jellegzetesen kissé előrehajolva, görnyedten jár, a fájdalom lépcsőzéskor, ugráláskor fokozódik, a beteg fekve a jobb csípőízületet behajlítva tartja. Gyermekeknél a tünetek eltérhetnek a felnőttkoriaktól. A diagnózis nehézségéből adódóan mind felnőttek, mind gyermekek esetében fontos a beteg többszöri vizsgálata, megfigyelése, ismételt labor-, illetve képalkotó vizsgálatok elvégzése.

Fertőző gyomor-bélhurut

A fájdalom, láz, hasmenés tünettársulás leggyakrabban fertőző gyomor-bélhurutra jellemző. A háttérben álló ok kiderítése és annak ismeretében a megfelelő kezelés kiválasztása orvos feladata.

Véres széklettel párosuló hasmenésVéres széklettel párosuló hasmenés

Hasmenéses székletben vér, illetve nyák megjelenését okozhatják fertőző kórokozók, általában baktériumok (E. coli, Shigella, Salmonella, Yersinia). Szintén okozhat véres hasmenéses székletet, illetve bal alhasi fájdalmat a diverticulosisnak nevezett kórkép. Ebben az esetben a vastagbél területén kis kiboltosulások, „belső sérvek” alakulnak ki, amelyek begyulladhatnak.


A krónikus gyulladásos bélbetegségek
(colitis ulcerosa, Crohn-betegség) indulása is véres-nyákos székürítéssel kezdődik, de ezen esetben a hasmenés elhúzódó, visszatérő panasz.


A széklet véressé válásának talán legbanálisabb oka a hasmenés provokálta aranyér. Ebben az esetben tehát az egyéb ok miatt keletkező hasmenés következménye az aranyeres vérzés megjelenése.


A csecsemőkorban, gyermekkorban jelentkező véres széklet hátterében súlyos, életet veszélyeztető és azonnali orvosi beavatkozást igénylő betegségek, állapotok is meghúzódhatnak, ezért fontos, hogy ha ilyen tünetet észlel, haladéktalanul vigye orvoshoz gyermekét! Csecsemők esetén véres székletet okozhat tehéntej- vagy szójaallergia is, bár nem feltétlenül társul hozzá hasmenés.

 Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége