Hogyan főzzünk „mentes konyhából”?

Hogyan főzzünk „mentes konyhából”?

Belegondolt már abba, milyen az élet „mindenmentes” étkezés mellett? Nincs tejtermék, glutén, tojás, cukor... Hazánkban egyre többen szorulnak valamilyen speciális étrendre, de számukra van egy jó hírünk. Bár a kezdet nehéz, egyáltalán nem lehetetlen betartani a játékszabályokat.

 

Sterner Kata édesanya akkor kezdett megbarátkozni a főleg glutén-, tej- és tojásmentes diétával, amikor orvosilag igazoltan kiderült, kisfia szervezete nem tolerálja ezeket az alapanyagokat. Egészsége érdekében kikísérletezett számtalan speciális receptet, ezeket idővel nem volt rest megosztani Facebook-csoportjában sem, amit a sorstársak hamar felfedeztek. Ma már 36 ezer követője van, és a tagok egymást segítve osztják meg a recepteket, tapasztalatokat.

 

Indul a receptcsere

 

– A Mindenmentes csoport indulásakor még csak az volt a célom, hogy az ételleírásokat egy helyen tároljam, illetve felmerült a kérdés: ha már annyira nehéz „mentes” recepteket találni, miért ne férhessenek hozzá a sorstársaim is a gyűjteményemhez? Sokan akkor bukkannak a csoportra, amikor túl vannak az orvosi kivizsgáláson, de ennek ellenére nincs diagnosztizálható, kézzelfogható betegségről tudomásuk – meséli Kata.

 

Persze a legtöbben nem légből kapott ötlettől vezérelve döntenek a szigorú étrend mellett. Sokan igazolt bőrproblémák, emésztési gondok, sőt, viselkedési nehézségek, hormonális zavarok miatt csatlakoznak a csoporthoz. Kata hangsúlyozza, nem orvos, és nem osztogat orvosi tanácsokat sem a csoportban – erre kéri a tagokat is. Csupán a recepteket és a speciális fogásoknak köszönhető tapasztalatokat mesélik el egymásnak.

 

A családanya azt látja, egy kis odafigyeléssel meglepően nagymértékű javulás érhető el, de a kérdés mindig az, mit is kellene kihagyni az étrendből. – Sok tünettel összefüggésbe hozható a tej, a glutén, de rengetegen reagálnak a paradicsomra vagy az élesztőre is. Nehéz türelemjáték, mire kiderül, melyik élelmiszer-alapanyag a ludas – mondja.

 

Egyre könnyebben!

 

Katának is nagy falat volt áttérnie a diétás konyhára, az elején különösen. De hétről hétre könnyebbé vált, mostanra pedig semmilyen problémát nem jelent számára. Tény: mindenről előre kell gondoskodnia.

 

– Olyan sajnos nincs, hogy majd valahol megállunk valamit enni. A főzésnél van néhány alapszabály, ezeket meg kell tanulni, de a csoport a kezdőknek nagyon sokat segít. A sütés különösen nehéz, mert a gluténmentes ételekben sokszor a tojással „cselez” az ember, de ez a tojásmentes étkezesben kizárt. Szerencsére ma már remek lisztkeverékek vannak, illetve lisztkeverékmentesen is számos recept elérhető nálunk.

 

Sokaknak nem újdonság, hogy a készen kapható gluténmentes termékek drágábbak a gluténtartalmúaknál. Ráadásul a bevásárlásra is időt kell szánni: ami az egyik boltban van, a másikban nincs. A nagyobb áruházak kínálata a gluténérzékenyek számára jobban kedvez. Több család – köztük Katáé is – minden tagja az adott diéta szerint él, mert könnyebb és olcsóbb egységesen főzni. Kata egyébként nem szorul diétára, szolidaritásból eszi azt, amit a férje és a fia, de tény: a speciális étrend jótékony hatását nemcsak szerettei érzik, hanem ő is: szebb lett a bőre, jobb az emésztése. Ugyanakkor nem állítja, hogy mindenkinek diétáznia kellene. A zavaró, megmagyarázhatatlan eredetű tüneteknél viszont ajánlatos kísérletezni egy-egy alapanyag időszakos elhagyásával.

 

Türelem!

 

– Rengetegen járnak hasonló cipőben. Többen éppen a kezdeti lépések előtt állnak. Nekik azt üzenem: kitartás! Ha az első hónap nagyon nehéz, az teljesen normális jelenség, nagyon hamar bele lehet rázódni. Nem szabad kétségbeesni! Ha egyszer ráérez a háziasszony a speciális főzésre, ugyanolyan rutinnal fogja vezetni a „mentes konyhát”, mint korábban a „nem menteset”. Persze először a tejtermékek és a finom péksütemények hiánya komoly megpróbáltatások elé állíthatja az embert, de ezen túl lehet lendülni. Ma már szívfájdalom nélkül sétálok el a pékség mellett, pedig régen egy finom fánkért biztosan beugrottam volna.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége