Hamarosan elkezdődik a fogzás? Készüljön fel!

Hamarosan elkezdődik a fogzás? Készüljön fel!

Nyűgös a gyermeke? Sok minden állhat a hátterében: hatással lehet rá egy közelgő front, egy nehezebb éjszaka utáni kimerültség, előfordulhat, hogy megindult az első fog előretörése, de az is lehet, hogy egyszerűen csak rossz napja van. Néhány jellegzetes tünet esetén szinte biztosra veheti, hogy gyermeke nyűgösségének oka a szájában keresendő.

Még nem lát fogakat? Honnan tudhatja, hogy a fogzás okozza a kicsi panaszait?

A tejfogak már csecsemőkorban megindulnak, és 3 éves korig összesen 20-nak kell előbukkannia. Bár néhány apróságnál az első tejfog minden előzetes figyelmeztetés nélkül jelenik meg, léteznek bizonyos előjelek, amelyekből következtetni lehet a fogzás beindulására. Ha az alábbiak közül egy vagy esetleg több is tapasztalható, valószínűleg már nem kell sokat várni az első fog megjelenésére:

  • Az átlagosnál nyűgösebb, érzékenyebb, és több szeretetre vágyik.

  • Éjszaka nyugtalanabbul alszik, nappal többet sír és a szokásosnál kevesebbet eszik.

  • Az ínye vörös, többnyire duzzadt és nagyon érzékeny.

  • Állandóan a szájába tömi és rágcsálja az ujjait, az öklét vagy a játékait.

  • Fokozott nyáladzás figyelhető meg.

  • Kialakulhat hőemelkedés, előfordulhat, hogy kipirosodik az arca és a popsija.

 

Elsősorban anyatejes babák esetében az is megfigyelhető, hogy elutasítják a pépes ételeket, gyümölcsöket, és ismét gyakrabban, több anyatejet kérnek.

Mikor jön az első fog?

A gyermek 4 hónapos kora körül elérkezik az idő, amikor az első fog áttöri az ínyt, és végre előbújik. Miért jár fájdalommal ez a folyamat? Mit tehet a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében?

 

Nincs kőbe vésve, hogy mikor kell érkeznie az első fogaknak, ugyanis – mint annyi minden más – a fogzás is gyakran egyéni hajlamtól függ. A folyamat kezdetét, valamint a fogak megjelenésének sorrendjét tekintve is előfordulhat némi eltérés a gyermekek között. Néhány babánál hirtelen és minden különösebb figyelmeztetés nélkül jelennek meg a tejfogak, másoknál a fogzás elhúzódó lehet, kellemetlen érzéssel és egyéb tünetekkel járhat.

A gyermek már elmúlt 6 hónapos, de még nincs foga?

A 20 fogból álló teljes tejfogazat 2–3 éves kor között alakul ki, ezért egyáltalán nem kell aggódni, ha a baba első foga csak az első születésnapja környékén jelenik meg.

 

Még mielőtt az első fog láthatóvá válik, a babák már érezhetik a növekedését, ami gyakran kellemetlen nyomást és feszülő érzést okozhat az állcsontban, az íny pedig kivörösödhet és megduzzadhat. Nem csoda hát, ha az érintett gyermek szülei aggódnak a szokásosnál több figyelmet és gyengédséget igénylő kicsiért.

Hogyan segíthet a kicsin?

Ma már szerencsére létezik olyan fogínygél, amelyet kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy csökkentse a csecsemők fogzásával járó fájdalmat és kellemetlen érzést. Különleges tulajdonságainak köszönhetően segít a kisbaba fogzási folyamata során, hatékony enyhülést nyújt a kellemetlen tünetekre, természetes eredetű összetevői pedig hozzájárulnak a fájdalom és a kipirosodás enyhítéséhez az érintett területeken. A gélt ajánlott az étkezések után és elalvás előtt alkalmazni, mert így elősegíthető a filmbevonat megfelelő képződése és a fájdalom tartós enyhítése.

 

Sőt, e fogínygélhez egyedülálló, különleges tervezésű applikátor is elérhető már, mely puha szilikonsörtékkel van ellátva. A sörték gyengéden masszírozzák a fogínyt, ellazítják az irritált szövetet, ezáltal csökkenhet a kellemetlen, rossz érzés az állcsontban. Szükség szerinti rendszerességgel bátran használható. 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége