Fuss babakocsival!

Fuss babakocsival!

Ami Amerikában, Hollandiában és több nyugat-európai országban már jól bevált sportolási mód, az mostanság Magyarországon is egyre népszerűbb: a több mint kétezer főt számláló Fuss Babakocsival mozgalom olyan kisgyerekes szülőket fog össze, akik szívesen futnak, méghozzá babájukkal együtt.

 

Kell egy csapat!

 

– A szükség miatt kezdik el a babakocsis futást az anyukák. Ugyanis kisbaba mellett ez a legkönnyebben kivitelezhető, legpraktikusabb sportolási lehetőség – meséli Nyári Fruzsina, aki férjével együtt már akkor eldöntötte, hogy baba mellett is futni fognak, amikor még csak az első gyermeküket várták. – Mindketten hobbifutók voltunk, a stressz levezetése miatt rendszeresen kocogtunk. Ezért kezdtük felkutatni azokat a speciális babakocsikat, amelyek alkalmasak futásra is. Mivel a nagyszülők vidéken élnek, nekünk szempont volt, hogy babával együtt sportolhassunk.

 

Fruzsiék a világhálón keresztül osztották meg tapasztalataikat és élményeiket a babakocsis futásról, és pillanatok alatt rengeteg követőjük lett. Öt évvel ezelőtt közösséget kovácsoltak az interneten, mozgalommá fejlődtek, és ma már egyesületi formában működnek. A főváros mellett Szegeden, Pécsett, a Dunakanyarban és Gödöllőn a legaktívabbak a tagok.

 

Fut a mama

 

– Remek élményt adtak a közös babakocsis futóversenyek, barátságok szövődtek a tagok között. A mozgalom 70 százalékban nőkből áll. Sokan azért csatlakoznak hozzánk, mert a várandósság alatt felszaladt kilóktól akarnak megszabadulni, vagy éppen a futóversenyek izgalma motiválja őket. Többen a szülés utáni depressziótól szenvednek. A közös sportolás, a társaság összehozza a családokat, oldja a nehézségeket. Az sem baj, ha messzire élnek a nagyszülők, mert a futáshoz a babát is magukkal vihetik az anyukák.

 

Bizonyos szempontokat azonban figyelembe kell venni szülés után. Hat hónapos babával már elkezdhető a babakocsis futás, előtte viszont nem javasolt, hiszen a női szervezetnek szüksége van a regenerációra, illetve a helyes testtartás, az állóképesség visszanyerésére. A jóga, a pilates ebben sokat segíthet az első hónapokban. A baba miatt is érdemes várni 6-8 hónapot: a kicsinek stabilan kell ülnie és tartania a fejét. A futóbabakocsik általában 3–5 éves korig használhatóak.

 

Fut a kocsi

 

Valójában bármilyen típusú kocsival lehet futni, de az ideális és kényelmes megoldás a speciális futókocsi. Ezt nem kell azonnal megvenni, ingyenesen kipróbálható és kölcsönözni is lehet.

Az összecsukható futókocsik 3 kerekűek, és nagyon stabilak és biztonságosak. A rázkódás miatt az a jó, ha felfújható, szelepes kerekű a kocsi, melyek hosszú, néha íves kupolával rendelkeznek. Így védik a gyermeket a naptól és a menetszéltől. A kocsikba lehet pakolni, minden „kézre áll”, a kényelmi szempontok a babát és a szülőt is szolgálják.

Kocogás másképpen

 

A babakocsis futásnak technikája van, amit meg kell tanulni. Váltott kézzel fut a szülő, ezért kicsit más a karmozgás. A kézcserélgetés persze könnyen megszokható. A gyermeket a szülő futás közben látja, a kicsi jelezhet, ha enni-inni szeretne. Egy kis pléd mindig legyen a kocsiban!

A puding próbája…

 

Nem kell azonnal beruházni a futóbabakocsira, kölcsönözni is lehet, sőt, ingyenesen ki is próbálható. Erre hivatott az egyesület által rendszeresen megszervezett tesztfutás. Ha nem jön be se a babának, se a szülőnek, akkor nincs ablakon kidobott pénz.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége