Dr. Tajti Zsanett: A gyerekek magukban hordozzák a gyógyulás reményét

Dr. Tajti Zsanett: A gyerekek magukban hordozzák a gyógyulás reményét

Már a díjra jelölés híre is meglepte dr. Tajti Zsanett gyermekgyógyászt, az SZTE Gyermekklinika Gyermekintenzív Osztályának fiatal orvosát, akinek munkásságát márciusban az idei év Inspiráló Nők díjazottjai között ismerték el. A leginspirálóbb hétköznapi hős kategória győztesének járó díjat méltán kapta meg: a klinika mellett a koraszülött mentőknél is dolgozik, irányítja a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítványt, illetve életre hívta a kisgyerekes szülőknek segítő Tündéri Doktornéni honlapot és Facebook- csoportot. A jelölést ez utóbbinak köszönheti a fiatal édesanya.

 

– Egy női portál szerkesztősége hét kategóriában összesen 140 jelöltet javasolt a zsűrinek, aki közülük választotta ki a dobogós jelölteket. A győzteseket a közönség szavazta meg. Gratulálok. Nem mellesleg ön volt az egyedüli szegedi jelölt.

– Meglepett a jelölés, mert nem vagyok egy központi figura. Gyorsan szétszaladt a híre, több ezren szurkoltak a Facebookon, és még az utcán és a környező városokban is kaptam biztató szavakat. Kisebb összefogás alakult ki a környezetemben, és egy idő után én is nagyon bíztam benne, hogy nyerni fogok, de az utolsó pillanatig nem mertem elhinni. A díjátadó pompája, hatalmas csillogása az Oscar-gálára emlékeztetett, óriási élmény volt.

 

– Sok lábon áll. Hogyan egyezteti össze valamennyi munkakörét?

- Nehezen, ugyanakkor mégis azt gondolom, hogy jól menedzselhető. A férjem sokat segít a napom szervezésében. A kisfiamat, a szeptember óta bölcsődés Benedeket is nyugodtan ráhagyhatom, ha kell. A gyermekintenzív mellett magánredelek, és július óta a koraszülött mentőknél készenlétes vagyok, így negyed órán belül kocsin kell lennem, ha úgy adódik. A váratlan riasztások folyamatos készenlétet követelnek. Én az a típus vagyok, akinek vészhelyzet esetén nem szűkül be a tudata: minden lecsendesül körülöttem, az egész helyzetet élesen látom, csak a feladatra koncentrálok. Ez az én utam, ezért tudom ezt csinálni. Kevesen tudják, hogy a bőrgyógyászati klinikán rezidens vagyok, a bőrgyógyászati szakképzésbe is belekezdtem. Kimeríthetetlen vágy él bennem, hogy komplexebben lássam az orvostudományt. Így a gyermekbetegségek szélesebb spektrumára látok majd rá.

 

– A koronavírus mennyiben változtatta meg a hétköznapjaikat?
-
Mint mindenkinek, nekünk is gyökeresen megváltoztatta az életünket a járvány. Minden egészségügyi dolgozóra szükség van most, ugyanakkor rendkívül fontos a jó munkaszervezés és az előírások szigorú betartása. A gyermekünk felügyeletét most zömmel az édesapja látja el, én pedig a koraszülött mentőn dolgozom.

 

– A csecsemőket is veszélyezteti a koronavírus?

A koronavírus minden korosztályt megfertőz, ugyanakkor az idősebb (65+) és társbetegséggel élők az igazán veszélyeztetett csoport. A terhesség alatti koronavírus fertőzés esetén nem jellemző a súlyos lefolyás és az újszülött is az esetek többségében vírusmentesen jön világra. A szoptatás is javasolt ebben az esetben, ugyanis a gyermekek az anyatejtől nem fertőződnek, hanem cseppfertőzéssel kaphatják el a betegséget. Így náluk is az elsődleges a gyakori kézmosás, a használati tárgyak fertőtlenítése és fertőzött vagy gyanús édesanya esetén az arcmaszk használata és gyakori cseréje. A kisgyermekek gyakran enyhe hurutos, vagy akár hasmenéssel járó betegség formájában esnek át a fertőzésen, sokuk pedig teljesen tünetmentes.

 

– A klinikai esetek terheit le tudja tenni, mielőtt hazaér?

– Az élet már bebizonyította, hogy én is ugyanúgy viselkedek és érzek, mint bármelyik édesanya, ha a beteg gyerekét látja a műtőasztalon. Mióta anya vagyok, sokkal személyesebb, bensőségesebb kapcsolatra, a maximális kommunikációra törekszem az intenzíven ápolt gyerekek szüleivel. Mivel a férjem civil, otthon könnyen megy, hogy nem a klinikai esetekről beszélünk. Átlagék életét éljük. Igyekszem úgy alakítani az életet, hogy délutánonként többnyire a saját kisfiammal lehessek. És lefekvésig a családé vagyok. A magamra fordított időt úgy alakítom, hogy ne a család kárára menjen.

 

– Miért éppen a gyermekgyógyászatot választotta?

– Már az orvosi egyetem alatt tisztában voltam vele, hogy csak és kizárólag gyerekekkel tudnék foglalkozni. Három hónapot töltöttem felnőtt intenzív osztályon a szakvizsgám miatt. Ez szakmailag építő, lelkileg azonban nagyon megterhelő volt. A gyermekekben látom a gyógyulás lehetőségét, nagy túlélők. A felnőttek viszont számomra túlzottan esendőek.

 

– Születendő gyermeke egészségéért mit tehet az édesanya? Hasznos például a köldökzsinór vér levétele?

– A várandóság idején aktuális genetikai vizsgálatok nagyon fontosak, idejében fényt deríthetnek az esetleges betegségekre. A köldökzsinór vér levételt azonban nem javaslom, illetve még mindig tévesen él a köztudatban, hogy mire alkalmas. Rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségben (leukaemia) a gyermek saját sejtjei nem adhatók vissza, mert ugyanúgy kialakulna a betegség, itt tehát idegen donorra van szüksége. Saját sejtes csontvelő átültetés tumoros megbetegedésben (pl. agytumor) lehet megoldás, amikor a csontvelő a kemoterápiás kezelés miatt súlyosan károsodik, és „újra kell építeni”, azonban ekkor sem a köldökzsinórból levett őssejteket alkalmazzák, hanem a kezelés előtt veszik le, lefagyasztják és a kezelés után adják vissza a betegnek.

A gyerekemet tehát azzal nem tudom megvédeni, ha levetetem a vérét és sejtbankban tároltatom. Lehet, hogy egy vadidegennek segítek vele, de a sajátomnak nem. A legjobb megoldás, ha gyerekünknek testvérei születnek. Ők lesznek azok, akik immunológiailag kellően idegenek, de mégis valamelyest egyezőek, és a beteg testvérnek segítséget nyújthatnak őssejtjükkel.

 

– 12 éves szakmai múlttal a háta mögött van még célkitűzése?

– Körülbelül még 30 évet biztosan dolgozni fogok. 36 éves vagyok, most látom még magamban a szakmai fejlődésre az erőt. Ezért vágtam bele a bőrgyógyász szakképzésbe, amit az intenzív terápia kiegészítéseként képzelek el. A felfekvés, a bőrkiütés, a bőrfelületi fertőzés az intenzíven is gyakori „vendég”, ezek kezelése szimpla gyermekgyógyászként nem mindig elég. A bőrgyógyászaton tanultak kiváló kiegészítőként nagy hasznomra lesznek. A kollégáim kiváló szakemberek, mindegyikőjüknek van speciális területe, én is szeretnék pluszt adni a csapatnak, a betegeknek és saját magamnak is.

 

– A Tündéri Doktornéni Facebook csoport és honlap huszonkétezres olvasótáborával kisgyerekes szülőknek ad tanácsokat, hiteles forrásként informálja őket. Ezért is kapta meg a díjat.

– Ez a gyógyítás, a segítségnyújtás másik módja. Két évvel ezelőtt vágtam bele, várandósságom idején. Akkor nem gyógyíthattam a klinikán, ezért megtaláltam azt a módot, ahogyan segíteni tudok. Szerencsére több fiatal kollégám mellém állt, ma már külföldi olvasói is vannak az országos hírű Facebook oldalnak. Ha egy nő elég leleményes, feltalálja magát és sosem merül fel benne a kérdés: család vagy karrier. Mindkettő lehetséges.

 

Névjegy: Dr. Tajti Zsanett 1984-ban született Kiskunfélegyházán. A szegedi orvostudományi egyetemen 2008-ban diplomázott általános orvosként, csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgáját 2013-ban, gyermekintenzív terápiás szakvizsgáját 2016-ban szerezte. Jelenleg az SZTE Gyermekklinika Intenzív Osztályának egyetemi tanársegédje és klinikai rezidens a Bőrgyógyászati és Allergológiai klinikán. Házas, egy kisfiú édesanyja.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége