Béres József kutató, a Béres Csepp megalkotója

Béres József kutató, a Béres Csepp megalkotója

„Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.” – vallotta dr. Béres József. Szembeszállt politikával, irigységgel. Ő győzött.

 

Béres József kutató, a Béres Csepp megalkotója

Dr. Béres József 1920. február 7-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhonyban. Két évig gyári munkásként dolgozott a záhonyi fűrésztelepen, majd kertészetet tanult Kecskeméten, ahol szakkertészként végzett, utána a kassai gimnáziumban tanult. 1943-ban frontszolgálatra került, bal válla és karja sebesülés következtében megbénult.1947-ben házasságot kötött Papp Katalin tanítónővel, majd leérettségizett. 1948-ban megszületett a leánya, Katalin, majd 1952-ben a fia, József.

 

Volt szövetkezeti ügyvezető, építőipari munkás. A kisvárdai Állami Mezőgazdasági Gépállomáson üzemvezetőként dolgozott. 1965-ben agrármérnöki diplomát szerzett a gödöllői egyetemen. A Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet tudományos munkatársaként dolgozott.

 

Általános élettanból és agrobiokémiából 1968-ban doktorált, közben több tanfolyamot is elvégzett. 1972-ben megalkotta élete fő művét, a Béres Cseppet.

 

Küzdelmes időszak következett, mivel cseppje politikai és szakmai indulatokat váltott ki, kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene. 1976-ban mégis sikerült készítményét szabadalmaztatnia.

 

Kósa Ferenc dokumentumfilmet készített róla, betiltották. Társadalmi nyomásra a Herbária forgalmazni kezdte a Béres Cseppet. 1989-ben megalakult a Béres Részvénytársaság, melynek 2006-ig volt elnöke. Szirtfoknak lenni címmel életrajzi könyv jelent meg róla.

 

Mérföldkő, amikor 2000-ben a Béres Cseppet gyógyszerként törzskönyvezték, amely az immunrendszer működésének, a szervezet ellenálló képességének támogatására ajánlott, valamint kiegészítő terápiaként tumoros betegségben szenvedők általános állapotának, közérzetének javítására. A Béres Csepp lett az első gyógyszerkészítmény, amely felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe. 2002-ben Béres Józsefet hazánk legrangosabb elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki, 2005-ben vitézzé avatták. 2006. március 26-án hunyt el Budapesten. Szellemi örökségét a Béres Gyógyszergyár elnökeként fia, ifj. dr. Béres József viszi tovább.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége