Amit az e-receptekről tudni kell

Amit az e-receptekről tudni kell

Tudja, hogy kinézetre mi a különbség a hagyományos recept és a felírási igazolás között?A felírási igazolás közepén van egy plusz vonalkód. Persze nem ez a legfontoabb tudnivaló az e-receptekkel kapcsolatban. A lényeget foglaltuk össze az alábbi írásban.


Egy éve indult el az EESZT, ismertebb nevén az e-recept-rendszer, melynek lényege, hogy a vényfelírás ténye az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) tárolt adatbázisba, „felhőbe” kerül, ahonnan a gyógyszerész lekérdezi a beteg érvényes vényeit, kiadja a készítményt, és ennek tényét rögzíti a rendszerben.

A felírt készítmények bármelyik gyógyszertárban egyszerre vagy akár külön-külön is kiválthatóak. A beteget az EESZT-rendszer tajszám alapján azonosítja be, látja, hogy kinek mit írt fel az orvosa.


Ha például valaki balesetet szenvedett, az orvos lekérdezheti a korábban felírt gyógyszerei listáját, amiből azonnal látni fogja korábbi leleteit, állandó gyógyszereit, és tudni fogja, hogy ezek alapján milyen terápiát alkalmazhat – magyarázza az EESZT-rendszer egyik előnyét dr. Nagy Ildikó, a Pingvin Patikák gyógyszerész-tanácsadója, aki azt tapasztalja, hogya betegek és az orvosok is kezdenek lassan hozzászokni a felhőhöz.

Amit az e-receptekről tudni kellMiért hasznos az EESZT-rendszer a kezelőorvosnak?

Nemcsak vényt tud írni, hanem például ezen a virtuális téren keresztül vissza is vonhatja azt, még akkor is, ha helyettesítő orvos írta fel korábban az adott készítményt. Lekérdezheti valamennyi korábbi vényt – akár egyszerre is – a beteg tajszáma alapján.

Miért hasznos a patikusnak?

Ha a páciens rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal, – a felhőnek köszönhetően – abból kiolvasható a tajszám, az alapján pedig a vények könnyen lekérdezhetők, a készítmények kiadhatók. Ha papíralapú vényt vitt magával a beteg, akkor a patikából kerül fel a virtuális térbe.

Miért jó a betegnek?

Ezzel gyorsabb lesz a gyógyszerfelírás és -kiadás, csökken a várakozási idő a patikában. Ha csak felhőben tárolt receptet akar a páciens kiváltani, nem kell otthon az elpakolt vények után kutatnia, mert a patikában enélkül is kiválthatja a gyógyszereit. A háziorvosoknak, szakorvosoknak 2019 végéig papíralapon is ki kell adniuk, és felhőben is rögzíteniük kell a vényeket, melyek alapján a beteg kiválthatja a gyógyszereit.

A kiváltás kétféleképpen lehetséges:

  • ha a beteg személyesen megy be a patikába, saját tajszámát és fényképes személyi igazolványát kell bemutatnia. Ha rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szükség.
  • ha a beteg maga helyett mást küld el a gyógyszertárba, az orvostól kapott felírási igazolást kell bemutatni a patikusnak, aki ez alapján adja át a felírt gyógyszert. Ez a nyomtatott felírási igazolás, a megszokott papírvényhez hasonlóan, tajkártya nélkül is kiváltható, de csak akkor, ha a készítményt felíró orvos feltöltötte a vényt a felhőbe. Amennyiben nem töltötte fel, akkor a megszokott, hagyományos receptet kell vinnie a hozzátartozónak.

Jó tudni, hogy a papíralapon felírt vények is bekerülnek az EESZT-be, méghozzá a gyógyszertárból, a kiváltás alkalmával, így később ezek avények is visszakereshetők lesznek. 2019 végétől csak a páciens kérésére kell papíralapon felírási igazolást készíteni, amivel bárki kiválthatja a felírt készítményeket.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége