A betegségek megelőzését szolgálja a do-in

A betegségek megelőzését szolgálja a do-in

A do-in japán módszer, célja a testi-lelki harmónia elérése és megtartása, valamint a szellemi frissesség megőrzése. Öngyógyító mozgásokat, tornagyakorlatokat, pontnyomást, önmasszázst, dörzsölést és légzőgyakorlatokat tartalmaz.

– Egyfajta aktív meditáció, ahol testünk és lelkivilágunk változásait tudjuk részletesen megfigyelni és nyomon követni. A gyakorlatok során az életenergiát (japánul: kí, kínaiul: csí) harmonizáljuk és áramlását segítjük – magyarázza Kovács Eszter kungfumester, aki a do-in lényegét foglalja össze.

 

A cél a megelőzés

Fejleszti a testtudatosságot, ellenállóbbá tehet a stresszel szemben, és a problémamegoldó képességünket is javíthatja. Segít koncentrálni és ellazulni. Alapja a kínai gyógyászat, a holisztikus látásmód, ahol minden mindennel összefügg és egy kerek egészet alkot. A cél a megelőzés, nem a kialakult problémák izolált kezelése.

 

Mit jelent a do-in?

A japán írásjegyek többféle olvasata miatt többféleképpen is lefordítható. Az egyik jelentése: életenergiát irányítani. Egy másik értelmezése: az életutamon önmagamért végzett cselekedet, energiamunka, azaz egyfajta tudatos öngondoskodás, felelősségvállalás saját életünkért.

 

A gyakorlatok során sokszor a harába, azaz hasba lélegzünk, a belső figyelmet is ide irányítjuk. A do-in minden testrészünket szelíden mozgatja át, saját határainkat tiszteletben tartjuk.

A do-in során megtapasztalt tudatos, éber jelenlét segítheti életünket, precízebben felismerhetjük hangulatunkat. Az öngyógyító erőket az imaginációval, azaz képzelettel is fókuszáljuk. Az aktív befelé figyelés lehetővé teszi megérteni, hogy mire tanít a betegségünk. A kyo (hiány) és jitsu (feszülés, megrekedés, blokk) állapotaira derülhet fény.

  

Makko-ho gyakorlatok

 A makko jelentése teljes odafigyelés, a ho jelentése módszer, tehát a teljes odafigyelés módszere a 6 meridiánpárunkra. A gyakorlatokhoz megfelelő tér, friss levegő, nyugalom, kényelmes ruha, teljes odafordulás szükséges, így a flow állapotában tudunk gyakorolni. A légzéssel összhangban mozgunk, megtapasztalva a harmónia érzését, az egységélményt, cél a kiegyenlítődésre törekvés.

 

Egyedül is megy?

Jó pár könnyen elvégezhető do-in gyakorlat, ezen belül a 6 makko-ho gyakorlat, otthon is elvégezhető: saját határainkat tiszteletben tartva, a mozdulatsorok után befelé figyelve, és megnézve, érzünk-e változást. Azonban jó tudni, hogy meglévő betegségnél szakértő nélkül sem a pontnyomás, sem a meridiánmasszázs nem ajánlott.

A gyakorlatokat nem javasolt étkezés után végezni: érdemes reggelente ezekkel kezdeni a napot, de este, lefekvés előtt végezve is ugyanolyan hatásosak. A feladatok egyedül is végezhetőek, de szükség szerint szakember segítségét is érdemes kérni. Az oktatás után a mozdulatsorokat könnyű lesz szabályosan végigcsinálni.

A mozdulatsorok azokat az energiapályákat képesek feltölteni, amelyeket meridiánoknak is neveznek, és amelyek egy-egy szervhez kapcsolódnak. Ilyen szervek például a máj, a tüdő, a szív vagy az epehólyag.  

 

A 6 makko-ho gyakorlat  

1.   feladat: szív és vékonybél

A gyakorlatok előtt bemelegítünk. Majd lefekszünk a padlóra, a fejet és a felsőtestet kicsit emeljük fel. A két lábunkat is emeljük fel a talajról, a térdünket pedig kulcsoljuk át a kezeinkkel, a hátunkat görbítsük meg. Dőljünk hátra, majd hintázzunk a hátunkon óvatosan előre és hátra. Végül üljünk törökülésbe, fogjuk meg a lábujjainkat, és próbáljunk teljesen ellazulni.

Maradjunk ebben a pozícióban, és érintsük össze a két sarkunkat. Kezünkkel kulcsoljuk át a lábujjainkat, és vegyünk egy mély lélegzetet. Majd egyenes háttal hajoljunk előre, próbáljuk meg a homlokunkat a lábujjaink felé közelíteni. Fújjuk ki a levegőt, egy-két másodpercig ne csináljunk semmit, majd ismételjük meg a gyakorlatot, amely a szívre és a vékonybélre hat kedvezően.

 

2.   feladat: máj és az epehólyag

Üljünk le a padlóra, a két lábunkat pedig rakjuk akkora terpeszbe, amekkorába csak bírjuk. Vegyünk egy mély lélegzetet, majd hajoljunk a bal lábunkra, közben a kezünkkel fogjuk át a talpunkat. Maradjunk így két másodpercig, majd csináljuk meg a gyakorlatot a másik lábunkkal is.

 

3.   feladat: a szívburok és hármas melegítő meridián gyakorlata

Maradjunk ülő pozitúrában. Üljünk törökülésbe, majd érintsük meg a bal kezünkkel a jobb térdünket, a jobb kezünkkel pedig a bal térdünket. Hajoljunk előre, közben mindkét kezünkkel nyomjuk lefelé a térdeinket, amennyire csak tudjuk. Most az a karunk, amelyik lent volt, legyen fent és fordítva, és így is csináljuk végig a gyakorlatot.

 

4.   feladat: vese és a hólyag

Üljünk le a talajra egyenes háttal, a két lábunkat is nyújtsuk ki, a lábujjaink felfelé nézzenek. Lendítsük magasba a két karunkat, majd szívjuk be a levegőt. Ezután fújjuk ki a levegőt, hajoljunk rá a lábunkra, és fogjuk meg a lábujjainkat. Vegyünk háromszor jó mély lélegzetet, majd ismételjük meg a gyakorlatot.

 

5.   feladat: gyomor és lép

Sarkon ülésben, a kezünkön hátul támaszkodjunk meg. Emeljük fel a medencét, a fejet enyhén hajtsuk hátra, és nyújtózzunk a térdünktől egészen az arcunkig. Maradjunk így néhány légvételig, majd üljünk vissza a sarkunkra, innen pedig hajoljunk előre, és a derekunkat domborítva pihenjünk meg.

 

6.   feladat: tüdő és a vastagbél

Álljunk egyenesen, kis terpeszben. A hátunk mögött kulcsoljuk össze két kezünk hüvelykujjait. Lélegezzünk jó mélyen, majd fújjuk ki a levegőt. Ezután nyújtsuk hátra és felfelé a karjainkat. Végezetül hajoljunk előre, majd egyenesedjünk ki.

 

Végül feküdjünk le ismét a padlóra. Próbáljunk ellazulni, miközben a lábaink kis terpeszben vannak, a lábfejeink pedig kifelé fordulnak. A két karunkat nyújtsuk ki magunk mellett, a tenyereink felfelé nézzenek. Végezetül feküdjünk még így pár percet, és lazítsunk, közben hunyjuk be a szemünket.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége