Milyen betegségeket hordozhatnak az állatok?

Milyen betegségeket hordozhatnak az állatok?

Az állatoktól – kutyáktól, macskáktól, más házi kedvencektől vagy vadon élő állatoktól – elkapható fertőző betegségek száma száz felett van. Nem kell megijedni a potenciális veszélyektől, ám bizonyos higiénés alapszabályokat érdemes betartani, különösen gyerekek, terhes anyák, idősek vagy krónikus betegek esetén.

 

Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.

 

Kutyák és cicák

 

Kutyák és macskák leginkább bélférgek okozta betegséget terjesztenek, leggyakrabban toxocariasist. Egysejtű élősködő a toxoplasma, amit elsősorban macskák terjesztenek ürülékükkel. A terhes nőknek kell különösen kerülni a fertőzés lehetőségét, mert magzati ártalmat okozhat.

 

A macskakarmolási betegség kórokozója a Bartonella henselae nevű baktérium, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül, és lázas betegséget okoz, helyi nyirokcsomó-duzzanattal. A macskák között a baktériumot bolhák terjesztik.

 

A kullancsok, bolhák állatokról emberre kerülve terjeszthetnek betegségeket. Kedvenceink hazahozhatják ezeket az ízeltlábúakat, amelyek átkerülhetnek a gazdira, bár jó higiénés viszonyok és odafigyelés közepette nem nagy eséllyel, jelentőségük inkább a fertőzések állatok közötti átvitelében van. Kullancs emberre Lyme-kórt, agyvelőgyulladást (vírusos kullancsencephalitis) és tularaemiát (nyúlpestis) terjeszthet. A bolha elvileg pestist is terjeszthet, de ehhez vadon élő, fertőzött rágcsálóból kell származnia.

 

A vadon élő emlősállatok (róka, patkány, denevér, hörcsög) veszettséget terjeszthetnek elkóborolt háziállatra is, ezért fontos az évenkénti védőoltás.

 

Egyéb állatok környezetünkben

 

Rágcsálók vizeletével terjed a leptospirosis. A betegség magas lázzal, esetenként súlyos, halálos máj- és veseelégtelenséggel, savós agyhártyagyulladással jár.

 

A díszpapagájoktól atípusos tüdőgyulladást, psittacosist lehet kapni. Kórokozója a Chlamydia psittaci.

 

A hüllők igen ragályos Salmonella baktériumokat ürítenek, ami az emberben hasmenést, ritkán más súlyos betegséget okozhat.

 

Trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak az akvárium tisztításakor, ilyen a Mycobacterium marinum.

 

Trópusokról származó állatok egzotikus betegséget terjeszthetnek (például majomhimlő). Tanácsos állatorvos véleményét kérni a veszélyekről. Bármilyen sokféle állat közvetítette fertőzést ismerünk, mindig várható újabb, eddig ismeretlen, vagy ilyen módon korábban betegséget nem okozó kórokozók felbukkanása.

 

Olyan betegségeket is terjesztenek állatok, amelyek egészséges egyénekben nem, vagy csak enyhe problémákat okoznak, azonban immunitásukban sérült egyénekben életveszélyesek lehetnek.

 

A legfontosabb szabályok

  • Mindig adassa be házi kedvenceinek a kötelező védőoltásokat!
  • Végeztesse el rendszeresen a féregtelenítést!
  • Riassza és irtsa az ízeltlábú élősködőket (bolha, kullancs)!
  • Óvakodjon attól, hogy kedvencei vadon élő állatokkal kerüljenek kapcsolatba!
  • Ne feledkezzen meg a gondos szappanos kézmosásról, különösen hüllők érintése után!
  • Vigyázzon, hogy kisgyermekek ne vegyenek a szájukba potenciálisan szennyezett talajt!
  • A gyermek játéka után fedje le a homokozót, hogy a macskák ne használhassák ürítésre!
  • Az állatokkal való játék közben kerülje a harapást, karmolást, szükség esetén pedig forduljon orvoshoz!
  • A legyengült, idős személyek, tartósan az immunrendszer gyengítését célzó gyógyszert szedők (például reumás és más autoimmun betegek, AIDS-betegek) kerüljenek mindenféle állatot!
  • A terhesek különösen óvakodjanak a toxoplasmától, amit a macskák terjeszthetnek!

 

Állatharapás

 

Minden esetben veszettség elleni oltássorozat szükséges. A tetanusz elleni védőoltás adása is mérlegelendő. Az állat szájában élő baktériumok ezenkívül veszélyes sebfertőzéseket is okozhatnak. Minden állatfaj szájában más a baktérium-összetétel, az antibiotikumos kezelés ettől függ.

 

Forrás: www.webbeteg.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége