Csepegő gondok, folyó ügyek

Csepegő gondok, folyó ügyek

Csepegő gondok


Vizeletcsepegés, feszültség, rossz közérzet – csak néhány jelenség azon markáns tünetegyüttes közül, amely megkeseríti a változókor nehézségeivel szembesülő hölgyek életét. A sport, amely nem ugrálással és belső hasűri nyomással történik, mindezeken sokat segíthet, azonban az intim testrészeket is magába foglaló holisztikus intimterápia a legkényesebb területeken is szép eredményt mutat.

 

Változó, hogy mikor érkezik

 

Hőhullám, változó kedélyállapot, álmatlanság, ingerlékenység, hüvelyi szárazság, vizeletcsepegés. Ha ez nem lenne elég: gyakori szívdobogásérzet, feszültség, nyugtalanság, türelmetlenség, memória- és koncentrációzavar, lelassultság, befelé fordulás, gyakori fejfájás, indokolatlan izzadás, csontritkulás. Bizony, ez a változókor (menopauza) velejárója, amely 10-15 évet jelent a nők életében. Akkor kezdődik, amikor a menstruáció egymást követő 12 hónapban végképp elmarad – vagyis a ciklusos petefészek-működés befejeződésekor. Ez általában 48–52 éves korban jelentkezik.

 

Van, akinél korábban, a 40. életév körül már megkezdődik a menopauza. Ilyenkor nem kell megijedni, a korai szakaszban a hormonháztartás fokozásával még visszahozható a menzesz. Nem feltétlen a hormontablettákra kell gondolni, hanem a megfelelő intim terület edzésére és a megfelelő táplálkozásra.

A változókor ugyanis nem egyik napról a másikra kopogtat be a nők ajtaján: a havi ciklusok már sokkal korábban szabálytalanokká válhatnak. A petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése csökkenni kezd. Amint a hormontermelés minimálisra csökken, a hüvelyben és a méhtestben is sorvadás  indulhat el. A hüvelysorvadás hozzájárulhat a hüvelyszárazsághoz, ami miatt a hüvely szövete vékonyabbá válhat, akár be is gyulladhat. Sajnos ez nem kedvez a szexuális életnek, mindemellett a szexuális vágy is csökkenhet.
Ahogy a petefészek-működés leáll, az időskorra jellemző zsírlerakódás indulhat meg, vagyis még az is hízásnak indulhat, aki világ életében karcsú volt. Az elhízás pedig elősegíti a szövetek és szervek süllyedését.

 

Sorvadó szervek

 

Dühítő, hogy ebben az életkorban a hízás ellen egyre nehezebb a hatékony védekezés. De más is van, amivel jócskán meggyűlik a hölgyek baja.

Az egyik az inkontinencia, vagyis a vizelettartási nehézségek. Van, aki szülés óta vizeletcsepegéssel él, de a változókorban ez könnyen fokozódhat. Ilyenkor a húgycső összefekvése megszűnik, a nyálkahártyák szárazabbak lesznek, a húgycső merevebbé, ridegebbé válik, így a záróizomnak nagyobb erőkifejtést jelent a vizelet visszatartása. Ezért jelentkezik a kellemetlen probléma. Persze a kezdeti tünetek speciális betéttel kezelhetőek, de csak ideig-óráig, ugyanis hosszú távon mindennapi használata, akár gombásodáshoz és különböző fertőzésekhez is vezethet.

A záróizmok is gyengülnek, ami szintén negatívan hat a húgycsőre, sőt, a hüvelyre és a végbélre is. A húgyhólyag kapacitása csökken, gyakoribb a vizelési inger, és persze a csepegés is, később tüsszentés, köhögés vagy akár egy jóízű nevetés hatására nagyobb mennyiség is távozhat a hólyagból. A kismedence izmainak és kötőszöveteinek korral járó meggyengülése, sorvadása a belső szervek süllyedését okozhatja. Ezért alakulhat ki a hólyagsérv, hüvelysérv, méhsüllyedés, illetve végbélsérv. Sajnos a csontritkulás életkori sajátosság is lehet.

 

Miért jó a holisztikus intimterápia?


Ma már létezik olyan holisztikus intimterápia, amely több síkon nyújt segítséget az intimpanaszokra.

Egyik alkotóeleme a fizikai síkra, azaz a testre hat, a másik az energetikára, míg a harmadik sík a tudatra. Mivel minden mindennel összefügg, teljesen nem lehet ezeket a síkokat elkülöníteni egymástól, e hármas kombináció alkot egy kerek egészet.

A torna, a fizikai aktivitás minden életkorban javallott. Segítségével jó kondícióban tarthatók a medencealapi izmok, a kötőszövetek, és a hormonrendszerre is jótékonyan hat.
Az edzett, rugalmas izomzat könnyen ellensúlyozza a változások hatásait, így az egészség és a jó közérzet is jobban megtartható.

Szerencsére a torna haszna akkor is tetten érhető, ha a vizeletcsepegés már a hétköznapok része. Ekkor sincs késő elkezdeni! Rendszeresen végzett gyakorlatokkal az inkontinencia megszüntethető vagy nagymértékben javítható. Szervi süllyedések esetén nem kell azonnal kés alá feküdni, edzéssel nagyrészt helyre hozhatóak. Persze jó munkához idő kell!

 

– Tíz, maximum tizennégy – attól függ, mi a megoldandó probléma – hetes személyre szabott edzésterv rendszeres gyakorlásával olyan eredmények érhetők el, amelyek szükségtelenné tehetik a műtéti beavatkozást – állítja Csorba Zsuzsanna intimterapeuta. A szakember szerint bármelyik életkorban érdemes elkezdeni intimterápiával foglalkozni, hiszen a változókori tünetek késleltetése legalább olyan fontos, mint a tünetkezelés. – Az idősebbek ugyanolyan eredménnyel végzik a gyakorlatokat, mint a fiatalabbak. Olyan esettel is találkoztam, amikor a hölgy 10 hét alatt 30 éves, súlyos inkontinenciáját szüntette meg.

A terapeuta felhívja a figyelmet a megelőzésre: panaszmentesen is hasznos minél előbb elkezdeni ezen terület gondozását, fiatalon tartását.

 

Minden korban jól jön


Bár a köztudatban az intimizmok edzése a vizelettartást segíti, valójában életkortól függően számos haszna van még. Gyermekáldásra váró nőknél segítséget nyújthat a hormonrendszer harmonizálásában, peteérésben, méhnyálkahártya vastagságának optimalizálásában, így a beágyazódásban is. Férfiaknál a spermaszám növelésében. Menstruációs fájdalmakra, zavarokra, hormonális problémákra, húgyúti, hüvelyi fertőzések kezelésére, gyakori felfázásra is hasznos lehet. Mióma, ciszta esetén, aranyeres panaszoknál, székrekedésre is jótékonyan hat. Önbizalmat erősít, ami a párkapcsolatban és az intim pillanatokban is megnyilvánul.

Csorba Zsuzsanna hangsúlyozza, az intimedzés egy összetett intimterápia részeként segíti az érintetteket: a testi-lelki életmódváltásra pedig nemcsak a változókorba ért hölgyeknek van szüksége, hanem az uraknak is.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége