Vért, plazmát, életet!

Vért, plazmát, életet!

Egyetlen véradás három betegen segít, műtétek elengedhetetlen kelléke. A plazma ugyancsak életmentő: egy immunvédekezési zavarral született beteg 1 havi gyógyszeréhez 10 plazmaadó, 300 magyar betegéhez évente legalább 40 ezer donor segítsége kell.

 

 

A vöröslő arany

 

Magyarországon november 27-e a véradók napja, ekkor köszöntik a sokszoros véradókat. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt az évi 11–13 ezer véradáseseményen az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve. A Nemzetközi Vöröskereszt tagjaként segíti a rászorulókat idehaza és határainkon túl.

A véradók véréből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül, de műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez is nélkülözhetetlen. A véradás kontrollnak is felfogható: a szűrővizsgálat kiterjed a HIV-re, a hepatitis B-re, a hepatitis C-re, a szifiliszre is.

 

 

Csak fél óra

 

Véradás lakcímkártya, személyi igazolvány és tajszám felmutatásával lehetséges. Az jelentkezhet, aki 18 és 65 év közötti, 50 kilogrammnál több a súlya, és egészségesnek érzi magát. A férfiak ötször, a nők maximum négyszer adhatnak vért. Első lépésként orvosi vizsgálaton dől el, adhat-e vért a jelentkező.

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai veszik le a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő. A félórás véradáson  450 ml és még három kémcsőnyi, utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges vért vesznek le. Utána legalább fél liter folyadékot kell fogyasztani. Cukorbetegek, terhes nők, menstruáló nők és szoptató anyák nem adhatnak vért. A szoptatás időtartamával megegyező idő elteltével lehet újra vért adni. Az antibiotikumkúra után 1 hónappal már adható vér. Csak az a külföldi adhat vért, aki rendelkezik az EU-ban elfogadott egészségbiztosítással.

 

 

 Tudta? Törvény írja elő, hogy minden plazmaadónak évente egyszer kötelező vért adnia.

 

 

Mi az a plazmaadás?

 

A plazmaadás hasonlít a véradáshoz. Valójában a véradás egy formája, ahol egy speciális gép segítségével szétválasztják a vérplazmát a vér sejtes alkotóelemeitől. A vérplazmát egy palackba gyűjtik, a sejtes részeket pedig sóoldat kíséretében visszajuttatják a vérkeringésbe. Az egyórás folyamat során zárt rendszerben, kizárólag egyszer használatos és steril eszközökkel érintkezik a plazmaadó vére.

A magyar betegek gyógyszergyártásához évente több tízezer plazmaadóra van szükség. Egy immunvédekezési zavarral született beteg 1 havi gyógyszeréhez 10 plazmaadó, 300 magyar betegéhez évente legalább 40 ezer donor segítsége kell.

Vérplazma évente akár 45-ször is adható – feltéve, ha alkalmas rá a donor. A mesterséges úton elő nem állítható fehérjéket tartalmazó folyadék a gyógyszergyártáshoz nélkülözhetetlen, ezért pénz is jár érte.

A vér alkotórésze a sárga színű folyadék, a vérplazma. Ez 90%-ban vizet, 10%-ban pedig többek között  gyógyszeralapanyag-fehérjéket tartalmaz. Az ebből készült életmentő orvosságok segítenek a vérzékeny betegeknek, az immunvédekezési zavarral születetteknek, az égési sérüléseknél, sőt, ez a cytomegalovírus és a bárányhimlő-fertőzés elleni védőoltás alapanyaga is.

A társadalombiztosítás 100 százalékban támogatja a hemofíliás készítményeket, amelyek egyébként nagyon drágák.

 

 

Ki adhat plazmát?

 

A plazmaadás feltétele, hogy a donor 18 és 60 év közötti, egészséges, és több mint 50 kg, de kevesebb mint 140 kg legyen. Vérnyomáscsökkentők vagy koleszterincsökkentők szedése nem kizáró ok. Minden esetben alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, érvényes személyi igazolvánnyal, tajkártyával és lakcímkártya bemutatásával. Az alkalmassági vizsgálatot megelőző napokban, illetve a vérplazmaadás előtt fontos a fokozott folyadékbevitel és a megfelelő étkezés. A folyamat vénakontrollból, orvosi fizikális vizsgálatból, általános állapotfelmérésből és vérvételből áll. A napi 2-3 liter folyadékbevitel és zsírszegény táplálkozás feltétele a plazmaadásnak.

 

Forrás: voroskereszt.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége