Mumus-e a mumpsz?

Mumus-e a mumpsz?

Amióta létezik kötelező védőoltás ellene, már nem az. Egyébként főleg a 2-12 éves gyerekek joggal tartottak tőle: a fájdalmas mumpsz okozója egy csak és kizárólag az emberi szervezetben életképes vírus.


A mumpszvírus a Paramixoviridae víruscsaládba tartozik, ellene vakcina áll rendelkezésre, amelyet 15 hónapos koruk után meg is kapnak a kisbabák - ez az MMR-oltás. A mumpsz Magyarországon is egyike volt a gyermekkor leggyakoribb fertőző betegségeinek. A kötelező mumpsz elleni védőoltásnak hála a mumpsz szinte teljesen eltűnt a magyar családok hétköznapjaiból.


A nyálmirigyeket támadja

A betegség cseppfertőzéssel terjed, és igen nagy fertőzőképességgel bír: egyes kutatások szerint a fertőzésnek kitett (pl. egy háztartásban élők) egyének akár 70-80 százaléka is megbetegedhet. A lappangási idő elég hosszú, 16-25 nap is lehet, és már ez idő alatt kialakul a fertőzőképesség.

A légutakon keresztül bejutott vírus a nyálkahártya sejtjeiben szaporodik, majd bekerül a véráramba, s azon keresztül szóródik szét a szervezetben. Zömük végül a nyálmirigyekben, azok közül is elsősorban a fültőmirigyben telepedik meg, és ott gyulladást hoz létre. A nyálmirigy mellett egyéb szervek, elsősorban a here/petefészek, a központi idegrendszer (agy) és a hasnyálmirigy is érintettek lehetnek, ezek azonban már a szövődmények közé tartoznak.


Fájdalmas hetek

A lappangási időt követően általános tünetek (nem túl magas láz, fáradékonyság, gyengeség) jelentkeznek, majd megjelenik az egyik, vagy akár mindkét oldali fültőmirigy duzzanata, fájdalma. Ehhez még torokfájás, nyelési nehezítettség is társulhat. Legenyhébb esetben ezek a tünetek 1-2 héten belül lecsengenek, és a beteg meggyógyul.

Néhány esetben a fertőzés akár teljesen tünetmentesen is lezajlik, ez az ún. néma mumpsz. Ilyenkor csak egy esetleges laborvizsgálat eredménye igazolhatja az aktuálisan fennálló betegséget.


Lehetséges szövődmények

A fertőzés következtében szövődmények is kialakulhatnak, elsősorban a kisgyermekeknél, illetve az idősebb korosztálynál..

Gyermekkorban agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás alakulhat ki (fejfájásmagas láz, esetleg aluszékonyság, hányás, szédülés), amelyek következménye halál vagy gyógyulást követően idegrendszeri tünetek visszamaradása lehet.

Fiatal felnőttkorban heregyulladás (hereduzzanat, bőrpír) fenyeget, amely akár teljes sterilitást is okozhat. Lezajlott vírusfertőzés után több esetben halláscsökkenés maradhat vissza, ezért minden, mumpszon átesett kisgyermeket ez irányban szűrni kell. Ritkábban ugyan, de nem egy esetben kialakulhat a hasnyálmirigy gyulladása, amelynek figyelmeztető jelei a következők: hasi fájdalom, hasmenés, zsíros széklet.


A mumpsz kezelése

A diagnózis alapja a fizikális vizsgálat mellett a vérből kimutatható kórokozó.

Kezelésére speciális szer nem áll rendelkezésre, csak a betegség tünetei enyhíthetőek (láz- és fájdalomcsillapítók, ágynyugalom, közösségtől való tartózkodás). A szövődmények kezelése speciális, intézményi feladat.


Mumpsz elleni védőoltás

A mumpsz elleni védőoltás a hazai oltási protokoll részét képezi: a gyermekek betöltött 15 hónapos koruk után kapják az ún. MMR (morbilli - mumpsz – rubeola) oltást, amely a mumpsz mellett a kanyaró és a rózsahimlő elleni is tartalmaz oltóanyagot. Ezek gyengített vírusok, amelyek révén az immunrendszer aktiválódik a kórokozó ellen, és egy esetleges fertőzés esetén gyorsan és hatékonyan elpusztítja azokat. Az oltást az általános iskolákban, 11 éves korban kötelező jelleggel megismétlik.


Forrás: www.webbeteg.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége