Élelmiszer-e a kenderolaj?

Élelmiszer-e a kenderolaj?

Ha kendermagból készült, akkor igen. Ha a növény szárából, leveléből, akkor nem. És ebben az Európai Unió dönt.

 

Az élelmiszerek speciális csoportját képezik azok a termékek, amelyek nem tartoznak a klasszikus élelmiszerek (pl. kenyér, szalonna, hagyma) közé. Az innovatív cégek olyan anyagokat próbálnak élelmiszerként forgalomba hozni, amelyek korábban nem voltak feltétlenül azok.

 

Megjöttek az új élelmiszerek

 

Az élelmiszerként kevéssé ismert, de ilyen céllal piacra hozni akart anyagok az ún. új élelmiszerek. Ez a jogi fogalom az olyan élelmiszereket jelenti, amelyek fogyasztásának nincs hagyománya az Európai Unióban, vagy amelyeket korábban nem alkalmazott eljárással állítottak elő. Ezek fogyasztása az élelmiszer újszerűségéből adódóan élelmiszer-biztonsági kockázatokat vethet fel.

Az ilyen új élelmiszereket csak engedélyeztetés után lehet forgalomba hozni az EU-ban. Vagyis a hatóságokat meg kell győzni: a termék élelmiszerként fogyasztva biztonságos. Az, hogy mi számít új élelmiszernek, és ha annak számít, az Európai Bizottság újélelmiszer-katalógusában ellenőrizhető. 

 

A parlagfű nem élelmiszer

 

Új élelmiszer például egy korábban hagyományosan nem fogyasztott növény, a parlagfű is. Ez a növény nem hagyományosan fogyasztott élelmiszer, ilyen célra csak akkor kerülhet forgalomba, ha biztonságosságát igazolják. Ez a mai napig nem történt meg, ennélfogva a parlagfű élelmiszerként (beleértve az étrend-kiegészítőket is) való forgalmazása illegális, törvénybe ütköző. 

 

Jó, jó, de mi van a kenderrel?!

 

Részben hasonló a helyzet a kenderrel is: a kender gyökerének, szárának, levelének (azaz föld feletti részének) élelmiszerként való fogyasztásának nincs hagyománya. A kenderevés biztonságossága jelenleg nem alátámasztott, ezért a kender (Cannabis sativa) nem engedélyezett új élelmiszer. Élelmiszerként való terjesztése illegális. A kender egyébként a kábítószertörvény tilalma alá is tartozik, kivéve a magot, mivel az elenyésző mennyiségben tartalmazza a növény pszichoaktív anyagát, a tetrahidro-kannabinolt (THC).

 

Élelmiszerként is érvényes ugyanez a kivétel: a kender magja (valamint a magból készült olaj vagy liszt) régóta fogyasztott élelmiszer, így annak biztonságossága ismert. Ennek megfelelően minden termék legális, amely magból készült, és egy megadott limit alatt tartalmazza a THC-t. És ennek megfelelően minden termék illegális, amely nem a magból készült. A ma oly divatos kenderolajok zöme valójában nem a magból sajtolt olaj, hanem a föld feletti rész kivonata valamilyen olajban visszaoldva. Ezek illegálisak.

 

Miért nem a magból sajtolt olaj annyira népszerű? A kendermag olaja, bár kedvező zsírsav-összetételű, nem tartalmazza azt a molekulát, amelytől sokan gyógyulást várnak különféle betegségeikre: a kannabidiolt.

 

És kannabidiol nagyobb mennyiségben csak a növény szárában, levelében van, a magban nincs. Ezért csábul el oly sok gyártó, s hoz forgalomba a jelenlegi jogi szabályozással inkompatibilis terméket.

 

Persze lehet, hogy idővel igazolják a kannabidiolban dús „kenderolaj” (valójában: a föld feletti rész kivonatának olajos oldata) biztonságosságát, és az legálisan kerülhet forgalomba élelmiszerként, étrend-kiegészítőként, jelenleg azonban még nem ez a helyzet – függetlenül attól, hogy egyébként mit gondolunk a kender vagy a kannabidiol hasznosságáról.

 

Forrás: ködpiszkáló.blog.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége