Nurofen Junior 100 mg narancsízű lágy rágókapszula

Kiszerelés:
12x
SKU:
532758
Gyártó/Forgalmazó:
Reckitt Benckiser Kft.

A készítmény hatóanyaga az ibuprofén, amely egy nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.

Internetes ár
2 497 Ft

Jogszabály módosítás

Egységár: 208.12 Ft / db

Vásároljon még 15000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

Jellemzők

 • A készítmény hatóanyaga az ibuprofén, amely egy nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.
 • A Nurofen lágy rágókapszula készítmény alkalmazása a 7 és 12 év közötti, 20 - 40 kg testúlyú gyermekeknek ajánlott enyhe és közepesen erős fájdalom, például torokfájás, fogfájás, fülfájás, fejfájás, kisebb fájdalmak és ficamok valamint a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére.
 • A Nurofen lágy rágókapszula csökkenti a lázat is.

Figyelmeztetés

 • Keresse fel kezelőorvosát, ha gyermekének tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Nurofen Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

A készítmény a 20 kg (7 éves) - 40 kg (12 éves) testsúlyú gyermekek esetében ajánlott.

ibuprofén

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyermekének tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Nurofen Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula (Továbbiakban Nurofen lágy rágókapszula) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Nurofen lágy rágókapszula szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Nurofen lágy rágókapszulát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Nurofen lágy rágókapszulát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Nurofen lágy rágókapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény hatóanyaga az ibuprofén, amely egy nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.

A Nurofen lágy rágókapszula készítmény alkalmazása a 7 és 12 év közötti, 20 - 40 kg testúlyú gyermekeknek ajánlott enyhe és közepesen erős fájdalom, például torokfájás, fogfájás, fülfájás, fejfájás, kisebb fájdalmak és ficamok valamint a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére.

A Nurofen lágy rágókapszula csökkenti a lázat is.

Keresse fel kezelőorvosát, ha gyermekének tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Nurofen lágy rágókapszula alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nurofen lágy rágókapszulát a gyermekénél:

 • ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha korábban acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) szedését követően túlérzékenységi reakciókat (például asztmát, orrfolyást, kütést, az arc-, nyelv-, ajak- vagy torokduzzanatot) észlelt.
 • ha allergiás földimogyoróra vagy a szójára, mert a készítmény szójalecitint tartalmaz.
 • ha jelenleg is fennáll vagy kórelőzményében szerepel kiújuló gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus fekély) vagy vérzés (bizonyíthatóan két vagy több alkalommal jelentkező fekélyesedés vagy vérzés).
 • ha valaha előfordult emésztőrendszeri vérzés vagy perforáció (átlyukadás) a nem-szteroid gyulladáscsökkentők korábbi használata során.
 • súlyos vese-, szív- és májelégtelenség esetén.
 • ha a gyermeknek agyvérzése (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy más aktív vérzése van.
 • ha tisztázatlan vérképzési zavarban szenved.
 • ha súlyos mértékben kiszáradt (hányás, hasmenés vagy nem elegendő mennyiségű folyadékbevitel miatt).

A terhesség utolsó három hónapjában nem szedhető.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Nurofen lágy rágókapszula alkalmazása előtt beszéljen gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha gyermeke:

 • asztmás vagy allergiás, vagy ilyen betegségei voltak már, mert légszomj alakulhat ki
 • szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségtől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók kialakulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (úgynevezett analgetikum asztma), Quincke-ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek.
 • bélbetegségben szenved vagy szenvedett.
 • vesebetegségben szenved.
 • májbetegségben szenved. A Nurofen lágy rágókapszula tartós alkalmazása esetén a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.
 • fokozott körültekintéssel kell eljárni más olyan gyógyszerek egyidejű szedése esetén, amelyek fekély vagy vérzés kialakulásának kockázatát fokozhatják, például szájon át szedett kortikoszteroidok (például prednizolon), vérhígító gyógyszerek (például warfarin), szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (bizonyos depresszió elleni gyógyszerek) vagy vérlemezke összecsapódás-gátlók (például acetilszalicilsav).
 • másik nem-szteroid gyulladásgátló készítményt (így COX-2 gátlókat, például celekoxibot vagy etorikoxibot) szed, mivel ezen gyógyszerek együttes szedése kerülendő (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Nurofen lágy rágókapszula” pontnál).
 • ha szisztémás lupusz eritematózusza (SLE, esetenként ízületi fájdalmat okozó bőrelváltozás és más szerveket érintő rendellenesség), vagy kevert kötőszöveti betegsége van.
 • bizonyos örökletes vérképzési zavara (pl. akut intermittáló porfíria) van.
 • véralvadási zavarban szenved.
 • krónikus gyulladásos bélbetegségben szenved, mint például Crohn-betegség vagy kolitisz ulceróza.
 • ki van száradva, mert dehidratált gyermekek esetében fennáll a vesekárosodás kockázata.
 • éppen nagyobb műtéten esett át.
 • bárányhimlő (varicella) alatt tanácsos mellőzni a Nurofen lágy rágókapszula alkalmazását.
 • ha fertőzés áll fenn Önnél – olvassa el a lenti, „Fertőzések” című részt.

Fertőzések

A Nurofen Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy a Nurofen Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során szedi, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!

Súlyos bőrreakciók

Súlyos bőrreakciókról számoltak be a Nurofen lágy rágókapszula kezeléssel kapcsolatosan.

Azonnal abba kell hagynia a Nurofen lágy rágókapszula szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont

Valamennyi nem-szteroid gyulladásgátlóval történt kezelés során beszámoltak a kezelés alatt bármikor jelentkező és akár halált is okozó emésztőrendszeri vérzésről, fekélyképződésről vagy perforációról, figyelmeztető tünetek jelentkezésével vagy a kórelőzményben szereplő korábbi gyomor-bélrendszeri eseményt követően, vagy akár azok nélkül is. Emésztőrendszeri vérzés vagy fekély kialakulása esetén a kezelést azonnal le kell állítani.

Az emésztőrendszeri vérzés, fekély vagy perforáció kockázata nő a nem-szteroid gyulladásgátló adagjának növelésével, ill. olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében fekély szerepel, különösen, ha annak szövődményeként vérzés vagy perforáció is előfordult (lásd 2. pont: Ne alkalmazza a Nurofen lágy rágókapszulát), valamint idős korban. Ezeknél a betegeknél a kezelést a lehető legalacsonyabb dózissal kell kezdeni. Védő gyógyszerekkel (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) történő együttes alkalmazás megfontolandó ezeknél a betegeknél, valamint azoknál, akik kis dózisú acetilszalicilsavat vagy az emésztőrendszeri kockázatot növelő gyógyszereket szednek egyidejűleg.

Általánosságban a (különböző fajtájú) fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása tartós, súlyos veseproblémák, akár a veseelégtelenség kialakulásának a kockázatával (analgetikum nephropathia) járhat.

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát.

A Nurofen lágy rágókapszula alkalmazása előtt mindig beszélje meg a kezelést kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

 • Önnek szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a „mini sztrókot” vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA] is).
 • Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.

Idősek

Idős korban a nem-szteroid gyulladásgátlók szedésével megnő a nemkívánatos események, különösen a gyomrot és a beleket érintő mellékhatások kockázata. További információkért lásd a 4. pontot: „Lehetséges mellékhatások”.

Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult korábban emésztőrendszeri mellékhatás – különösen, ha időskorúak – jelezni kell bármilyen szokatlan hasi panaszt (különösen az emésztőrendszeri vérzést), különösen a kezelés kezdeti szakaszában.

A fejfájás csillapítására alkalmazott fájdalomcsillapítók bármely típusának hosszan tartó alkalmazása súlyosbíthatja a fejfájást. Ha ezt tapasztalja vagy fennáll ennek gyanúja, forduljon orvoshoz és hagyja abba a gyógyszer szedését. A túlzott gyógyszerhasználatból fakadó fejfájás olyan betegeknél tételezhető fel, akiknek gyakran vagy naponta fáj a fejük, a fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres használata ellenére (vagy ennek következtében).

Egyéb gyógyszerek és a Nurofen lágy rágókapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Nurofen lágy rágókapszula és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra, mint pl.:

 • a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopodin)
 • a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán)

A Nurofen lágy rágókapszula kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a készítmény és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, főleg, ha az alábbi gyógyszereket szedi:

Más nem-szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID), beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2-inhibitorokat Mert ezek megnövelhetik a mellékhatások kialakulásának a kockázatát
Digoxin (szívelégtelenség kezelésére) Mert fokozódhat a digoxin hatása
Glükokortikoidok (kortizont és kortizonszerű anyagokat tartalmazó gyógyszerek) Mert ezek megnövelhetik az emésztőrendszeri fekélyek és vérzés kockázatát
Trombocita-aggregáció (vérlemezke összecsapzódást) gátlók Mert ez megnövelheti a vérzés kockázatát
Acetilszalicilsav (alacsony dózis) Mert gyengülhet a vérhígító hatása
Vérhígítók (például warfarin) Mert az ibuprofén fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatásait
Fenitoin (epilepszia kezelésére) Mert fokozódhat a fenitoin hatása
Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek) Mert ezek megnövelhetik az emésztőrendszeri vérzés kockázatát
Lítium (a mániás depresszió és a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) Mert fokozódhat a lítium hatása
Probenecid és szulfinpirazon (a köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek) Mivel késleltethetik az ibuprofén kiválasztását
Magas vérnyomás elleni gyógyszerek és vízhajtók Mivel az ibuprofén csökkenheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és nagyobb kockázatot jelenthetnek a vesére
Kálium-megtartó diuretikumok (vízhajtók), mint például amilorid, kálium-kanrenoát, spironolakton, triamterén. Mert hiperkalémia (magas káliumszint) kialakulásához vezethet

Metotrexát (daganatos betegségek és reuma kezelésére alkalmazott gyógyszer)

Mifepriszton (terhesség-megszakítás esetén alkalmazott gyógyszer)

Mert fokozódhat a metotrexát hatása

Mert gyengülhet a mifepriszton hatása

Takrolimusz és ciklosporin (immunszuppresszív gyógyszerek) Mert vesekárosodáshoz vezethet
Zidovudin: (a HIV/AIDS fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer) Mert a Nurofen lágy rágókapszula alkalmazása megnövelheti az ízületi vérzés kockázatát, illetve HIV (+) hemofíliásoknál fokozhatja a duzzanathoz vezető vérzés veszélyét
Szulfonilureák (vércukorszint-csökkentő gyógyszerek) Mivel hatással lehet a vércukorszintre
Kinolon típusú antibiotikumok Mivel fokozódhat a görcsrohamok kockázata
Vorikonazol és flukonazol (CYP2C9 inhibitorok), gombás fertőzések kezelésére Mivel növelheti az ibuprofén expozícióját. Megfontolandó az ibuprofén dózis csökkentése erős CYP2C9 gátlókkal való együttadása esetén, különösen akkor, ha nagy dózisú ibuprofént együtt alkalmaznak vorikonazollal vagy flukonazollal.
Aminoglikozidok A NSAID-ok csökkenthetik az aminoglikozidok kiválasztódását.

Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, amennyiben a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleli. Amennyiben nem biztos abban, hogy gyermeke milyen gyógyszert szedett, mutassa be a gyógyszereket kezelőorvosának, vagy gyógyszerészének.

A Nurofen lágy rágókapszula egyidejű alkalmazása alkohollal

Ne fogyasszon alkoholt, míg a Nurofen lágy rágókapszulát alkalmazza. Egyidejűleg történő alkalmazásának következtében, a nem kívánt mellékhatások nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki – olyanok, mint az emésztőrendszert vagy a központi idegrendszert érintő mellékhatások.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a terhesség utolsó 3 hónapjában van. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat. A gyógyszer alkalmazása kerülendő a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. A terhesség 20. hetétől az ibuprofén veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

Szoptatás

Az ibuprofén kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. A Nurofen lágy rágókapszula alkalmazható szoptatás idején abban az esetben, ha a javasolt dózisban és a lehető legrövidebb ideig alkalmazza.

Termékenység

A Nurofen lágy rágókapszula azon gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-ok), amelyek csökkenthetik a női fogamzóképességet. Ez a hatás reverzíbilis (a termékenység az eredeti szintre áll vissza) a készítmény szedésének abbahagyása esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Rövid ideig alkalmazva ez a gógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Nurofen lágy rágókapszula szójalecitint tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben Önnek vagy gyermekének földimogyoró vagy szója allergiája van.

A Nurofen lágy rágókapszula glükózt és szacharózt tartalmaz. Amennyiben a kezelőorvos korábban már figyelmeztette Önt, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Fogkárosodást okozhat.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell alkalmazni a Nurofen lágy rágókapszulát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szájon át történő alkalmazásra.

A Nurofen lágy rágókapszulát alaposan rágja meg lenyelés előtt. Víz nem szükséges a készítmény bevételéhez.

Rövid távú alkalmazásra.

A legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhez szükséges legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont).

A Nurofen lágy rágókapszulát ne alkalmazza 7 évnél fiatalabb vagy 20 kg testsúly alatti gyermekek esetében.

A készítmény ajánlott napi adagja:

A készítmény adagolása a gyermek testsúlya függvényében adható meg, egyszeri adagja 5-10 mg/ttkg, maximálisan bevehető napi adagja 20-30 mg/ttkg.

Gyermek testsúlya (kg) Életkora (év) Egyszeri adag Maximálisan bevehető napi adag
20-29 7-9 200 mg ibuprofén (2 rágókapszulának felel meg) 600 mg ibuprofén (6 rágókapszulának felel meg)
30-40 10-12 300 mg ibuprofén (3 rágókapszulának felel meg) 900 mg ibuprofén (9 rágókapszulának felel meg)

Az adagokat körülbelül 6-8 óránként kell beadni (az egyes adagok bevétele között legalább 6 órának el kell telnie), amennyiben szükséges.

FIGYELEM! A javasolt adagot nem szabad túllépni

Amennyiben ezt a gyógyszert 3 napnál tovább kell alkalmazni, vagy ha a tünetek rosszabbodnak, orvossal kell konzultálni.

Ha az előírtnál több Nurofen lágy rágókapszulát alkalmazott

Ha az ajánlott adagnál több Nurofen lágy rágókapszulát vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, minden esetben menjen orvoshoz vagy a legközelebbi kórházba, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről. Tünetként jelentkezhet: hányinger, hányás (ami lehet véres), gyomor fájdalom, vagy ritkábban hasmenés. Emellett, nagy adagok esetén, fülcsengést, fejfájást, gyomor-bélrendszeri vérzést, zavartságot, szemremegést, izgatottságot, dezorientációt (tájékozodási zavar), kómát, metabolikus acidózist (anyagcsere eredetű savasodás), megnövekedett protrombin idő/INR-t, akut veseelégtelenséget, májkárosodást, asztmásoknál az asztma súlyosbodását, álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget, szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette alkalmazni a Nurofen lágy rágókapszulát

Ne vegyen vagy adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Gyermekénél jelentkezhetnek a nem-szteroid gyulladásgátlók ismert mellékhatásai. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, ne adja tovább a gyógyszert gyermekének és a lehető leghamarabb beszéljen orvosával. A gyógyszert szedő időseknél nagyobb a mellékhatásokhoz kapcsolódó problémák kialakulásának kockázata.

HAGYJA ABBA a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha gyermekénél vagy Önnél a következő tünetek jelentkeznek:

 • a bélvérzés tünetei, például: erős hasi fájdalom, fekete szurokszerű széklet, vér vagy kávéőrleménynek látszó részecskék jelenléte a hányadékban.
 • ritka, de súlyos allergiás reakció tünetei, például az asztma súlyosbodása, indokolatlan asztmás légzés vagy légszomj, az arc, a nyelv vagy a torok megduzzadása, nehézlégzés, heves szívdobogás, sokkhoz vezető vérnyomásesés. Ezek akár a gyógyszer első alkalmazásakor is előfordulhatnak. Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal hívjon orvost.
 • súlyos bőrreakciók, például az egész testfelületet beborító kiütések, hámló, hólyagos vagy pikkelyes bőr.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél vagy gyermekénél az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik, rosszabbodik, vagy a felsorolásban nem szereplő hatásokat észlel.

Gyakori (100-ból 1–10 beteget érinthet)

 • gyomor-bélrendszeri panaszok, mint például gyomorégés, hasi fájdalom és émelygés, emésztési zavar, hasmenés, hányás, fokozott bélgáz képződés, székrekedés és enyhe gyomor- és/vagy bélvérzés, amely kivételes esetben vérszegénységet okozhat.

Nem gyakori (1000-ből 1–10 beteget érinthet)

 • emésztőrendszeri fekélyek, perforáció vagy vérzés, a száj nyálkahártya fekélyes gyulladása, a fennálló bélbetegség súlyosbodása (fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség), gyomorhurut
 • fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradtság
 • látászavarok
 • különböző bőrkiütések
 • túlérzékenységi reakciók csalánkiütéssel és viszketéssel

Ritka (10 000-ből 1–10 beteget érinthet)

 • tinnitus (fülcsengés)
 • emelkedett húgysav koncentráció a vérben, lágyéktáji és/vagy hasi fájdalom, véres vizelet és láz, amelyek a vesekárosodás jelei lehetnek (papilláris nekrózis)
 • emelkedett karbamid koncentráció a vérben
 • csökkent hemoglobinszint

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)

 • nyelőcsőgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, membránszerű bélszűkületek kialakulása
 • szívelégtelenség, szívroham és az arc vagy a kezek vizenyős duzzanata (ödéma)
 • a normálisnál kisebb mennyiségű vizelet és duzzanat (különösen magas vérnyomásos vagy vesebetegségben szenvedő betegek esetében), duzzanat (ödéma) és zavaros vizelet (nefrózis szindróma), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet.

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli, vagy általános rossz közérzetet tapasztal, hagyja abba a Nurofen lágy rágókapszula szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához, mert ezek a vesekárosodás vagy veseelégtelenség első jelei lehetnek.

 • pszichotikus reakciók, depresszió
 • magas vérnyomás, érgyulladás
 • heves szívdobogás érzés
 • májműködési zavar vagy májkárosodás (első jele a bőr elszíneződése lehet), különösen hosszan tartó alkalmazás esetén; májelégtelenség, akut májgyulladás (hepatitisz)
 • vérsejtképzési zavarok (első jelei: láz, torokfájás, felületes szájfekélyek, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség, orr- és bőrvérzés, indokolatlan vagy szokatlan véraláfutások.

Ilyen esetekben azonnal abba kell hagynia a kezelést, és orvoshoz kell fordulnia. Semmilyen fájdalomcsillapítót vagy lázcsillapítót nem szabad szednie orvosi javallat nélkül.

 • súlyos bőr- és lágyrész fertőzéses szövődmények bárányhimlő (varicella) fertőzés során
 • a gyulladás súlyosbodása fertőzés következtében (pl. nekrotizáló faszcíitisz kialakulása) bizonyos típusú fájdalomcsillapítók (NSAID-ok) alkalmazásával egyidőben.

Ha fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak a Nurofen lágy rágókapszula alkalmazása közben, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ki kell vizsgálni, hogy szükség van-e antiinfektív/antibiotikum terápiára.

 • az aszeptikus agyhártyagyulladás tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy öntudatzavar) figyelték meg az ibuprofén alkalmazásakor. Az autoimmun-betegségben szenvedőknél (SLE, kevert kötőszöveti betegség) ez nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal vegye fel a kapcsolatot orvosával.

 • a bőrreakciók súlyos formái beleértve a vörösödéssel és hólyagosodással járó bőrkiütést (pl. Stevens-Johnson szindróma, eritéma multiforme, toxikus epidermális nekrolízis/Lyell-szindróma), hajhullás (alopécia)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • Légzőrendszeri reakciók, mint pl. asztma, hörgőgörcs vagy nehézlégzés (diszpnoé)
 • Súlyos bőrreakciók ideértve a DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakciót, melynek előfordulási gyakorisága nem ismert. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata, és az eozinofil vérsejtek (a fehérvérsejtek egyik típusa) számának növekedése.
 • A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba a Nurofen lágy rágókapszula szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
 • A bőr érzékennyé válik a fényre

Az olyan gyógyszerek esetében, mint a Nurofen lágy rágókapszula, kismértékben fokozódhat a szívroham („miokardiális infarktus”) vagy a sztrók („agyi érkatasztrófa”) kockázata.

Mellékhatások bejelentése

Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Nurofen lágy rágókapszulát tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nurofen lágy rágókapszula?

 • A készítmény hatóanyaga:

100 mg ibuprofént tartalmaz rágókapszulánként.

 • Egyéb összetevők: zselatin, tiszított víz, glükóz szirup, szacharóz, fumársav (E297), szukralóz, citromsav (E330), Aceszulfám-kálium (E950), dinátrium-edetát, glicerin, narancs aroma, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), propilénglikol és HPMC 2910/hipromellóz 3cP (E464).
 • Feldolgozási segédanyagok: Telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek, lecitin (szójából származó) és sztearinsav.

Milyen a Nurofen lágy rágókapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Narancsszínű, négyzet alakú, lágy zselatin rágókapszula, nyomtatott fehér színű „N100” jelzéssel ellátva.

2 db, 4 db, 6 db, 8 db, 10 db, 12 db, 14 db, 16 db, 18 db, 20 db, 22 db, 24 db, 26 db, 28 db, 30 db vagy 32 db lágy rágókapszula, PVC/PE/PVdC/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Reckitt Benckiser Kft.

1113 Budapest, Bocskai út 134-146., Magyarország

Gyártó:

RB NL Brands B.V.

Schiphol Boulevard 207,

1118 BH Schiphol,

Hollandia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária Нурофен за Юноши Портокал 100 mg мека капсула за дъвчене

Csehország Nurofen Junior pomeranč 100 mg žvýkací měkká tobolka

Észtország Nurofen Orange

Horvátország Nurofen Junior 100 mg meke kapsule za žvakanje s okusom naranče

Lettország Nurofen orange, 100 mg, Mīkstās kapsulas

Litvánia Nurofen Orange 100 mg kramtomosios minkštosios kapsulės

Lengyelország Nurofen dla dzieci Junior

Magyarország Nurofen Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

Egyesült Királyság Nurofen for Children Orange Flavoured 100mg, Chewable Capsule, Soft

Szlovákia Nurofen Junior s pomarančovou príchuťou 100 mg mäkké žuvacie kapsuly

OGYI-T-6793/120-135

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. június

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
EAN 5000158107021
Tárhely sor E
Tárhely oszlop 24
Tárhely Polc 2
Betegtájékoztató Megnézem
Betétdíjas Nem 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége