Betegtájékoztató - Béres C-vitamin 500 mg retard filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

aszkorbinsav

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-                 Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.             Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt

3.             Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát tárolni?

6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át állandó C-vitamin szintet biztosít. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás, és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen.

 

A készítmény alkalmazható a C-vitamin-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

 

 

2.       Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

·         ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

·         ha Ön korábban, illetve jelenleg is, vesekövességben szenved;

·         ha Önnek szója vagy földimogyoró allergiája van;

·         ha Ön szoptat (Lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt).

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek a kórtörténetében bármilyen vesebetegség szerepel, kisebb adagok alkalmazására lehet szükség. Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben ez Önre vonatkozik.

Az aszkorbinsav túl nagy adagjai bizonyos veleszületett enzimhiányos betegségben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenvedő betegekben vérszegénységet (hemolitikus anémiát) okozhatnak.

Az aszkorbinsav segíti a vas felszívódását, így az aszkorbinsav – nagy adagban szedve – növelheti a vasraktározási zavar (hemokromatózis) illetve különböző eredetű vérszegénység (szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.

Igen nagy dózisú aszkorbinsav tartós szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti intenzitásnál erősebb hiánytünetek jelentkezhetnek.

 

A székletben a tabletta maradványai megjelenhetnek. Ez nem ad aggodalomra okot, mert mialatt a készítmény áthaladt a gyomor-bélrendszeren a hatóanyag már felszabadult a készítményből és kifejtette hatását.

 

Gyermekek és serdülők

A gyógyszer alkalmazása 14 éves kor alatt nem javasolt.

 

Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy ha az összes napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot, akkor bizonyos gyógyszerek hatása megváltozhat.

 

Óvatosan szedhető együtt a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel:

-         vas, réz és szelén tartalmú készítmények

-         dezferoxamin (vas túladagolás kezelésére szolgáló gyógyszer)

-         mexiletin (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszer)

-         kumarin és indandion származékok (véralvadásgátló gyógyszerek)

-         szalicilsav származékok (fájdalom-, lázcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek)

-         diszulfiram (alkoholbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

 

Nagy adag aszkorbinsav a vizelet pH-ját csökkentheti, amely a savas jellegű hatóanyagok újra felszívódását növelheti, illetve a lúgos jellegűek újra felszívódását csökkentheti.

Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelő orvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamint szed.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A C-vitamin terhes nőknek napi 100 mg adagban biztonságos. Azonban terhességben illetve fogamzóképes korban lévő nőknél fogamzásgátlás hiányában nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (napi 1000 mg feletti adagban) C-vitamin bevitele. A terhesség 3. hónapja után a szülésig szedett napi 1000 mg C-vitamin fokozza annak a kockázatát, hogy kis testsúllyal születik az újszülött. Emiatt terhesség alatt a napi adag az 1 retard filmtablettát ne haladja meg.

 

A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt. Emiatt, ez a készítmény szoptatás alatt nem adható.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A javasolt adagolásban alkalmazva ilyen hatások nem ismertek.

 

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szójalecitint és narancssárga FCF alumínium lakkot tartalmaz

Ne szedje a készítményt, mennyiben szója vagy földimogyoró allergiája van.

A narancssárga FCF alumínium lakk allergiás reakciót okozhat.

 

 

3.      Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és 14 év feletti serdülőknek a szükséglettől és állapottól függően naponta 1‑2 retard filmtabletta (500-1000 mg C-vitamin).

A maximális napi adag 2 retard filmtabletta (1000 mg C-vitamin).

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A gyógyszer alkalmazása 14 éves kor alatt nem javasolt.

 

A készítményt a panaszok fennállásáig, betegségben a kezelőorvos által egyénre szabottan meghatározott ideig javasolt szedni.

 

A retard filmtablettát reggel, illetve reggel és este szétrágás vagy összetörés nélkül, egészben kell bevenni, lehetőleg étkezés végén, bőséges folyadékkal.

A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

Ha az előírtnál több C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagok bevétele C-vitamin túladagolást idézhet elő. A C-vitamin túladagolás tünetei: gyomorégés, émelygés, hányinger, hasmenés. Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből, ezért ha túl sokat vett be a készítményből, bőséges folyadék fogyasztása javasolt.

 

Ha elfelejtette bevenni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

 

Ha idő előtt abbahagyja a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedését

A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik, azonban visszatérhetnek a C-vitamin hiány tünetei.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagy adagok hosszú ideig tartó alkalmazása során - elsősorban, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot – gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet a vesekőképződés veszélye.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.         Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta?

 

-                 A készítmény hatóanyaga: 500 mg C-vitamin retard filmtablettánként.

-                 Egyéb összetevők:

-                 Tablettamag: hipromellóz, nátrium-alginát, mikrokristályos cellulóz, mannitol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, glicerin-dibehenát.

-                 Bevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol/PEG 3350, szójalecitin, narancssárga FCF alumínium lakk (E110), sárga vas-oxid (E172), kinolinsárga alumínium lakk (E104).

 

Milyen a gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db, 120 db narancssárga, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Tel.: +36-1-430-5500

Fax: +36-1-250-7251

E-levél: info@beres.hu

 

Gyártó:

Béres Gyógyszergyár Zrt.,

5005 Szolnok, Nagysándor József út 39.

 

OGYI-T-22427/01      10×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/02      20×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/03      30×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/04      40×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/05      50×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/06      60×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/07      70×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/08      80×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/09      90×      PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/10      100×    PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

OGYI-T-22427/11      120×    PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. november