Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta

Kiszerelés:
20x
SKU:
223295
Gyártó/Forgalmazó:
Zentiva Pharma Kft.

A B1-vitamin a szénhidrát-anyagcserében játszik jelentős szerepet, fontos szerepe van az idegszövet épségének megőrzésében is. Alkalmazása javasolt B1-vitaminhiányos állapotok kezelésére és megelőzésére, illetve B1-vitamin függő enzimbetegségek kezelésére.

Internetes ár
782 Ft

Jogszabály módosítás

Egységár: 39.11 Ft / db

Vásároljon még 15000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

Jellemzők

 • A B1-vitamin (tiamin) vízoldékony vitamin, számos táplálék tartalmazza (élesztő, gabonamagvak, hüvelyes termések, csonthéjasak, hús).
 • A szénhidrát-anyagcserében játszik jelentős szerepet, fontos szerepe van az idegszövet épségének megőrzésében is.
 • A B1-vitaminhiány klinikai tünetei az elégtelen tiaminbevitel kezdetét követő 2-3 héten belül válnak nyilvánvalóvá.
 • A tiaminhiány elsősorban az idegrendszert, a szív-érrendszert és a gyomor-bélrendszert érinti.
 • A B1-vitamin adása a szív-érrendszeri és a gyomor-bélrendszeri tüneteket teljesen megszünteti, míg az idegrendszeri tünetek javulása függ azok fennállásának idejétől és súlyosságától.
 • Alkalmazása javasolt B1-vitaminhiányos állapotok kezelésére és megelőzésére, illetve B1-vitamin függő enzimbetegségek kezelésére.
 • Emberben az enyhe tiaminhiány étvágytalanságot, ideggyengeséget, gyomor-bél rendszert érintő tüneteket okoz.

A súlyos tiaminhiánynak többféle megnyilvánulása ismeretes:

 • Krónikus B1-vitaminhiányos állapot, ún. beriberi (perifériás idegi rendellenességek, izomgyengeség, a vázizomzat tömegének csökkenése, bénulás).
 • Akut beriberi (szívelégtelenség, ödéma).
 • Úgynevezett Wernicke-Korsakoff-szindróma (szemizombénulás, szemrezgés, mozgáskoordinációs zavar, zavarodottság, a rövid távú memória elvesztése, kóros meseszövés).
 • Utóbbi tünetegyüttes különösen gyakori alkoholistáknál, ezenkívül előfordulhat egyes gyógyszerek hosszan tartó vagy nagy adagokkal történő intravénás adásakor (lásd alább); csillapíthatatlan hányás (terhességi) következtében, továbbá nagy mennyiségű glükóz intravénás alkalmazását követően amennyiben a glükóz mellé nem adnak tiamint.
 • Alkoholfüggő betegek jelentős részénél tiaminhiány alakul ki a nem megfelelő táplálkozás és idült alkoholfogyasztás következtében fellépő nem megfelelő felszívódásnak köszönhetően.
 • Azon személyek esetében, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tiamint bontó enzimeket tartalmazó nyers halat, vagy a tiamin hatását ellensúlyozó anyagokat tartalmazó teát, a B1-vitaminhiány kialakulásának esélye nagyobb lehet.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta

tiamin-hidroklorid

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Mindamellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát tárolni?
 6. További információk

1. Milyen típusú gyógyszer A VITAMIN B1-Zentiva 10 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A B1-vitamin (tiamin) vízoldékony vitamin, számos táplálék tartalmazza (élesztő, gabonamagvak, hüvelyes termések, csonthéjasak, hús).

A szénhidrát-anyagcserében játszik jelentős szerepet, fontos szerepe van az idegszövet épségének megőrzésében is.

A B1-vitaminhiány klinikai tünetei az elégtelen tiaminbevitel kezdetét követő 2-3 héten belül válnak nyilvánvalóvá. A tiaminhiány elsősorban az idegrendszert, a szív-érrendszert és a gyomor-bélrendszert érinti. A B1-vitamin adása a szív-érrendszeri és a gyomor-bélrendszeri tüneteket teljesen megszünteti, míg az idegrendszeri tünetek javulása függ azok fennállásának idejétől és súlyosságától.

Alkalmazása javasolt B1-vitaminhiányos állapotok kezelésére és megelőzésére, illetve B1-vitamin függő enzimbetegségek kezelésére.

Emberben az enyhe tiaminhiány étvágytalanságot, ideggyengeséget, gyomor-bél rendszert érintő tüneteket okoz.

A súlyos tiaminhiánynak többféle megnyilvánulása ismeretes:

 • krónikus B1-vitaminhiányos állapot, ún. beriberi (perifériás idegi rendellenességek, izomgyengeség, a vázizomzat tömegének csökkenése, bénulás).
 • Akut beriberi (szívelégtelenség, ödéma).
 • Úgynevezett Wernicke-Korsakoff-szindróma (szemizombénulás, szemrezgés, mozgáskoordinációs zavar, zavarodottság, a rövid távú memória elvesztése, kóros meseszövés). Utóbbi tünetegyüttes különösen gyakori alkoholistáknál, ezenkívül előfordulhat egyes gyógyszerek hosszan tartó vagy nagy adagokkal történő intravénás adásakor (lásd alább); csillapíthatatlan hányás (terhességi) következtében, továbbá nagy mennyiségű glükóz intravénás alkalmazását követően amennyiben a glükóz mellé nem adnak tiamint.
 • Alkoholfüggő betegek jelentős részénél tiaminhiány alakul ki a nem megfelelő táplálkozás és idült alkoholfogyasztás következtében fellépő nem megfelelő felszívódásnak köszönhetően.
 • Azon személyek esetében, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tiamint bontó enzimeket tartalmazó nyers halat, vagy a tiamin hatását ellensúlyozó anyagokat tartalmazó teát, a B1-vitaminhiány kialakulásának esélye nagyobb lehet.

 

2. Tudnivalók A VITAMIN B1-Zentiva 10 mg tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyéb összetevőjére.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Hosszan tartó fenitoin (bizonyos típusú epilepszia elleni készítmény), vagy nagy dózisú intravénás nitroglicerin (nitroglicerin-tartalmú értágító) kezelés tiaminhiányhoz és Wernicke-encephalopathiához (bizonyos típusú agyvelőbántalom) vezethet.

 

A Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az alkohol csökkenti a tiamin felszívódását és növeli a kiválasztódását.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt, illetve szoptatás idején történő alkalmazásának káros hatásairól nincsenek adatok, ilyen esetben azonban csak az orvos tudtával, orvosi utasításra alkalmazható. Szoptatás során a hatóanyag átjut az anyatejbe.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

 

Fontos információk a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta egyes összetevőiről

A Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható tejcukor-érzékenység esetén. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3. Hogyan kell alkalmazni A VITAMIN B1-Zentiva 10 mg tablettát?

 

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőttek:

A B1-vitamin-hiány megelőzésére szolgáló átlagos adag felnőtteknek naponta ½ - 1 tabletta, enyhe idült hiányállapotban naponta 1-2 tabletta, súlyosabb esetben 3-5 tabletta.

Serdülők:

Átlagos napi adagja 14 éves kor felett ½-1 tabletta. A készítmény 14 éves kor alatt hiányállapot esetén orvosi javaslatra alkalmazható.

 

B1-vitamin függő enzimbetegségben naponta 5-20 tabletta, napi több részre elosztva.

 

Ha a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát alkalmazott

A túladagolás esetleges káros hatásairól nem számoltak be.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát

A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta szedését

A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik.

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Bőr: viszketés, fokozott izzadás. Kontakt dermatitisz (a szerrel történő érintkezés helyén fellépő allergiás bőrgyulladás) előfordulhat foglalkozási betegségként.

Idegrendszer: napi 1 tablettánál nagyobb adagok 4-5 hónapon keresztül tartó folyamatos alkalmazása során fejfájás, ingerlékenység, álmatlanság, gyors pulzus és gyengeség léphet fel.

Egyéb: melegségérzés, hányinger, gyengeség, nyugtalanság, allergiás reakciók.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell A VITAMIN B1-Zentiva 10 MG tabblettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on, a fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. További információk

 

Mit tartalmaz a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta

 • A készítmény hatóanyaga: 10 mg tiamin - hidroklorid tablettánként.
 • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, talkum és zselatin.

 

Milyen a Vitamin B1-Zentiva 10 mg tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kerek, lapos felületű, csaknem fehér tabletta, egyik oldalán „10” jelzéssel ellátva.

20 db tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130 Dolní Mĕcholupy 10237 Prága 10,

Csehország

 

Gyártó

Opella Healthcare Hungary Kft.

2112 Veresegyház, Lévai u. 5.

 

OGYI-T-10044/01

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. október

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
EAN 5999053900052
Tárhely sor E
Tárhely oszlop 28
Tárhely Polc 2
Betegtájékoztató Megnézem
Pingvin helyettesítés 00400

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Helyettesítő termékek - Összes megtekintése

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége