Maltofer 100 mg rágótabletta

Kiszerelés:
30x
SKU:
241380
Gyártó/Forgalmazó:
Phytotec Hungaria Bt.

Maltofer – vas3+-komplex tartalma miatt kényelmes, biztonságos és kíméletes vaspótlás vashiány megelőzésére és kezelésére!

Internetes ár
3 482 Ft

Jogszabály módosítás

Egységár: 116.07 Ft / db

Vásároljon még 15000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

Jellemzők

Vas3+ - komplex

 • A Maltofer más vas, mint a többi, mert vas3+-komplex tartalma miatt számos előnyös tulajdonsággal bír, valamennyi vas2+ készítményhez viszonyítva.

Kényelmes

 • A Maltofer étkezéstől függetlenül, és más gyógyszerekkel együtt is szedhető, mert a felszívódását ezek nem befolyásolják.

Biztonságos

 • A Maltofert nem lehet túladagolni, mert csak annyi vas szívódik fel belőle szabályozott módon, amennyi szükséges.

Kíméletes

 • A Maltofer jobban tolerálható, mint a vas2+-sókat tartalmazó vaspótlók, mivel a vas2+-ionok nem szabályozott módon árasztják el a szervezetet, kellemetlen mellékhatásokat okozva.
 • Klinikai vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a Maltofer szedőknél jelentősen kevesebb hányás vagy hányinger, illetve elenyészően kevés székrekedés jelentkezik a vas2+-sókat szedőkhöz képest.

Egyedülálló kémiai szerkezet – szervezetbarát tulajdonságok

 • A Maltofer 3+ – típusú vasat tartalmazó komplex, amely a szervezetünk számára sokkal előnyösebb, mint az egyéb vaspótló készítmények, amelyek vas 2+ – szulfát, vagy -fumarát, azaz úgynevezett “vas 2+ – sókat” tartalmaznak. Ebből a szempontból a Maltofer egyedülálló, hiszen Magyarországon a szájon át szedhető összes többi vaspótló gyógyszer, illetve az étrendkiegészítők túlnyomó része is valamelyik kevésbé előnyös vas2+-sót tartalmazza.
 • Ez az egyedülálló kémiai szerkezet az alapja a Maltofer szervezetbarát tulajdonságának, vagyis annak, hogy a Maltofer hatóanyaga intelligensebb vasfelszívódást tesz lehetővé.
 • Ellentétben a vas2+ – sókkal, amikből korlátlanul sok szabad vas passzív módon, szabályozatlanul szívódik fel a szervezetben, a Maltofer-ben levő vas3+ aktív felvétellel, jól szabályozott mechanizmus útján szívódik fel. Ez azt jelenti, hogy a Maltofer rágótablettából a szervezetben annyi vas szívódik fel, amennyi szükséges, és akkor, amikor szükség van rá. Így a Maltofer szedése esetén a szabadgyökképződés, illetve az oxidatív stresszreakció veszélye sem fenyeget. Ennek köszönhetően az esetlegesen fellépő mellékhatások is ritkábbak: a Maltofer esetében lényegesen, 50%-kal kevesebb, gyomor-bélrendszeri mellékhatás várható, mint a többi vaskészítménynél. Továbbá a Maltoferrel a vasat nem lehet túladagolni sem, így szedése biztonságos.

Hatásos, 100 mg elemi vastartalom!

 • Mielőtt vaspótló készítményt választanánk, fontos, hogy leellenőrizzük, mennyi elemi vasat tartalmaz egy-egy tabletta.
 • Ne tévesszük össze az elemi vastartalmat a vas-só molekula teljes súlyával! 105 mg alatti mennyiségeket keressünk a dobozon, az elemi vastartalom ugyanis 14-105 mg közt lehetséges. Számos vaspótló szer csak nagyon kevés, 100 mg -nál kevesebb elemi vasat tartalmaz, és ha a készítményt nem éhgyomorra vesszük be, még az a kis mennyiség sem fog tudni felszívódni!
 • A hatósági előírások értelmében a nem gyógyszernek minősülő, vasat tartalmazó étrendkiegészítők elemi vastartalma jelentősen kevesebb, minimum 2,1 mg, maximum 45 mg lehet naponta. Ezért a vastartalmú étrendkiegészítők csupán a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, vashiány megelőzésére vagy kezelésére nem alkalmasak. Továbbá az esetleges további összetevőik (kalcium, magnézium stb.) még ennek a kevés vasnak is csökkentik a felszívódását, mert kölcsönhatásba lépnek és megkötik a vasat, ami ilyen formában már nem tud felszívódni.
 • A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz tablettánként olyan formában, amely jól tud hasznosulni a szervezetben a túladagolás veszélye nélkül. Ezzel a szervezet számára a vashiány megelőzéséhez és kezeléséhez szükséges optimális mennyiséget képes biztosítani.

Kényelmes, étkezéstől függetlenül szedhető

 • Óriási különbség és előny, hogy a Maltofer rágótabletta étkezéstől függetlenül szedhető, szemben a vas2+ – típusú vaskészítményekkel. A vas2+ – sók felszívódását ugyanis nemcsak az ételek, hanem még az italok is, mint pl. a tea, a kávé vagy a tej is gátolják! Éppen ezért ajánlott a vas2+ – sók bevétele jóval az étkezés előtt. Az éhgyomorra bevett vas2+ ugyanakkor kellemetlen tüneteket okozhat, amit ha megpróbálnak étkezéssel enyhíteni, akkor azzal a vas2+ felszívódása is csökken, vagy akár teljesen ellehetetlenül.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Maltofer 100 mg rágótabletta

vas

(vas(III)-hidroxid-polimaltóz‑komplex formájában)

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd a 4. pontot.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Maltofer rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Maltofer rágótabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Maltofer rágótablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Maltofer rágótablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Maltofer rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Maltofer egy vasat tartalmazó gyógyszer.

 

A Maltofer rágótabletta különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgáló készítmény.

 

A következő esetekben fokozott a vashiány kialakulásának kockázata: terhesség, szoptatás, serdülőkor, időskor, diétázók, vegán vagy vegetáriánus étrendet követők, testépítők vagy intenzíven sportolók, erős menstruációs vérzés esetén, véradók vagy bármilyen vérveszteséget követően, illetve műtét után.

 

A vashiány lehetséges tünetei a következők: fáradtság, állandósult kimerültség, hajhullás, gyengeség, fejfájás, szédülés, sápadtság, koncentráció hiánya, fertőzésekre való fogékonyság, köröm elváltozások, más okkal nem magyarázható hidegérzet.

 

2. Tudnivalók a Maltofer rágótabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Maltofer rágótablettát:

 • ha allergiás a vas(III)-hidroxid-polimaltóz‑komplexre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • vastúlterhelés (úgynevezett hemokromatózis, hemosziderózis), a vashasznosítás zavarai (ólommérgezés okozta anémia, szideroakresztikus anémia, talasszémia), nem vashiányos vérszegénység (például hemolitikus anémia, B12‑vitamin‑hiány) esetén,
 • akut májbetegség, májenzimhiány miatt a napfény hatására kialakuló bőrhólyagosodás (porfiria kutánea tarda) fennállásakor.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A bármiféle okból (például fertőzés vagy daganatos megbetegedés) létrejövő vashiány következtében vérszegénység alakulhat ki. Ennek kezelése mindig orvosi felügyeletet igényel.

 

A Maltofer rágótabletta szedése során a széklet sötétre színeződhet, ez azonban ártalmatlan.

 

12 év alatti gyermekek

Maltofer rágótabletta alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.

Egyéb Maltofer gyógyszerformák – például a Maltofer belsőleges oldatos cseppek és a Maltofer szirup – alkalmasak ezen betegcsoport kezelésére.

 

Egyéb gyógyszerek és a Maltofer rágótabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Maltofer rágótablettát a következő gyógyszerek befolyásolhatják:

 • injekció formájában beadott vaspótló gyógyszerek.

További, injekció formájában beadott vaspótló gyógyszerek alkalmazása nem ajánlott, mivel ez csökkenti a szájon át alkalmazott vas felszívódását.

 

A Maltofer rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

Az ételek és az italok nem befolyásolják a vas felszívódását a Maltofer-ből. A Maltofer rágótabletta étkezés közben vagy anélkül is bevehető  A tablettát szétrágás után, kevés folyadékkal kell lenyelni, bár a rágótabletta egészben is lenyelhető egy kis folyadékkal együtt.

 

Terhesség és szoptatás

Az elérhető adatok alapján a Maltofer alkalmazása valószínűleg nincs káros hatással a magzatra vagy a terhes nőkre. Az állatokon végzett szaporodásra vonatkozó vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen kockázatot a magzatra nézve. A terhesség első harmadán túljutó nők körében végzett kontrollált vizsgálatok során sem az anya, sem az újszülött vonatkozásában nem jelentkezett semmilyen nemkívánatos hatás. Semmilyen kockázatra nem találtak bizonyítékot sem a terhesség első harmadában, sem a szoptatási időszakban való alkalmazáskor az anyára vagy az anyatejjel táplált gyermekre nézve.

 

Óvintézkedésként ugyanakkor azt javasoljuk, hogy:

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség és szoptatás esetén megnövekedett a szervezet vas igénye, ami miatt vaspótlás válhat szükségessé. Javasolt, hogy kérdezze meg a nőgyógyászát.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Maltofer rágótabletta nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Maltofer rágótabletta glükózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. Károsíthatja a fogakat.

 

A Maltofer rágótabletta nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer 12 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz tablettánként, ami megfelel az ajánlott maximális napi bevitel 0,6%-ának felnőtteknél.

 

Tájékoztatás cukorbetegeknek

A Maltofer rágótabletta szedése várhatóan nincs hatással a cukorbetegek napi inzulinkezelésére.

 

3. Hogyan kell szedni a Maltofer rágótablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak, (vagy a kezekőorvosa által elmondottaknak megfelelően) alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek és 12 éven felüli gyermekek és serdülők

Különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szedjen napi 1 tablettát legalább 1-3 hónapon keresztül. 3 hónapos kúra után ajánlott laboratóriumi vizsgálat elvégzése. Emiatt beszéljen orvosával.

A kezelőorvosa módosíthatja az adagolást és a terápia hosszát a vashiány súlyosságától függően.

 

A Maltofer bevehető étkezésektől függetlenül vagy étellel együtt is. Bevétele ugyanakkor étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után ajánlott. Ez mérsékelheti a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat. A tablettát egészben vagy szétrágás után, kevés folyadékkal kell lenyelni. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.

 

12 év alatti gyermekek

A Maltofer rágótabletta alkalmazása ebben a korcsoportban nem ajánlott.

A Maltofer szirup és cseppek formájában (és koncentrációjában) alkalmasabb az ajánlott dózisok alkalmazására csecsemők és 12 év alatti gyermekek esetén.

 

Ha az előírtnál több Maltofer rágótablettát vett be

Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Maltofer rágótabletta túladagolása esetén a vas kontrollált felvételének köszönhetően nem valószínű a vasfelhalmozódás vagy mérgezés jelentkezése. Végzetes kimenetelű véletlen mérgezést nem jelentettek.

 

Ha elfelejtette bevenni a Maltofer rágótablettát

A következő adagot a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Maltofer rágótabletta szedését

A gyógyszer szedését ajánlatos 1-3 hónapig folytatni.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A készítmény alkalmazása során jelentett mellékhatások:

 

Nagyon gyakori: 10‑ből több mint 1 betegnél fordulhat elő

 • elszíneződött széklet

 

Gyakori: (10‑ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő

 • hasmenés
 • hányinger
 • hasi fájdalom
 • székrekedés

 

Nem gyakori: 100‑ból legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő

 • hányás
 • a fogak elszíneződése
 • gyomorhurut
 • viszketés
 • bőrkiütés
 • csalánkiütés
 • bőrpír
 • fejfájás

 

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő

 • izomgörcs
 • remegés
 • izomfájdalom

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti. az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 5. Hogyan kell a Maltofer rágótablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Exp. vagy Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Maltofer rágótabletta?

 • A készítmény hatóanyaga: Egy rágótabletta 100 mg vasat (357 mg vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz‑komplex formájában) tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: csokoládéaroma, vanillin, nátrium-ciklamát, talkum, kakaópor, makrogol 6000, dextrin, mikrokristályos cellulóz.

 

Milyen a Maltofer rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Rágótabletta: barna-fehér, pettyezett, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott, csokoládéízű és -illatú tabletta. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

3×10 db, illetve 10 db rágótabletta alu/alu buborékcsomagolásban, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Vifor France
100-101 Terrasse Boieldieu

Tour Franklin La Défense 8

92042 Paris La Défense Cedex

Franciaország

Tel.: +33 (0) 1 41 06 58 90

Fax: +33 (0) 1 41 06 58 99

 

 

OGYI-T-5718/01        10 db rágótabletta/doboz

OGYI-T-5718/02        3×10 db rágótabletta/doboz

 

 

A készítménnyel kapcsolatban a forgalmazótól kérhet további tájékoztatást.

Phytotec Hungária Bt.

1026 Budapest

Szilágyi Erzsébet fasor 61.

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. május

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
EAN 7640114722448
Tárhely sor E
Tárhely oszlop 18
Tárhely Polc 1
Betegtájékoztató Megnézem

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége