Keringés, kompressziós terápia

Keringés, kompressziós terápia

A vénás eredetű lábszárfekély rendkívül gyakori és súlyos seb, amely a nem megfelelő keringés miatt alakul ki. A sebet mindenképpen megfelelő gyógyászati segédeszközökkel, keringést támogató és kompressziós terápiás termékekkel érdemes kezelni. A kompressziós harisnya és pólya stabilan és nyomás alatt tartja az érintett területet, így elősegítve a vénabillentyűk jobb záródását és a seb gyógyulását. Kínálatunkban több típusú kompressziós terápiás eszköz közül válogathat!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

1 elem

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Internetes ár:

4 301 Ft

Megtekintés Rács Lista

1 elem

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Keringés, kompressziós terápia

Magyarországon évente 3000-4000 ember hal meg trombózis okozta tüdőembóliában. A visszértágulat esztétikailag zavaró és egyben komoly betegség. A visszértágulat kezdeti állapotban még nem okoz a bőrön is látható tüneteket, de a keringési zavar már károsítja az érfalakat alapot teremtve a későbbi, súlyosabb tüneteknek.

A rossz keringés stádiumai

Amikor a szervezet már nem tudja kompenzálni a billentyűk és a vénák falának a kitágulását, idült vénás elégtelenségről beszélünk. Ennek tünetei a betegség stádiumainak, előrehaladottságának megfelelően jelentkeznek.

A tünetmentes állapot a kezdeti stádium: bár látható tünet nincs, különböző panaszok már utalhatnak a keringési zavarra. A seprűvénák vagy pókvénák megjelenésekor a belső talpél és a belbokák érhálózata a legérzékenyebb, ezért először itt észlelhető apró tágult visszér-hálózat.

A folyamat előrehaladtával a szokványos, nagyobb tágult vénák is megjelennek a seprűvénák mellett. A következő stádiumban vizenyő társul a fenti tünetekhez, a láb bedagad. A vizenyős láb a folyadék nem megfelelő visszaszívódása miatt alakul ki, ami ilyenkor a bőralja szöveteiben halmozódik fel.

Később megjelennek a jellegzetes bőrtünetek, a bőrfelszín tömötté, keménnyé válik. A bőr fokozatosan barnásan elszíneződik, a barna foltok között pedig apró fehér, sorvadt területek is kialakulnak. A barna színeltérés elbomlott vérfesték felhalmozódásából adódik, mivel az erekben uralkodó megnövekedett nyomás hatására a vér kipréselődik a környező szövetekbe.

Az ekcéma is visszeres tünet

Súlyosabb állapotban a bőrön ekcémás kiütések jelennek meg (visszeres ekcéma), mivel a kitágult visszerek a salakanyagot nem képesek megfelelően eltávolítani. Ezek a viszkető, gyakran nedvező, máskor száraz, berepedező foltok is általában a bokák környékén kezdődnek.

Aztán kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek is megjelennek. A rossz keringésű, rosszul táplált bőr piros, enyhén meleg tapintatú, gyulladt lehet. Ezen gyulladás idézi elő foltokban az elefántcsontszínű hegeket.

A különböző méretű, nem gyógyuló lábszárfekélyek képezik az alsóvégtagi vénabetegségek végső stádiumát. Létrejöttüket általában kisebb trauma, sérülés előzi meg. Ilyenkor hirtelen alakul ki seb a lábszáron, ami nem gyógyul, folyamatosan növekszik, mélyül. Máskor ekcéma vagy orbánc előzi meg a fekélyképződést.

Kompressziós kezelés már a kezdetektől

Az enyhébb formákban az ún. I. fokozatú rugalmas harisnya viselése ajánlott. Előrehaladottabb betegség esetén II. fokozatú kompressziós harisnyát, vagy különböző megnyúlású fáslit (rugalmas pólya) írhat fel az orvos.

A visszérbetegség minden stádiumában használatos az úgynevezett kompressziós kezelés, azaz a lábszár összenyomásával az izompumpa segítése, a tágult erek falának támogatása.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.