Pangrol 25 000 egység gyomornedv-ellenálló keménykapszula

Kiszerelés:
100x
SKU:
438004
Gyártó/Forgalmazó:
Berlin Chemie/A.Menarini Kft.

Maldigestioval járó emésztési zavarokra.

Internetes ár:
7 838 Ft

Jogszabály módosítás

Egységár: 78.38 Ft / db

Vásároljon még 15000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

Maldigestioval járó emésztési zavarok, melyek a hasnyálmirigy enzimek hiányzó vagy nem megfelelő képződése, felszabadulása vagy duodenalis aktivitása következtében lépnek fel. Ezek például a következőkkel lehetnek összefüggésben: Bármely eredetű krónikus hasnyálmirigy gyulladás (alkohol-indukált, traumás eredetű, autoimmin, örökletes, gyógyszer-indukálta, trópusi elmeszesedő, idiopáthiás). Cisztás fibrózis. A hasnyálmirigy vezeték beszűkülése, pl. daganatos folyamat vagy epekövesség következtében. Teljes, vagy részleges hasnyálmirigy eltávolítás és pancreaticoduonenectomia. Felgyorsult bélpasszázs, a gyomor és a vékonybél eltávolítása, idegesség vagy gyomorbélrendszeri fertőzés következtében. Nehezen emészthető zöldségek és zsíros vagy szokatlan ételek fogyasztása és az ezt követő tápanyag felszívódás károsodása és diszpepszia. A máj-epe rendszer zavarai. Cöliákia. Gyulladásos bélbetegség (különösen Crohn-betegségben). Szervezet immunhiányos állapota (AIDS). Shwachmann-szindróma Sjögren-szindróma.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Pangrol 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

 

sertés pankreász-por

 

Mielőtt elkezdi szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7-14 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Pangrol 25 000 egység gyomonedv-ellenálló kemény kapszula (a továbbiakban Pangrol 25 000) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Pangrol 25 000 alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Pangrol 25 000-et?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Pangrol 25 000 -et tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Pangrol 25 000 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer a Pangrol 25 000?

A Pangrol 25 000 olyan gyógyszer, amely sertés hasnyálmirigy (pankreász) eredetű emésztést elősegítő anyagokat, azaz enzimeket (pankreász-port) tartalmaz.

 

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Pangrol 25 000?

A Pangrol 25 000 az emésztő enzimek pótlására használható emésztési zavar esetén (maldigeszció), amikor a hasnyálmirigy nem termel vagy nem megfelelő mennyiségben termel emésztőenzimeket, vagy az emésztőenzimek a bélben csökkent mértékben fejtik ki hatásukat.

Ez például a következő esetekben fordulhat elő:

 • Hosszabb ideje fennálló hasnyálmirigy gyulladás (krónikus pankreatitisz), amely bármilyen eredetű (alkohol által kiváltott, sérülés okozta, autoimmun, veleszületett,  gyógyszer okozta, trópusi meszesedést okozó és ismeretlen eredetű, azaz idiopátiás) lehet
 • Cisztás fibrózis (a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével járó örökletes megbetegedése, amely több szervet is érint)
 • A hasnyálmirigy vezeték beszűkülése, például daganatos folyamat vagy epekövesség következtében
 • Korábbi hasnyálmirigy műtétek
 • A táplálék a bélcsatornán túlságosan gyorsan halad át, korábbi gyomor- vagy  bélműtétek, idegesség vagy a gyomor-bélrendszer fertőzése miatt
 • Nehezen emészthető zöldségek és zsíros vagy szokatlan ételek fogyasztása, amely a táplálék csökkent felszívódásához és emésztési zavarhoz (diszpepsziához) vezet, és étvágytalansággal, böfögéssel, hányingerrel és hasmenéssel jár együtt
 • A máj és az epeutak betegségei
 • Cöliákia (a vékonybél autoimmun megbetegedése)
 • Gyulladásos bélbetegség (különösen Crohn-betegség esetén)
 • Cukorbetegség
 • Szerzett immunhiányos állapot (AIDS)
 • Shwachmann szindróma,  
 • Sjögren szindróma.

 

 

2. Tudnivalók a Pangrol 25 000 alkalmazása előtt

 

Ne szedje a Pangrol 25 000-et

 • ha Ön allergiás a pankreász-porra, sertés húsra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha heveny (akut) hasnyálmirigy‑gyulladása van, illetve tartósan fennálló (krónikus)  hasnyálmirigy‑gyulladás esetén a betegség fellángoló szakaszában. Azonban eseti alkalmazása indokolt lehet a betegségnek a gyulladás csökkenésével jellemezhető fázisában, a megfelelő diéta (könnyű táplálkozás) beállításakor, amennyiben az emésztési zavar fennállása egyértelmű.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Pangrol 25 000 alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

 • ha bármilyen, bélelzáródásra utaló tünetet (pl. hasi fájdalmat, a bélműködés leállását, hányingert, hányást) észlel. A bélelzáródás a cisztás fibrózis ismert szövődménye.
 • Ez a gyógyszer aktív enzimeket tartalmaz, amelyek például a kapszula szétrágásakor a szájüregben felszabadulva a nyálkahártya károsodását (pl. a szájnyálkahártyán sebek képződését) okozhatják. Ezért ügyeljen arra, hogy a Pangrol 25 000-et egészben nyelje le.

 

Egyéb gyógyszerek és a Pangrol 25 000

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Csökkenhet a folsav felszívódása (a folsav felvétele a vérbe)  pankreász-port tartalmazó gyógyszerek szedése mellett, ezért további folsav alkalmazás válhat szükségessé.

 

Az akarbóz és miglitol hatóanyagot tartalmazó vércukorszint-csökkentő szerek (szájon át szedhető antidiabetikumok) hatékonysága csökkenhet Pangrol 25 000 egyidejű alkalmazása esetén.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

A Pangrol 25 000 terhes nőknél történő alkalmazására vonatkozóan nincsenek megfelelő adatok. Az állatkísérletek nem kielégítőek a terhesség és/vagy embrionális-magzati fejlődés, valamint a szülés, illetve a születés utáni fejlődés tekintetében. Emberben a lehetséges kockázat nem ismert.

Ha Ön terhes, ne szedje a Pangrol 25 000-et, illetve csak abban az esetben, ha kezelőorvosa azt feltétlenül szükségesnek tartja.

 

Szoptatás

Ha Ön szoptat, ne szedje a Pangrol 25 000-et, illetve csak abban az esetben, ha kezelőorvosa azt feltétlenül szükségesnek tartja.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Pangrol 25 000 nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez  és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3. Hogyan kell alkalmazni a Pangrol 25 000-et?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét

                                                                  

A készítmény ajánlott adagja

 

1  Pangrol 25 000 kapszula étkezésenként, (amely 25 000 Ph. Eur. egység lipáznak felel meg étkezésenként).

Az adagolást a meglévő emésztési zavar súlyossága határozza meg, ezért a szükséges adag ennél magasabb is lehet.

Az adag növelése csak orvosi felügyelet mellett végezhető, és a tünetek (pl. zsíros széklet és hasi fájdalmak) mérséklését célozza.

 

A napi lipáz adag testtömeg-kilogrammra számítva nem haladhatja meg a 15 000 -20 000 Ph. Eur. egységet.

 

Különösen cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél fontos, hogy az étel mennyiségét és összetételét figyelembe véve, a dózis ne haladja meg a megfelelő zsírfelszívódáshoz szükséges enzim adagot.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Gyermekek esetében az adagolást kezelőorvosuk határozza meg.

 

Az alkalmazás módja

 

A Pangrol 25 000-et egészben, lehetőleg étkezés közben, bőséges mennyiségű folyadékkal ajánlott lenyelni.

Azok a betegek, akiknek nehézséget okoz egészben lenyelni a kapszulát, kinyithatják azt, úgy, hogy széthúzzák a kapszulát egy megfelelő tartály, például egy pohár fölött, és csak a kapszula tartalmát nyelik le egy kevés folyadékkal.

Ügyeljen arra, hogy a kapszulát egészben nyelje le, mivel a kapszula szétrágása csökkenheti a Pangrol 25 000 hatékonyságát, és a szájüregben felszabaduló enzimek károsíthatják a szájnyálkahártyát.  Igyon a bevételt követően nagy mennyiségű folyadékot (vizet vagy gyümölcslevet).

 

A kezelés időtartama

A Pangrol 25 000 alkalmazásának időtartama nincs korlátozva, ezért azt a betegség lefolyásától függően a kezelőorvos határozza meg. Kérjük, közölje orvosával, ha állapota nem javult vagy rosszabbodott.

 

Kérjük, hogy forduljon kezelőorvosához, ha nem érzi jobban magát vagy úgy találja, hogy a Pangrol 25 000 hatása túl erős vagy túl gyenge.

 

Ha az előírtnál több Pangrol 25 000-et vett be

Igyon ezt követően nagy mennyiségű vizet, majd forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.  Rendkívül magas pankreász-por adagok alkalmazása kapcsán, különösen cisztás fibrózisban szenvedő betegek esetében, emelkedhet a vér és a vizelet húgysav szintje (hiperurikémia, illetve hiperurikozuria alakulhat ki).

 

Ha elfelejtette bevenni a Pangrol 25 000-et

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa az előírt kezelést.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Pangrol 25 000 szedését

Amennyiben idő előtt abbahagyja vagy megszakítja a Pangrol 25 000 szedését, a „rossz emésztés”-hez kapcsolódó panaszai kiújulhatnak.Keresse fel kezelőorvosát.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Fontos mellékhatások vagy jelek, amelyekre figyelnie kell, és a teendők ezek felléptekor

Amennyiben a következő mellékhatások bármelyike jelentkezne, hagyja abba a Pangrol  25 000 alkalmazását, és mielőbb keresse fel kezelőorvosát. Orvosának kell döntenie a további kezelésről.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül legfeljebb 1-beteget érinthetnek)

 • hasmenés, hasi diszkomfortérzés, hasi fájdalom, hányinger és hányás
 • azonnal fellépő túlérzékenységi reakciók – így bőrkiütés, csalánkiütés, tüsszentés, könnyfolyás, asztmás roham, légzési nehézség a légutak szűkülése miatt (bronhospazmus), nehézlégzés
 • az emésztőrendszer allergiás reakciói
 • Cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél nagy pankreász-por adagok alkalmazását követően a vékonybél/vakbél területének szűkületét írták le. Ez a szűkület esetlegesen bélelzáródáshoz vezethet (lásd a 2. pontot: „Figyelmeztetések és óvintézkedések ).

 

Amennyiben szokatlan gyomor- vagy bélrendszeri diszkomfort tünetek jelentkeznek, illetve a hasi panaszok megváltoznak, elővigyázatosságból megfelelő vizsgálattal ki kell zárni a bélkárosodás lehetőségét. Ez különösen abban az esetben fontos, ha a beteg napi lipázbevitele meghaladja a 10 000 egységet testtömeg-kilogrammonként.

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • Fokozottan ürülhet húgysav a vizelettel cisztás fibrózisban szenvedő betegek esetében, különösen a pankreász-por magas adagjainak alkalmazása esetén. Amennyiben Ön cisztás fibrózisban szenved, orvosa ellenőrizni fogja a vizelettel történő húgysavürítést a húgysavkövek képződésének megelőzése céljából.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5. Hogyan kell a Pangrol 25 000-et tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó

felbontás után 6 hónapig használható fel.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Pangrol 25 000?

 • A készítmény hatóanyaga sertés pankreász-por.

Egy gyomornedv-ellenálló minitablettákat tartalmazó kemény kapszula

356,1 mgsertés pankreász-port tartalmaz:

Lipáz aktivitása                       legalább           25 000 Ph. Eur. E kapszulánként

Amiláz aktivitása        legalább           22 500 Ph. Eur. E kapszulánként

Proteáz aktivitása         legalább              1 250 Ph. Eur. E kapszulánként

 

 • Egyéb összetevők:

Minitabletta mag:

Hidrogénezett ricinusolaj, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz‑nátrium, mikrokristályos cellulóz

 

Minitabletta bevonat:

Metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1) 30%-os diszperzió, talkum, trietil-citrát, tisztított víz. 

 

Kapszulahéj:

Vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), indigokármin (E 132), kinolinsárga (E 104), titán‑dioxid (E 171), zselatin.

 

Milyen a Pangrol 25 000 külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

0-ás méretű, átlátszatlan, világos narancsszínű alsó részből és átlátszatlan, sárgászöld felső részből álló kemény zselatin kapszula, amely világos barna színű, fényes gyomornedv-ellenálló minitablettákat tartalmaz.

 

Csomagolás:

50, 100 vagy 200 kapszula nedvességmegkötő szilikagélt tartalmazó polipropilén (PP) kapszulával ellátott, polietilén (PE) kupakkal lezárt polipropilén (PP) tartályban.

Egy tartály dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Berlin-Chemie AG (Menarini Group)

Glienicker Weg 125, 12489 Berlin

Németország

 

Az EURAND Minitabs® technológiájával készült.

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Berlin-Chemie/A.Menarini Kft.

2040 Budaörs

Neumann János u. 1.

Tel.: (+36-23) 501-301

 

OGYI-T-7601/01        50 db

OGYI-T-7601/02        100 db

OGYI-T-7601/03        200 db

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. október

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
EAN 4013054013601
Tárhely sor F
Tárhely oszlop 5
Tárhely Polc 3
Betegtájékoztató Megnézem
Pingvin helyettesítés 00329
Betétdíjas Nem 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Helyettesítő termékek - Összes megtekintése

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége