Fehérjék, fehérjeporok

Fehérjék, fehérjeporok

A legtöbb sportoló számára ismerős lehet a fehérjék és fehérjeporok szerepe a táplálkozásban. Különböző sportágak között érdemes különbséget tenni attól függően, hogy a fizikai erőnléthez képest milyen tápanyagbevitel szükséges az adott sportolónak. A fehérjék fogyasztását főképp a súlyemelők, a küzdősportot végzők, a sportjátékosok és az úszók és a tornászok igénylik nagyobb mennyiségben. Honlapunkon változatos ízű fehérjeporok és étrend-kiegészítők állnak rendelkezésre!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

73-82/82 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Internetes ár:

6 989 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Internetes ár:

6 989 Ft

EP

Internetes ár:

13 098 Ft

Internetes ár:

14 822 Ft

EP

Internetes ár:

11 996 Ft

Vegán

Internetes ár:

23 349 Ft

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Internetes ár:

1 268 Ft

Internetes ár:

6 992 Ft

Internetes ár:

6 992 Ft

Internetes ár:

6 992 Ft

Megtekintés Rács Lista

73-82/82 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Fehérjepor

Káros-e a fehérjepor?

Nem, hiszen a legtöbb ember ehet húst, tojást, hüvelyeseket, ezek pedig fehérjét tartalmaznak. A fehérje- vagy proteinporban ugyanolyan fehérje van, csak koncentráltabb és arányait tekintve olcsóbb kivitelben. Főleg azoknak ajánlott a fehérjepor, akik valamilyen sporttevékenységet folytatnak, tipikusan a testépítők kedvelik. Aki úgy érzi, hogy nem fogyaszt elég fehérjedús táplálékot, szintúgy pótolhatja azt a fehérjepor shake-ekkel.

Ezért fontos a fehérje

A fehérjék rendkívül fontos és változatos funkciókkal rendelkeznek a szervezetben. Ezek közé tartozik többek között az izmok, kötőszövetek, inak, csontok, haj és szőr szerkezeti elemeinek kialakítása, valamint a hormonok és enzimek alkotórészeinek szerepe. Emellett fontos szerepet játszanak az immunrendszer felépítésében és a különböző transzportfolyamatokban is. A fehérjék biztosítják a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt, valamint fenntartják az érrendszer rugalmasságát. A szöveti fehérjék állandó lebomlása és újjáépülése révén a bontáskor felszabadult aminosavak nagy része visszakerül a fehérjékbe, így biztosítva a szervezet számára az optimális működést. Ezért fontos a fehérjék folyamatos pótlása.

Fehérjepor, az izomtömeg- növelő

Nagyobb izomtömeg elérése miatt sok testépítő fogyaszt protein shake-et, amely többféle ízesítésben kapható a patikákban, így a Pingvin Patikákban, illetve a webáruházában is. Persze izom másképpen is növelhető: fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztásával, ehhez remek a csirke- és pulykamell, tengeri halak, tojás, tejtermékek, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök. Igaz, így a kívánt hatás később mutatkozik meg, mint proteinpor fogyasztása mellett.

A fehérje porok szedése nem okoz problémát, kivéve, ha a veseműködés nem tökéletes. Fontos, hogy a szedett fehérjeporok ne tartalmazzanak kreatint és taurint, mivel ezek károsíthatják a szervezetet. Azt is jó tudni, hogy protein alkalmazása esetén bő folyadékfogyasztás javasolt (napi 2, 5-3 liter).

Tévhit a fehérjeporokról

A fehérjekészítmények nem doppingszerek, helyesen alkalmazva őket egészséges ember esetében nincs egészségkárosító hatásuk.

Ezek a termékek nagyon gyorsan felszívódó fehérjét tartalmaznak, edzés után érdemes őket fogyasztani, mivel ilyenkor a súlyzós edzés hatására roncsolt izomszöveteknek sürgősen szükségük van a tápanyagpótlásra. Egyébként a többi étkezést érdemesebb szilárd forrásból fedezni, így egészségesebb az emésztőszervek számára is.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, a bevitt fehérjepor mennyisége nem bonthatja meg a fehérje- szénhidrát- zsír beviteli arányt. Az utóbbi kettőre ugyanúgy szükség van, illetve a rostbevitelről sem szabad megfeledkezni: sok zöldség, gyümölcs szerepeljen az étrendben!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.