Strepfen Direkt 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alk.

Kiszerelés:
1x15ml
SKU:
369749
EAN:
5997321780719
Th:
1
/
12
Forradalom a torokgyulladás kezelésében* Erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, már 5 perc után hat, hatása akár 6 órán át tart. Torokfájdalom, torokduzzanat és nyelési nehézségek kezelésére javasolt, nyugtató hatású spray, menta és cseresznye ízesítéssel. *Az egyetlen engedélyezett flurbiprofén tartalmú szájnyálkahártyán alkalmazott spray az akut torokgyulladás rövidtávú, tüneti kezelésére.
Patikai ár:
2 249 Ft
Internetes ár
1 699 Ft
Egységár: 1699 Ft / db
Megtakarítás: 550 Ft

Vásároljon még 11000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen kiszállítjuk!

Strepfen Direkt 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alk.
További információ
EAN 5997321780719
Tárhely sor 1
Tárhely oszlop 12
Bio Nem 
Cukormentes Nem 
Write Your Own Review
Értékelje a következő terméket:Strepfen Direkt 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alk.


1. A GYÓGYSZER NEVE


Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL


Egy adag (3 befújás) 8,75 mg flurbiprofént tartalmaz, ami 16,2 mg/ml flurbiprofénnek felel meg.


Ismert hatású segédanyagok:

1,18 mg/adag metil-parahidroxibenzoát (E218)

0,24 mg/adag propil-parahidroxibenzoát (E216)


A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.3. GYÓGYSZERFORMA


Szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray


Tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat.4. KLINIKAI JELLEMZŐK


4.1 Terápiás javallatok


A Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray az akut torokgyulladás rövid távú tüneti kezelésére javallt felnőttek esetében.


4.2 Adagolás és alkalmazás


Szájnyálkahártyán történő alkalmazásra és kizárólag rövid távú használatra.


18 éves és annál idősebb felnőttek:

Egy adagot (3 befújás) kell alkalmazni a torok hátsó részén 3–6 óránként szükség szerint; 24 órán belül maximum 5 adag alkalmazható.


A befújáskor ne lélegezzen be.


Ezt a készítményt nem javasolt három napnál tovább alkalmazni.


Az első alkalmazás előtt aktiválja a pumpát oly módon, hogy a szórófejet magától távol tartja és minimum 4 alkalommal permetezzen egyet, amíg finom eloszlású, egynemű köd nem képződik. A pumpa így fel van töltve és használatra kész.

Az egyes adagok között a szórófejet irányítsa magától távol és permetezzen minimum egyet, hogy finom eloszlású, egynemű köd képződjön. A készítmény adagolása előtt mindig ellenőrizze, hogy finom eloszlású, egynemű köd képződik a fújáskor.


Gyermekek

A Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray biztonságosságát és hatásosságát 18 év alatti gyermekek vagy serdülők esetében nem igazolták.


Idős betegek

Általános adagolási javaslat nem adható, mert jelenleg korlátozottak a klinikai tapasztalatok. Idős betegeknél fokozottabb a súlyos következményekkel járó mellékhatások kockázata.


A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. (lásd 4.4 pont).


4.3 Ellenjavallatok


 • A flurbiprofénnel vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység.

 • Olyan betegek, akiknek az anamnézisében acetilszalicilsavval vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szembeni túlérzékenység (pl. asztma, bronchospasmus, rhinitis angioedema vagy urticaria) szerepel.

 • Aktív, vagy az anamnézisben szereplő visszatérő peptikus fekély/vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy több megkülönböztethető epizódja) és bélfekély.

 • Anamnézisben szereplő gastrointestinalis vérzés vagy perforáció, súlyos colitis, vérzéses vagy vérképzőszervi betegségek, amelyek korábbi nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel vannak összefüggésben.

 • A terhesség utolsó trimeszterében (lásd 4.6 pont).

 • Súlyos szív-, vese- vagy súlyos májkárosodás (lásd 4.4 pont).

 • 18 év alatti gyermekek és serdülők.


4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések


A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.


Fertőzések

Mivel izolált esetekben a fertőzés okozta gyulladások súlyosbodását (pl. nekrotizáló fasciitis kialakulását) írták le a szisztémás nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó hatóanyagok alkalmazásával egy időben, a beteget tájékoztatni kell arról, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha a flurbiprofén spray terápia idején bakteriális fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak. Mérlegelni kell a fertőzés elleni antibiotikum terápia megkezdését.


Gennyes bakteriális pharyngitis/tonsillitis esetén a beteget tájékoztatni kell arról, hogy forduljon orvoshoz, mert ilyen esetben a kezelést felül kell vizsgálni.


A kezelés maximum három napig alkalmazható.


Ha a tünetek rosszabbodnak vagy új tünetek jelentkeznek, a kezelést felül kell vizsgálni.


Száj irritáció esetén a flurbiprofén kezelést le kell állítani.


Idős betegek

Idős betegeknél nagyobb gyakorisággal fordulnak elő nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel összefüggő mellékhatások, különösen gastrointestinalis vérzés és perforáció, amely akár halálos kimenetelű is lehet.


Légzőrendszer

A bronchospasmus súlyosbodhat olyan betegeknél, akik asthma bronchiale-ban vagy allergiás megbetegedésben szenvednek, illetve az anamnézisükben ilyen megbetegedések szerepelnek. Ilyen betegek esetében a flurbiprofén sprayt óvatosan kell alkalmazni.


Egyéb NSAID-ok

A flurbiprofén spray együttadása egyéb NSAID-okkal, - beleértve a szelektív ciklooxigenáz-gátlókat is - kerülendő (lásd 4.5 pont).


Systemás lupus erythematosus és kevert kötőszöveti betegség

Systemás lupus erythematosusban és kevert kötőszöveti betegségben szenvedő betegeknél fokozott lehet az aszeptikus meningitis kockázata (lásd 4.8 pont); ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében.


Cardiovascularis-, vese- és májkárosodás

A beszámolók szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők vesekárosító hatásúak, amely különböző formában jelentkezhet, így például nephritis, nephrosis szindróma és veseelégtelenség. A nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a prosztaglandin-képződés dózisfüggő csökkenését okozhatja és súlyosbíthatja a veseelégtelenséget. Ennek a reakciónak a kockázata a károsodott veseműködésű, szív-, májelégtelenségben szenvedő, diuretikumokat szedő és időskorú betegeknél a legnagyobb; ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében.


Máj

Enyhe vagy közepesen súlyos májműködési zavar (lásd 4.3 és 4.8 pont).


Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások

Fokozott óvatosság (az orvossal vagy a gyógyszerésszel való konzultálás) szükséges a kezelés elkezdése előtt azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében hypertonia és/vagy szívelégtelenség szerepel, mivel a NSAID ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékretenció, hypertonia és ödéma előfordulásáról számoltak be.

A klinikai vizsgálatok és az epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, különösen nagy adagok vagy hosszú távú kezelés esetén kismértékben növeli az artériás thrombotikus események (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) kockázatát. .Mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat, ez a kockázat nem zárható ki a napi legfeljebb 5 adag flubiprofén (adagonként 3 befújás) alkalmazása esetén.


Központi idegrendszeri hatások

Fájdalomcsillapító okozta fejfájás - A fájdalomcsillapítók hosszú ideig tartó vagy nem előírásszerű szedése esetén fejfájás alakulhat ki, amelyet nem szabad emelt adag gyógyszerrel kezelni.


Emésztőrendszeri hatások

NSAID-ok csak kellő óvatossággal alkalmazhatóak azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében gastrointestinalis betegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szerepel, mert ezek a kórképek rosszabbodhatnak (lásd 4.8 pont).

Gastrointestinalis vérzés, fekély vagy akár halálos kimenetelű perforáció előfordulásáról számoltak be nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel összefüggésben, a kezelés bármely pontján, figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, illetve függetlenül attól, hogy súlyos gastrointestinalis esemény előfordult-e már a betegnél vagy sem.


A gastrointestinalis vérzés, ulcus vagy perforatio kialakulásának kockázata nő a NSAID dózisának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében ulcus szerepel, különösen, ha az vérzéssel vagy perforatioval szövődött (lásd 4.3 pont), és időskorban; ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében. Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult korábban gastrointestinalis toxicitás – különösen, ha időskorúak –jelezniük kell bármilyen szokatlan hasi panaszt a kezelőorvosuknak (különösen az emésztőrendszeri vérzést).


Óvatosság ajánlott azoknál a betegeknél, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket szednek, melyek növelik az ulcus vagy a vérzés kialakulásának kockázatát, mint pl. a szájon át szedhető kortikoszteroidok, anticoagulánsok, mint a warfarin, szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI), vagy thrombocyta-aggregációt gátló készítmények, mint pl. az acetilszalicilsav (lásd 4.5 pont).


Ha a flurbiprofént szedő betegnél gastrointestinalis vérzés vagy ulcus következik be, a kezelést abba kell hagyni.


Hematológiai hatások

Más nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan a flurbiprofén is gátolja a thrombocyta-aggregációt és megnyújtja a vérzési időt. A flurbiprofén spray óvatosan alkalmazható olyan betegeknél, ahol fennáll a kóros vérzés lehetősége.

Bőrreakciók

Nagyon ritkán súlyos, néhány esetben végzetes kimenetelű bőrreakciók kialakulásáról számoltak be NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban, beleértve az exfoliatív dermatitist, a Stevens-Johnson szindrómát és a toxikus epidermalis necrolysist is (lásd 4.8 pont

Bőrkiütés, nyálkahártya laesio, vagy a túlérzékenység bármely egyéb jelének kialakulásakor a beteg flurbiprofén spray alkalmazását meg kell szakítani.


Ez a készítmény metil-parahidroxi-benzoátot és propil-parahidroxi-benzoátot tartalmaz, amely (esetlegesen késleltetett) allergiás reakciókat okozhat.4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók


A flurbiprofén egyidejű alkalmazása kerülendő az alábbi gyógyszerekkel:


Más nem szteroid gyulladáscsökkentők, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 inhibitorokat:

Kettő vagy több nem szteroid gyulladáscsökkentő egyidejű alkalmazása kerülendő, mert ez fokozhatja a nemkívánatos hatások (különösen a gastrointestinalis nemkívánatos események, így a fekélyek és vérzés) kockázatát (lásd 4.4 pont).

Acetilszalicilsav (alacsony dózis)

Kivéve, ha a kezelőorvos alacsony dózisú (napi 75 mg nál nem több) acetilszalicilsav kezelést javasol, mivel a mellékhatások kockázata fokozódhat (lásd 4.4 pont).A flurbiprofén óvatosan adható az alábbi hatóanyagokkal:


Antikoagulánsok:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják az antikoagulánsok, pl. a warfarin hatásait (lásd 4.4 pont).

Trombocitaaggregáció-gátlók

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Vérnyomáscsök-kentő gyógyszerek

(diuretikumok, ACE-gátlók, angiotenzin-II antagonisták):

A NSAID-ok csökkenthetik a vizelethajtók és más vérnyomáscsökkentők hatását, felerősíthetik a ciklooxigenáz gátlása okozta nefrotoxicitást, különösen károsodott veseműködésű betegeknél.

Alkohol

Fokozhatja a mellékhatások, különösen a gastrointestinalis vérzés kockázatát.

Szívglikozidok:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik a GFR-t és megnövelhetik a plazma glikozid szintjét - megfelelő ellenőrzés, és szükség esetén az adag módosítása javasolt.

Ciklosporin:

A nefrotoxicitás fokozott kockázata.

Kortikoszteroidok:

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Lítium:

Megnövelheti a szérum lítiumszintet – megfelelő ellenőrzés és, szükség esetén, az adag módosítása javasolt.

Metotrexát:

Nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a metotrexát bevétele előtti vagy utáni 24 órában megnövelheti a metotrexát koncentrációját és fokozhatja annak toxikus hatásait.

Mifepriszton:

Mifepriszton alkalmazása után 8-12 napig nem szabad NSAID-ot adni, mivel az csökkentheti a mifepriszton hatását.


Szájon át alkalmazott antidiabetikumok

A vércukorszint változásáról számoltak be (gyakoribb ellenőrzés javasolt).

Fenitoin

Megnövelheti a szérum fenitoinszintet – megfelelő ellenőrzés és, szükség esetén, az adag módosítása javasolt.

Káliumspóroló diuretikumok

Az egyidejű alkalmazás hyperkalaemiát okozhat

Probenecid, szulfinpirazon

A probenecidet vagy szulfinpirazont tartalmazó gyógyszerek késleltethetik az flurbiprofén kiválasztódását.

Kinolon antibiotikumok

Állatkísérletes adatok szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a kinolon antibiotikumok okozta görcsrohamok kockázatát. Azon betegeknél, akik egyidejűleg kapnak nem szteroid gyulladáscsökkentőt és kinolonokat fokozottabb a görcsrohamok kialakulásának kockázata.

Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k)

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Takrolimusz:

Megnövekedhet a vese toxicitás kockázata, amikor nem szteroid gyulladáscsökkentőt takrolimusszal egyidejűleg alkalmaznak.

Zidovudin:

Megnövekszik a hematológiai toxicitás kockázata, amikor nem szteroid gyulladáscsökkentőt zidovudinnal egyidejűleg alkalmaznak.A vizsgálatok mostanáig nem fedtek fel kölcsönhatást a flurbiprofén és a tolbutamid, illetve a savlekötők között.


Gyermekek

Nem állnak rendelkezésre további információk.


4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás


Terhesség

A prosztaglandin-szintézis gátlása kedvezőtlenül befolyásolhatja a terhességet és/vagy az embrionális/foetalis fejlődést. Epidemiológiai vizsgálatok adatai szerint fokozott a vetélés és a szívfejlődési rendellenesség, valamint a gastroschisis kockázata, amennyiben a prosztaglandin-szintézis gátlókat a terhesség korai szakaszában szedik. A cardiovascularis malformatio abszolút kockázata kevesebb mint 1%-ról körülbelül 1,5%-ra nőtt. A kockázat a dózissal és a kezelés időtartamával valószínűleg nő. Állatokban prosztaglandin-szintézis gátlót adva megnövekedett a pre- és posztimplantációs veszteség és az embrio-foetalis letalitás. Emellett a különféle, például a cardiovascularis fejlődési rendellenességek gyakorisága nőtt azokban az állatokban, amelyek az organogenezis idején prosztaglandin-szintézis gátlót kaptak.

A terhesség első és második trimeszterében flurbiprofén nem adható.


A terhesség harmadik trimesztere alatt minden prosztaglandin-szintézis gátló

 • a magzatban:

 • cardiopulmonalis toxicitást (a ductus arteriosus Botalli korai záródásával társult pulmonális hypertoniát), és

 • veseműködési zavart okozhat, ami oligohydroamnionnal járó veseelégtelenségig fokozódhat


 • az anyában és az újszülöttben a terhesség végén:

- a vérzési időt valószínűleg megnyújtja aggregáció-gátló hatása révén, ami még kis dózisoknál is előfordulhat.

- Gátolja a méhösszehúzódást, ezzel késlelteti a szülést vagy megnyújtja a vajúdást.


Következésképpen a flurbiprofén a terhesség harmadik trimeszterében ellenjavallt (lásd 4.3 pont).


Szoptatás

Korlátozott adatok alapján a flurbiprofén nagyon kis koncentrációban jelenik meg az anyatejben, így valószínűleg nincs káros hatással a szoptatott csecsemőre. Azonban, a nem szteroid gyulladáscsökkentők szoptatott csecsemőket érintő lehetséges nemkívánatos hatásai miatt a flurbiprofén spray szoptató anyák számára nem ajánlott.


Termékenység

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a ciklooxigenáz enzimet/prosztaglandinszintézist gátló gyógyszerek csökkentik a nők fogamzóképességét azáltal, hogy hatással vannak a tüszőrepedésre. Ez a kezelés megszakítása után megszűnik.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők bevételét követően jelentkező lehetséges mellékhatások a szédülés, az álmosság és a látászavarok. Ha ez előfordul, akkor a beteg ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.


4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások


Beszámoltak a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel kapcsolatos túlérzékenységi reakciókról, amelyek a következők:

(a) Nem specifikus allergiás reakciók és anafilaxiás reakció

(b) Légzőrendszeri reakciók, pl. asztma, az asztma súlyosbodása, bronchospasmus, dyspnoe

(c) Különböző bőrreakciók, pl. pruritus, urticaria, angioedema, ill. ritkábban exfoliativ és hólyagos dermatosisok (így például toxikus epidermális necrolysis és erythema multiforme).


Oedema, hypertonia és szívelégtelenség előfordulásáról számoltak be a nem szteroid gyulladáscsökkentővel történő kezeléssel összefüggésben. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat, a flurbiprofén szájnyálkahártyán alkalmazandó spray esetében ez a kockázat nem zárható ki..


Az alább felsorolt nemkívánatos hatások a recept nélkül kapható és rövid ideig alkalmazható flurbiprofén adagokra vonatkoznak.


(Nagyon gyakori (≥1/10); Gyakori (≥1/100 – <1/10); Nem gyakori (≥1/1000 – <1/100); Ritka (≥1/10 000 – <1/1000); Nagyon ritka (<1/10 000); nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)


Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:

Nem ismert: anaemia, thrombocytopenia.


Cardiovascularis és cerebrovascularis betegségek és tünetek:

Nem ismert: Oedema, hypertonia, szívelégtelenség


Idegrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: szédülés, fejfájás, paraesthesia

Nem gyakori: somnolentia


Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:

Gyakori: torokirritáció

Nem gyakori: az asztma súlyosbodása és bronchospasmus, dyspnoe, asztmás légzés, oropharyngealis hólyagosodás, pharyngealis hypaesthesia.


Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: hasmenés, szájfekély, hányinger, szájüregi fájdalom, szájüregi paraesthesia, oropharyngealis fájdalom, oralis discomfort (melegség vagy égő érzés vagy bizsergő érzés a szájüregben).

Nem gyakori: haspuffadás, hasi fájdalom, székrekedés, szájszárazság, dyspepsia, flatulencia, glossodynia, dysgeusia, oralis dysaesthesia, hányás


A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei és tünetei:

Nem gyakori: különféle bőrkiütések, pruritus.

Nem ismert: a bőrreakciók súlyos formái, mint például hólyagos reakciók, így Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális necrolysis.


Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:

Nem gyakori: láz, fájdalom


Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Ritka: anaphylaxiás reakció


Pszichiátriai kórképek:

Nem gyakori: insomnia


Máj- és epebetegségek, illetve tünetek:

Nem ismert: hepatitis


Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.


4.9 Túladagolás

Tünetek

A legtöbb betegnél, aki klinikailag jelentős mennyiségű nem-szteroid gyulladásgátlót vett be, nem jelentkeznek komolyabb tünetek, mint a hányinger, hányás, epigasztriális fájdalom vagy ritkábban hasmenés. Tinnitus, fejfájás és gastrointestinalis vérzés is előfordulhat. Nagyobb adag nem szteroid gyulladáscsökkentő bevétele esetén a mérgezés központi idegrendszeri tünetek formájában jelentkezik, így álmosság, alkalmanként ingerlékenység, homályos látás és zavartság vagy kóma alakulhat ki. Egyes esetekben görcsrohamok jelentkeznek. Nagyon nagy adag nem szteroid gyulladáscsökkentő bevétele esetén metabolikus acidózis alakulhat ki és megnyúlhat a prothrombin idő/INR feltehetőleg a keringésben lévő véralvadási faktorokkal való kölcsönhatás következtében. Akut veseelégtelenség és májkárosodás alakulhat ki. Asztmásoknál súlyosbodhatnak az asztmás tünetek.


Kezelés

Tüneti és szupportív kezelés szükséges, a szabad légutak biztosításával, és a szívműködés illetve a vitális funkciók monitorozásával a beteg állapotának stabilizálódásáig. Mérlegelni kell aktív szén szájon át történő beadását vagy gyomormosást, valamint szükség esetén a szérum elektrolit háztartás helyreállítását, ha a beteg a bevételt követően egy órán belül jelentkezik, ill. lehetségesen mérgező mennyiség esetén. Gyakori vagy elhúzódó konvulziók esetén intravénás diazepámot vagy lorazepámot kell adni. Asztma kialakulásakor hörgtágítókat kell adni. A flurbiprofénnek nincs specifikus antidotuma.5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK


5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok


Farmakoterápiás csoport: Egyéb gégészeti gyógyszerkészítmények, ATC kód: R02AX01


A flurbiprofén egy propionsav-származék nem szteroid gyulladáscsökkentő, amely a prosztaglandinszintézis gátlásával fejti ki hatását. Emberben a flurbiprofén erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, és a műnyálban feloldott 8,75 mg adag igazoltan csökkentette a prosztaglandinszintézist tenyésztett humán légúti sejtekben. Teljes vér-vizsgálatok alapján a flurbiprofén kevert COX-1/COX2 antagonista, valamennyi COX-1 szelektivitással.

A preklinikai vizsgálatok szerint a flurbiprofén és a hasonló nem szteroid gyulladáscsökkentők R(-) enantiomerjei a központi idegrendszerben fejtik ki hatásukat; a feltételezett hatásmechanizmus az indukált COX-2 gátlása gerincvelői szinten.


A lokálisan a torokra 3 befújással alkalmazott egyszeri 8,75 mg flurbiprofén igazoltan enyhítette a torokfájást, beleértve a torok duzzanatát és gyulladását, ezzel jelentősen módosítva a torokfájásos területen a fájdalom súlyosságát (AUC) a kiindulási görbéhez képest (átlagos különbség (szórás)) az aktív kezelést és a placebót összehasonlítva a 0. és a 2. óra között (-1,82 (1,35) vs -1,13 (1,14)), a 0. és a 3. óra között (-2,01 (1,405) vs. -1,31 (1,233)), valamint a 0. és a 6. óra között (-2,14 (1,551) vs. -1,50 (1,385). Az AUC érték kiindulási görbéhez viszonyított, 0–6 óra közötti változása esetében is szignifikáns különbségeket figyeltek meg a placebóhoz képest a torokgyulladás más jellemzői, például a fájdalom intenzitása (-22,50 (17,894) vs. -15,64 (16,413)), a nyelési nehézség ( 22,50 (18,260) vs. -16,01 (15,451)), a torokduzzanat (-20,97 (18,897) vs. -13,80 (15,565)) és a torokfájás enyhülése (3,24 (1,456) vs. 2,47 (1,248)) tekintetében. A torokgyulladás fentebb említett jellemzői tekintetében, az egyes időpontokban észlelt kiinduláshoz viszonyított változása már az 5. perctől szignifikáns volt, és ez akár 6 órán át tartott.


Azon betegek esetében, akik Streptococcus fertőzés miatt antibiotikumokat szedtek, statisztikailag szignifikánsan nagyobb mértékben enyhült a fájdalom intenzitása a 8,75 mg-os flurbiprofén szopogató tabletta alkalmazása esetén az antibiotikum bevételétől számított 7. órától kezdődően. A 8,75 mg-os flurbiprofén szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatását a betegek streptococcus okozta torokgyulladására alkalmazott antibiotikumok nem csökkentették.


A

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Blog bejegyzések

Farsangkor vígság legyen!
Pingvin Tippek

Farsangkor vígság legyen!

Mitől véd meg a kókuszolaj?
Pingvin Tippek

Mitől véd meg a kókuszolaj?

Immunerősítés
Pingvin Tippek

Immunerősítés

Mi a titka az igazán ropogós édesburgonyának?
Pingvin Tippek

Mi a titka az igazán ropogós édesburgonyának?

Módszerek a nátha kezelésére babáknak
Pingvin Tippek

Módszerek a nátha kezelésére babáknak

Egy nap a szerelem jegyében
Pingvin Tippek

Egy nap a szerelem jegyében

Február 11-e a Betegek Világnapja
Pingvin Tippek

Február 11-e a Betegek Világnapja

A gyömbér 10 jótékony hatása
Pingvin Tippek

A gyömbér 10 jótékony hatása

Gnocchi Marinara szósszal
Pingvin Tippek

Gnocchi Marinara szósszal

Kilábalni a „szorult” helyzetből
Pingvin Tippek

Kilábalni a „szorult” helyzetből

Megoldások nátha ellen kicsiknek, antibiotikumok nélkül
Pingvin Tippek

Megoldások nátha ellen kicsiknek, antibiotikumok nélkül

Nátha vagy influenza?
Pingvin Tippek

Nátha vagy influenza?

Legyen a szívügye
Pingvin Tippek

Legyen a szívügye

Február 4-e a Rákellenes Világnap
Pingvin Tippek

Február 4-e a Rákellenes Világnap

Baconos krumplirózsa
Pingvin Tippek

Baconos krumplirózsa

Endrei Judit: „A pozitív gondolkodás tanulható”
Pingvin Tippek

Endrei Judit: „A pozitív gondolkodás tanulható”

A fájó torok otthoni kezelése
Pingvin Tippek

A fájó torok otthoni kezelése

Az influenza elleni védőoltásról
Pingvin Tippek

Az influenza elleni védőoltásról

Mi történik a testeddel ha leteszed a cigarettát?
Pingvin Tippek

Mi történik a testeddel ha leteszed a cigarettát?

A szaunázás jótékony hatásai
Pingvin Tippek

A szaunázás jótékony hatásai

A kávé jótékony hatásai
Pingvin Tippek

A kávé jótékony hatásai

Pho leves recept
Pingvin Tippek

Pho leves recept

A C-vitamin szervezetünk védőbástyája
Pingvin Tippek

A C-vitamin szervezetünk védőbástyája

Felsőlégúti megbetegedések ideje
Pingvin Tippek

Felsőlégúti megbetegedések ideje

Igyuk, kenjük vagy egyszerűen húzzuk le a WC-n?
Pingvin Tippek

Igyuk, kenjük vagy egyszerűen húzzuk le a WC-n?

Mutatunk egy új diétát!
Pingvin Tippek

Mutatunk egy új diétát!

Január 20-a a Pingvin tudatosság napja
Pingvin Tippek

Január 20-a a Pingvin tudatosság napja

Immunerősítés gyerekeknek
Pingvin Tippek

Immunerősítés gyerekeknek

Egészséges receptötlet
Pingvin Tippek

Egészséges receptötlet

Ismerősen cseng a ginseng?
Pingvin Tippek

Ismerősen cseng a ginseng?

10 D-vitaminban gazdag étel
Pingvin Tippek

10 D-vitaminban gazdag étel

Az influenza ellen is véd a D-vitamin
Pingvin Tippek

Az influenza ellen is véd a D-vitamin

Befőttesüvegben dugdosták Einstein agyát
Pingvin Tippek

Befőttesüvegben dugdosták Einstein agyát

Kincset ér a pihentető alvás
Pingvin Tippek

Kincset ér a pihentető alvás

Amit az e-receptekről tudni kell
Pingvin Tippek

Amit az e-receptekről tudni kell

Beszélgetés Csepregi Évával
Pingvin Tippek

Beszélgetés Csepregi Évával

Hogyan ne szegjük meg az újévi fogadalmakat?
Pingvin Tippek

Hogyan ne szegjük meg az újévi fogadalmakat?

Néhány jótanács az újévi fogyókúrához
Pingvin Tippek

Néhány jótanács az újévi fogyókúrához

Dolhai Attila: Rosszul viseltem a család nélkül töltött karácsonyt
Pingvin Tippek

Dolhai Attila: Rosszul viseltem a család nélkül töltött karácsonyt

Erősítsen chiával!
Pingvin Tippek

Erősítsen chiával!

Segítsük szervezetünk védelmét!
Pingvin Tippek

Segítsük szervezetünk védelmét!

Újévi nagytakarítás - Léböjt-kúra az egészségért
Pingvin Tippek

Újévi nagytakarítás - Léböjt-kúra az egészségért

Gyakori hibák a kisgyerekek téli öltöztetésénél
Pingvin Tippek

Gyakori hibák a kisgyerekek téli öltöztetésénél

A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szemben
Pingvin Tippek

A hideg és a bőr - Védelem az időjárással szemben

Hidegebb idő, magasabb vérnyomás
Pingvin Tippek

Hidegebb idő, magasabb vérnyomás

Veszélyesen hideg! A kihűlésről
Pingvin Tippek

Veszélyesen hideg! A kihűlésről

Téli gyerekbetegség - a krupp
Pingvin Tippek

Téli gyerekbetegség - a krupp

Régi idők karácsonya
Pingvin Tippek

Régi idők karácsonya

A karácsonyi magánynak fele sem tréfa
Pingvin Tippek

A karácsonyi magánynak fele sem tréfa

Egészséges ajándékötletek karácsonyra
Pingvin Tippek

Egészséges ajándékötletek karácsonyra

Téli vitaminszükséglet
Pingvin Tippek

Téli vitaminszükséglet

Nátha vagy influenza
Pingvin Tippek

Nátha vagy influenza

Ünnepekkor is gondoljunk a diétára kényszerülőkre!
Pingvin Tippek

Ünnepekkor is gondoljunk a diétára kényszerülőkre!

Csoki-hegyek hova legyek?
Pingvin Tippek

Csoki-hegyek hova legyek?

A koriander
Pingvin Tippek

A koriander

Karácsonyi láz
Pingvin Tippek

Karácsonyi láz

Egy ehető gyöngy: a tápióka
Pingvin Tippek

Egy ehető gyöngy: a tápióka

A haj szépsége belülről fakad
Pingvin Tippek

A haj szépsége belülről fakad

A megfázás otthoni kezelése
Pingvin Tippek

A megfázás otthoni kezelése

Étkezzünk változatosan az erős csontokért!
Pingvin Tippek

Étkezzünk változatosan az erős csontokért!

Szoptatási praktikák
Pingvin Tippek

Szoptatási praktikák

Amikor támad a hideg
Pingvin Tippek

Amikor támad a hideg

A felnőttkori pattánosokról
Pingvin Tippek

A felnőttkori pattánosokról

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja
Pingvin Tippek

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja

Jön a kistestvér!
Pingvin Tippek

Jön a kistestvér!

A rúzs metamorfózisának története
Pingvin Tippek

A rúzs metamorfózisának története

Mire utalhat a fülfájás?
Pingvin Tippek

Mire utalhat a fülfájás?

Miért kopaszodnak a férfiak?
Pingvin Tippek

Miért kopaszodnak a férfiak?

Pingvin kiadványok

Rendszeresen frissülő akciós kiadványok, a legjobb árakkal. Kattintson és már böngészhet is.

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége

©2019 © 2017 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.