Dulcolax (régi név: Guttalax) 7,5mg/ml belsőleges oldatos cseppek

Kiszerelés:
15ml
SKU:
294170

Ha arra van szüksége, hogy egyéni igényei alapján tudja adagolni gyógyszerét rendszertelen, ritka széklet, székrekedés esetén, akkor válassza a Dulcolax cseppeket, mely hatóanyaga 7,5 mg/ml nátrium-pikoszulfát-monohidrát milliliterenként. Segít kezelni a székrekedést. Kiszámítható, 6-12 órán belül fejti ki hatását, ott, ahol szükség van rá: a vastagbélben. 4 éves kortól adható.

Internetes ár
1 772 Ft

Egységár: 1772 Ft
Megtakarítás: 197 Ft

Vásároljon még 12500 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

Ha arra van szüksége, hogy egyéni igényei alapján tudja adagolni gyógyszerét rendszertelen, ritka széklet, székrekedés esetén, akkor válassza a Dulcolax cseppeket, mely hatóanyaga 7,5 mg/ml nátrium-pikoszulfát-monohidrát milliliterenként. Segít kezelni a székrekedést. Kiszámítható, 6-12 órán belül fejti ki hatását, ott, ahol szükség van rá: a vastagbélben. 4 éves kortól adható.

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Guttalax 7,5 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

 

nátrium-pikoszulfát

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ez a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Guttalax 7,5 mg/ml belsőleges oldatos cseppek (továbbiakban Guttalax 7,5 mg/ml cseppek) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. 1.                       Milyen típusú gyógyszer a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek hatóanyaga, a nátrium-pikoszulfát helyileg ható, ún. triarilmetán típusú hashajtó. A vastagbél baktériumai hasítással aktiválják, ezt követően a nyálkahártya ingerlésével serkenti a vastagbél működését.

 

Vastagbélben ható hashajtóként a nátrium-pikoszulfát kifejezetten a tápcsatorna alsó szakaszának természetes ürülését serkenti. Ezért a nátrium-pikoszulfát nem változtatja meg az emésztést, illetve nincs hatással az alapvető tápanyagok vékonybélből történő felszívódására és a kalóriabevitelre

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek a székrekedés kezelésére, a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén a belek kiürítésére szolgál

 

A hashajtó hatás kialakulásához szükséges idő 6-12 óra.

 

 

 1. 2.                       Tudnivalók a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket:

 • ha allergiás a nátrium-pikoszulfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha bélelzáródása van, vagyis a bélcsatorna nem képes a táplálékot és a salakanyagokat továbbítani;
 • ha erős hasi fájdalommal vagy lázzal járó heveny hasi kórképben pl. vakbélgyulladásban szenved, melyet hányinger és hányás is kísérhet;
 • ha heveny gyulladásos bélbetegségben szenved;
 • nagyfokú kiszáradás esetén (ha sok vizet veszített a szervezete);
 • ha fruktóz intolerancia nevű, ritkán előforduló, örökletes betegségben szenved (lásd „Fontos információk a Guttalax egyes összetevőiről”).

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Ha folyamatosan, naponta kell hashajtót alkalmaznia hosszú időn keresztül, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, hogy kiderítsék a székrekedés okát, mert a hosszú időn keresztül nagy adagokban szedett hashajtó megzavarhatja a folyadék- és elektrolitegyensúlyt, és csökkentheti a vér káliumszintjét (hipokalémia).

 

Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket szedő betegeknél az agyi vérellátás múló elégtelensége miatt kialakuló szédülésről és/vagy átmeneti eszméletvesztésről is beszámoltak. Ezeket a rosszulléteket nem feltétlenül a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek készítmény idézte elő, hanem inkább a székletürítést elősegítő préselés okozta.

 

Gyermekek

Gyermekek nem szedhetnek hashajtót, így Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket sem orvosi előírás nélkül.

 

Egyéb gyógyszerek és a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Vizelethajtók (diuretikumok) vagy gyulladáscsökkentő szteroidok együttadása fokozhatja az elektrolitegyensúly megbomlásának veszélyét túlzott Guttalax-szedés esetén.

 

Az elektrolitegyensúly zavara fokozhatja a szívglikozidok iránti érzékenységet (ez a gyógyszercsoport a szívelégtelenség és a szívritmuszavar kezelésre szolgál, pl. digoxin).

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppekkel együtt alkalmazott antibiotikumok (bakteriális fertőzések elleni gyógyszerek) csökkenthetik a Guttalax hashajtó hatását.

 

Terhesség, termékenység és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A többi gyógyszerhez hasonlóan terhesség ideje alatt a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek készítmény is csak orvosi javaslatra szedhető.

 

Klinikai vizsgálatok adatai szerint sem a hatóanyag, sem anyagcseretermékei nem választódnak ki az anyatejbe egészséges szoptató nőknél. A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek készítmény alkalmazható a szoptatás ideje alatt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.

Mindazonáltal a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek szedése során jelentkező hasi görcs következtében előfordulhat szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezért ha hasi görcsöt tapasztal, a szédülés vagy szinkope veszélye miatt kerülje a potenciálisan veszélyes tevékenységek végzését, mint pl. a gépjárművezetést vagy a gépek kezelését.

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek készítmény szorbitot tartalmaz

A cseppek 1 ml-e 0,45 g szorbitot tartalmaz, így a szokásos maximális napi adag alkalmazásakor 0,6 g jut a felnőttek és a 10 évesnél idősebb gyermekek szervezetébe.  

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. 3.                       Hogyan kell alkalmazni a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket?

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket mindig a betegtájékoztatóban vagy az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket a következőkben ismertetett adagban este, lefekvés előtt célszerű bevenni a székrekedés kezelésére, hogy a következő reggelre székletürítést eredményezzen.

 

Ajánlatos az alacsonyabb dózissal kezdeni.

A dózist módosítani lehet a maximális javasolt napi adag eléréséig a rendszeres széklet érdekében.

A napi maximális adagot nem szabad túllépni.

 

Az oldat 7,5 mg hatóanyagot (nátrium-pikoszulfát-monohidrátot) tartalmaz milliliterenként (=15 cseppben).

 

A készítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek:

10-20 csepp naponta (amely megfelel 5-10 mg nátrium-pikoszulfát-monohidrátnak)

 

Gyermekek:

10 évesnél idősebb gyermekek:

10-20 csepp naponta (amely megfelel 5-10 mg nátrium-pikoszulfát-monohidrátnak)

A napi maximális adag 10 évesnél idősebb gyermekeknél nem haladhatja meg a 10 mg-ot (20 cseppet).

 

4-10 éves gyermekek:

5-10 csepp naponta (amely megfelel 2,5-5 mg nátrium-pikoszulfát-monohidrátnak)

A napi maximális adag 4-10 éves gyermekeknél nem haladhatja meg az 5 mg-ot (10 cseppet).

 

4 évesnél fiatalabb gyermekek: az orvos utasítása szerint.

 

Gyermekeknek csak orvosi javaslatra adható.

Felnőttek esetében a készítmény 10 napnál tovább történő alkalmazása csak orvosi javallatra megengedett.

 

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppet este kell bevenni; ebben az esetben másnap reggel várható a székletürítés.

Egyéb hashajtókhoz hasonlóan a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket sem szabad hosszú időn keresztül, nap mint nap szedni. Ha csupán hashajtó rendszeres szedésével biztosítható a székletürítés, ki kell deríteni a székrekedés kiváltó okát.

 

Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Guttalax cseppet alkalmazott

Ha véletlenül több Guttalax 7,5 mg/ml cseppek készítményt vett be, a teendőkről kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Nagy adag Guttalax 7,5 mg/ml cseppek bevétele után hasi görcsök jelentkezhetnek és vízszerűen híg széklet távozhat, ami jelentős folyadék-, kálium- és egyéb elektrolitvesztést okozhat.

 

A székrekedés kezelésére ajánlott adagnál jóval nagyobb Guttalax adagok szedése esetén károsodhat a vastagbél belső felszíne (a vastagbél nyálkahártya vérellátási zavara léphet fel).

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppek – a többi hashajtóhoz hasonlóan – hosszú távon túladagolva idült hasmenést, hasi fájdalmat, és csökkent vér-káliumszintet, másodlagos hiperaldoszteronizmust (melyben a nátrium és kálium vérszintjét szabályozó aldoszteron nevű hormon termelődése fokozódik) és vesekövességet okozhat. A túlzott hashajtó-szedés továbbá renális tubuláris károsodást (egyfajta vesekárosodás), metabolikus alkalózist (ez az állapot akkor lép fel, ha a szervezetben több bázis van, mint sav) és izomgyengeséget (mely az alacsony káliumszint miatt alakul ki) okozhat.

 

Ha elfelejtette bevenni a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket

Ha elfelejtett egy adagot bevenni, vegye be amint eszébe jut, de ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek szedését

A Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket csak akkor kell szedni, amikor szükséges és az állapot rendeződése után abba kell hagyni az alkalmazását.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. 4.                       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből több mint 1-nél fordulhat elő):

- hasmenés

 

Gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

- hasi görcsök, hasi fájdalom, hasi diszkomfort

 

Nem gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

- szédülés*

- hányás, hányinger

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés) *

- túlérzékenység

- bőrreakciók: angioneurotikus ödéma (a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami légzési nehézségeket okozhat)

- bőrtünetek: bőrkiütés, viszketés

 

* Valószínű, hogy az alkalmazása során jelentkező szédülést és/vagy szinkopét nem maga a Guttalax 7,5 mg/ml cseppek, hanem inkább a székletürítést elősegítő hasprés okozta.

 

Mellékhatások bejelentése

 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.         Hogyan kell a Guttalax 7,5 mg/ml cseppeket tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

 

A dobozon és a palackon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Guttalax7,5 mg/ml cseppek?

- A készítmény hatóanyaga: 7,5 mg nátrium-pikoszulfát-monohidrát milliliterenként (=15 csepp)

- Egyéb összetevők: nátrium-benzoát, 70%-os szorbit oldat, trinátrium-citrát, citromsav-monohidrát, tisztított víz

 

Milyen a Guttalax7,5 mg/ml cseppek külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, színtelen vagy sárgás vagy sárgás-barna színű, kissé viszkózus oldat.

 

15 ml, ill. 30 ml oldat garanciazárást biztosító gyűrűvel ellátott, zöld színű csavarmenetes műanyag (PP) kupakkal és műanyag (PE) cseppentőfeltéttel lezárt, fehér színű, műanyag (HDPE) palackba töltve.

Egy palack dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

SANOFI-AVENTIS Zrt.

1045 Budapest, Tó utca 1-5.

Magyarország

 

Gyártó:

Istituto De Angeli

Localita i Prulli No. 103/c, I-50066 Regello, Firenze

Olaszország

 

OGYI-T-6851/01 (15 ml)

OGYI-T-6851/02 (30 ml)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. február

 

 

Forgalmazó adatai: SANOFI - AVENTIS Zrt. - 1045 Budapest, Tó utca 1 - 5. Gyógyszerinformáció tel.: (+36 1) 505 0055 - Web: www.sanofi.hu

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
Lx készlet státusz 1.0000
EAN 3664798000856
Tárhely sor E
Tárhely oszlop 34
Tárhely Polc 2
Cukormentes Nem 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége