C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

Kiszerelés:
10x
SKU:
115043
Gyártó/Forgalmazó:
Bristol-Myers Squibb

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

Internetes ár
782 Ft

Jogszabály módosítás

Egységár: 78.21 Ft / db

Vásároljon még 15000 Ft értékben, és megrendelését ingyenesen* kiszállítjuk!

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál.

Kiszerelés: pezsgőtabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:  INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

Aszkorbinsav

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

            Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

            Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

            Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt
  3. Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?
  4. Lehetséges mellékhatások
  5. Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?
  6. További információk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.

A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben.

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. foghús-vérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és idős korúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal is ennél több szükséges.

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

-          égési sérülések, alkoholizmus, daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet, hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások, sérülések, TBC.

-          Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

 

 

2.      Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) az aszkorbinsavra vagy a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére

Ha ebben nem biztos, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

- ha Önnek hajlama van vesekövességre, illetve kórelőzményében előfordult már vesekőbetegség, fokozott oxalát- ürítés, nem szedhet nagy hatóanyagtartalmú C-vitamin készítményt, így ezt a pezsgőtablettát sem.

A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.

 

A gyógyszerszedés megkezdése előtt mondja el orvosának korábbi betegségeit (volt-e, ill. van-e veseköve); illetve azt, hogy szenved-e cukorbetegségben, enzimhiányban, szívbetegségben, vérképzési- ill. véralvadási zavarokban, pajzsmirigy-túlműködésben, vesebetegségben, illetve allergiás-e valamilyen gyógyszerre.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion- származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

Cellulóz-nátrium-foszfát, és diszulfiram hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

 

Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi! Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön terhes, terhességet tervez illetve szoptat, válasszon kisebb hatóanyagtartalmú C-vitamin készítményt, mivel ezt a gyógyszert terhesség és szoptatás során nem ajánlott szedni. A túl nagy adag aszkorbinsav káros lehet a magzat vagy a csecsemő számára.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.

 

Fontos információk a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyes összetevőiről

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

3.      Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőtteknek ajánlott. C-vitamin hiány esetén naponta 500-1000 mg (½-1 pezsgőtabletta) a javasolt adag.

Meghűléses megbetegedésekben is a napi adag legfeljebb 1 pezsgőtabletta (1000 mg aszkorbinsav), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.

A pezsgőtablettát bevétel előtt ½-1 pohár vízben fel kell oldani.

14 éven aluliak kezelésére a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta nem alkalmazható.

 

Ha az előírtnál több C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát vett be

Túladagolás esetén a mellékhatásoknál említett tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; tartósan nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, gyomorgörcs lépnek fel, de a tünetek egyénenként változóak.

Mivel az aszkorbinsav vízoldékony vitamin, a felesleg gyorsan kiürül a szervezetből, ezért a túladagolás az életet nem veszélyezteti.

 

A kezelés időtartama

A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát kúraszerűen, néhány napig kell szedni. Ha tünetei 3-5 nap alatt nem javulnak, kérjük keresse fel háziorvosát!

 

 

4.      Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagy adagoknál előforduló mellékhatás a vesekő (oxalát)-képződés, tünetei: a hát oldalsó vagy alsó részén fellépő fájdalom.

A tartósan szedett, napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin adag hatására a vizelet oxalátszintje megemelkedhet. Ez a vesebetegeknél oxalátkő képződéséhez vezethet. Különösen gyakran fordul elő művesekezelt betegeknél és azoknál, akiknek volt már vesekövük.

Ha az alábbi, hosszabb ideig fennálló, kellemetlen tüneteket észleli, kérjük forduljon orvoshoz: Hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, hányás, gyomorgörcs.

Ha egyéb szokatlan tüneteket észlel, kérjük jelentkezzen orvosánál.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A pezsgőtabletta külső és belső csomagolásán a lejárati idő fel van tüntetve.

A dobozon és tubuson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

- A készítmény hatóanyaga 1000 mg aszkorbinsav pezsgőtablettánként.

- Egyéb összetevő(k): „Sunset yellow”, szacharin-nátrium, makrogol 6000, nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát.

 

Milyen a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

10 db narancssárga, kerek, narancs illatú pezsgőtabletta tubusban és dobozban.

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja

Bristol-Myers Squibb Kft.

Lövőház u. 39. 3. em.

Millenáris Irodaház

1024 Budapest

 

 

Gyártó:

Bristol-Myers Squibb 304 Avenue du Dr. Jean Bru, 47000 Agen, Franciaország

Bristol-Myers Squibb 979 Avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, Franciaország

 

OGYI-T-3738/01

 

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 12. 15.

A termék megvásárlását követően van lehetősége véleményt írni!
Egyéb
EAN 3585551772226
Tárhely sor F
Tárhely oszlop 17
Tárhely Polc 3
Betegtájékoztató Megnézem
Pingvin helyettesítés 00017
Betétdíjas Nem 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Helyettesítő termékek - Összes megtekintése

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége