Pingvin Patika Blog

Esztétikai bőrelváltozás: a tűzfolt

tűzfolt

A tűzfolt nevével ellentétben nem égési sérülést jelöl. Éppúgy, mint az anyajegyek, a tűzfoltok kialakulását sem tudjuk megelőzni. Lássuk, mi áll a bőrelváltozás hátterében, és hogyan kezeljük!

 

A vöröses-lilás tűzfolt ún. „éranyajegy”, amely a bőr kisereinek rendellenes fejlődéséből vagy tágulásából alakul ki. Ez a szabálytalan alakú elváltozás, habár jóindulatú, magától nem múlik el.

Keletkezése

Akinél kialakul, annak születésétől kezdve megtalálható a bőrén. Számos teória létezik, mi okozhatja: vannak olyan feltételezések, amelyek szerint akkor, amikor a magzat erei fejlődnek ki, az anyukát valamilyen ártalom éri. Más megfigyelések azt bizonyítják, hogy akár a szülés során, sérülés miatt is létrejöhet. Árnyalata felnőttkorra sötétebbé válhat, és kiemelkedhet a bőr síkjából, de mérete nem változik számottevően.

Az érfejlődési zavar enyhe foka ez, ugyanakkor súlyosabb formájában kiterjedten idegeket, végtagokat is érinthet. Az elváltozás színe függ attól, hogy az érhálózatot átjáró vérnek milyen az oxigéntartalma. Habár általában ártalmatlan jelenség, ha nyakon, arcon fejlődik ki, lelki megterhelést, elhelyezkedésétől függően különböző panaszokat okozhat viselőjének.

Korábban többféle módszerrel is próbálkoztak a tűzfolt eltüntetésére, köztük a röntgensugárral és a nitrogénes fagyasztással, gyógyszeres kezeléssel, műtéttel. Mára azonban a lézersugaras eljárás a bevett, hiszen nem okoz heget. Az ún. pulzáló festéklézeres eljárás hatására a fény a roncsolt pigmentben nyelődik el. Habár ez jelenleg a legmodernebb kezelési lehetőség, sötétebb bőrnél kevésbé használható eredményesen.

A tűzfolt kezelése többszöri beavatkozást igényel, és leggyakrabban altatással történik, főként csecsemők esetében. Ez azért szükséges, mert a lézerpisztolyt a lehető legpontosabban kell a kijelölt területre irányítani. A nagyobb gyermekek helyi érzéstelenítést kaphatnak a kezelés során, míg a felnőttek gyakran már enélkül esnek át a tűzfolt eltávolításán.

A kezelést követően enyhe égető érzés keletkezik, amelyet kenőcsökkel és hűtéssel ellensúlyoznak. A lézersugaras eljárás mellékhatásaként átmeneti helyi duzzanat, bőrpír keletkezhet, amely pár nap alatt elmúlik.

– Mennyire gyakori elváltozás a tűzfolt?

– Az újszülöttek 0,1-2 százalékát érintheti. Lányoknál, idő előtt született csecsemőknél gyakoribb.

– Vannak súlyosabb formái?

– Igen. A tünetek a tűzfolt méretétől és elhelyezkedéstől függnek. Ha nagyon elődomborodik, könnyen sérül, vérzik, illetve kifekélyesedhet. A száj körül az evést, ivást, a gége magasságában lévő a légzést, a végbélnyílásnál lévő a széklet ürítését akadályozhatja. A szemet érintve látási, a fület érintve hallási és egyensúlyozási gondokat okozhat. Ha nagy méretű – például az egész végtagot érinti –, akkor mozgási, járási zavarokat, csont- és lágyrészfejlődési rendellenességeket, a törzsön lévők belszervi értágulatokat, tüneteket is okozhatnak.

– Azonos-e a lazacfolttal, népies nevén gólyacsípéssel?

– Nem azonos. A „gólyacsípés” vagy „lazacfolt” általában az arc, fej középvonalában elhelyezkedő, lapos, piros folt (hajszálértágulat), teljesen ártalmatlan elváltozás. Az érintettek, illetve szüleik számára talán az a legfontosabb, hogy a gólyacsípés fokozatosan, önmagától, kezelés nélkül halványul, általában egyéves korra eltűnik. Ezzel szemben a tűzfolt egyre sötétebbé válik, a bőr felszínéből előemelkedik, a tetején málnára emlékeztető csomók jelennek meg.

– A tűzfolt miben tér el a hemangiómától?

– A tűzfolt születéstől látható, általában nagyobb területű elváltozás. A hemangióma általában kisebb, jól körülírt vörös „dudor” a bőrön, bármelyik testrészen kialakulhat, bármelyik életkorban, de általános, illetve belszervi elváltozásokat nem okoz.

– Hogyan lehet lézersugaras kezelésre jelentkezni, és milyen orvosi vizsgálat előzheti meg?

– A lézerkészülékkel rendelkező orvosi rendelőkbe általában személyesen, telefonon vagy e-mailben lehet időpontot egyeztetni. Javasolt az időpontkérésnél közölni, hogy tűzfolt lézeres kezeléséhez kér időpontot, így a kezeléshez szükséges eszköz, orvos és időtartam is biztosan rendelkezésre fog állni. A kezelés előtt az elhelyezkedés és méret alapján belszervi ultrahang-, illetve érultrahang-vizsgálat lehet szükséges. Korábban már kivizsgált esetekben ismételt vizsgálatok nem szükségesek. Kicsi, esztétikai eltérésen kívül panaszt nem okozó foltok esetében előzetes vizsgálatok nem szükségesek. Minden kezelés előtt a kezelést végző orvos megkérdezi a pácienst az esetleg általa szedett gyógyszerekről – hiszen vannak fényérzékenyítő mellékhatással rendelkező gyógyszerek is –, így körültekintően dönthet a kezelésről.

– Pontosan mitől hatékony a lézersugaras kezelés?

– A lézerfény elnyelődik a vörösvértestekben és az erek falában, a hőhatás „megolvasztja” azokat, így összetapadnak, a véráram részére átjárhatatlanok lesznek. Ezáltal az erek elhegesednek, fölöttük a bőr bőrszínűvé válik. Kezdetben ezt az érfal összetapadását nagyobb vérlöket ismét  „szétnyithatja”, az ér ismét átjárhatóvá válik, ezért szükséges az ismételt lézerkezelés ugyanazon a területen.

– Van-e olyan életkor, amikor már késő lézersugaras kezeléshez folyamodni?

– Nincs, soha nem késő elkezdeni a kezelést. Minél nagyobb a gyerek, annál könnyebb vele kommunikálni, annál könnyebb az esetleges kellemetlen érzésekre felkészíteni őt. Felnőttek a kötelező előzetes tájékoztatás és beleegyezés után bármikor keze

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.