Pingvin Patika Blog

Tudnivalók a terhességi cukorbetegségről

 Terhességi cukorbetegség

Egy pár életének egyik legszebb pillanata, amikor bizonyosságot nyer, hogy hamarosan bővül a család. Kellemes izgalom lesz úrrá rajtuk, elkészül-e időben a babaszoba, meg tudnak-e egyezni a jövevény nevében, vajon nem jelentkeznek-e problémák a terhesség alatt? Sajnos előfordulhat, hogy a kismamánál a várandóssága alatt cukorbetegséget mutatnak ki. Ne essünk pánikba emiatt! Ha betartjuk orvosunk utasításait, sem az anyukának, sem a babának nem okoz problémát. Ismerjük meg jobban ezt a betegséget állandó szakértőnk, dr. Nagy Ildikó szakgyógyszerész segítségével!

– Mi az oka a terhességi cukorbetegség kialakulásának?

– A várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik az édesanyában, amelyek az inzulin hatását akadályozzák. Ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara.

– Milyen hatása lehet az anyukára, és milyen a babára?

– Az anya és a magzat keringése közös, az anya így táplálja, látja el vitaminokkal, nyomelemekkel stb. gyermekét. Terhességi cukorbetegségben az anya magas vércukorszintje átjut a babába is, és a magzat hasnyálmirigye több inzulint termel, hogy csökkentse azt. Az inzulin nagyon erőteljes növekedési hormon, fokozott termelése miatt az újszülött a szokásosnál nagyobb lesz. A nagyobb magzati testméretek nemcsak a vajúdás, a szülőcsatornába beilleszkedés nehézségei, hanem több más szülés körüli magzati komplikáció veszélye miatt is hátrányosak.

– Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

– Nagyon fontos, hogy a kismama gyakran mérje meg a vércukorszintjét! A könnyű testmozgás csökkentheti a vércukorszintet a terhesség alatt. Étkezések után érdemes elmenni egy rövid, 20-30 perces sétára, ez sokat segít a vércukorszint kontrollálása szempontjából. Testmozgásként lehet még választani az úszást és a kismamáknak tartott terhességi tornát. Az étrendet terhességi cukorbetegségben a gondozó orvos és a dietetikus írja elő. Naponta kb. hat, meghatározott szénhidráttartalmú étkezés szükséges az optimális anyagcsere-állapot biztosításához. Ha mindez kevés a normál vércukorszint fenntartásához, szükség lehet inzulin adására.

– Aki a terhessége alatt cukorbeteg lett, az is marad?

– A mozgásban gazdag életmód és a normál testsúly megtartása a legfontosabb a későbbi cukorbetegség megelőzése szempontjából, mivel a korábban terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül felénél végül kialakul a cukorbetegség.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.