Pingvin Patika Blog

A testképzavar

A testképzavar

Megfelelni mindenáron...

Bár a testképzavar a nők többségét érinti, kár lenne azt hinni, hogy a férfiakat elkerüli a probléma. Leggyakrabban érzelmi okok állnak a hátterében, amibe a gyerekkor, de a társadalmi elvárások is beleszólhatnak.

A testképzavar legismertebb formái az anorexia, illetve a bulimia, mondhatni elterjedt jelenség korunkban. Ráadásul manapság már nemcsak a felnőtteknél, hanem egészen fiataloknál, kiskamaszoknál is jelentkezhet.

A testképzavar jelentése

Akkor beszélhetünk róla, ha a beteg nem képes helyesen megítélni a saját testét, és azért, hogy elérje a számára ideálisnak tartottat, az egészségére káros (étkezési) szokásokat alakít ki. Legyen szó bármilyen testképzavarról, a közös mindben: egy ideális testképhez való görcsös ragaszkodás. A betegséget szociális elszigetelődés, depresszió, kisebbségi komplexus, valamint megfelelési kényszer is kísérheti.

Lehetséges okai

Az egyik legevidensebb kiváltó ok a társadalmunk. A televízió, a plakátok, a filmek mind azt sugallják, hogy a túlzottan vékony nő és az izmos férfi a szép. És mivel legtöbbünk szeretné csinosnak, vonzónak érezni magát, ezért egy sokszor elérhetetlen ideált tűz ki maga elé – akarva vagy akaratlanul. Abból pedig, hogy nem vagyunk képesek „produkálni” a vágyva vágyott kinézetet, önsanyargatás és öngyűlölet születhet.

A vélt társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszer azonban egyéb okokra is visszavezethető. Így például a szexuális abúzust elszenvedettek, valamint a mentális problémákkal küzdők is hajlamosabbak a testképzavarra. De az etnikai hovatartozás, a negatív önértékelés és az életkor is kiemelt szerepet játszhat a kialakulásában.

Kezelése

A testképzavar javítását – főleg súlyos esetekben – pszichoterápiával javasolt orvosolni. Ekkor a terapeuta célja az, hogy javítsa a páciens önbecsülését. Emellett testképnaplót is gyakran vezettet a klienssel, továbbá igyekszik arra koncentrálni, hogy a negatív érzéseket elválassza a testre irányuló érzésektől. A pozitív belső beszéd gyakorlása, valamint a sportra való ösztönzés is fontos lehet – utóbbi azért, mert növelheti a pozitív testérzetet.

– Hogyan ismerhető fel a testképzavar?

– Kívülállóként első látásra a nagyfokú testátalakulás, fogyás, az izomtömeg hirtelen megnövekedése figyelhető meg. Önmagában ez azonban nem elegendő információ, igazán a viselkedéses jegyekből lehet következtetni a probléma megjelenésére, ugyanis nem minden evészavar jár kifejezett testképzavarral. Utóbbinál kiemelendő a saját testtel való állandó foglalkozás, szégyenérzet, harag, szorongás, bűntudat, rossz önértékelés. A napi rutincselekvések, például az evés, tisztálkodás körülményeinek megváltozása. Ebben az esetben torzul a saját test észlelése, a környezethez képest nagyon másként, irreálisan észlelik saját külsejüket, testüket az ilyen zavarral küzdők.

– Melyek a legismertebb változatai?

– A testképzavar együtt jár a cikkben említett evészavarokkal, az anorexiával és a bulimiával. Ekkor a negatív attitűd, amely a test felé irányul, meghatározza az evéssel kapcsolatos viselkedést, például az anorexia során súlyfóbia alakul ki, ennek alárendelődik minden evési szokás, a beteg alig eszik, kizárólag néhány ételt hajlandó fogyasztani, illetve ezek fogyasztása köré is kényszeres cselekvések szerveződnek. Ennek némiképp fordítottja a bulimia. A testtel kapcsolatos gondolatok és élmények torzulása gyakran más evés- és viselkedészavarban is megjelenik, mint például a férfiakat gyakrabban érintő izomdiszmorfia. Ilyenkor a hamis testkép miatt az izomzat folyamatos növelése a cél, állandó edzésekkel és táplálékkiegészítők fogyasztásával szteroid-, edzésfüggőség alakul ki.

– Mely életkorban jön elő leggyakrabban?

– Leggyakoribb megjelenési idő a kamasz-, illetve fiatal felnőttkor, de manapság a prepubertás idején is egyre sűrűbben fordul elő. Mivel a testképzavar érzelmi hátterű, fontos látni, hogy ennek kialakulása egy folyamat, azaz a családi, környezetei hatások már kisgyermekkorban megalapozhatnak egy olyan későbbi személyiséget, ahol a perfekcionizmus lesz az egyik fő mozgatórugó. Olyan gyakori a jelenség, hogy a kamaszok – legfőképp a lányok – 60 százalékánál fordul elő testképzavar kamaszkorban – ennél azért kevesebb a társuló evészavar, egyéb pszichés érzelmi zavar.

– Hogyan támogathatjuk testképzavarral küzdő gyermekünket, családtagunkat, barátunkat betegsége leküzdésében?

– Mivel a betegség a társuló evészavarral együtt életveszélyes problémává alakulhat, fontos a környezet bevonása. Anorexiánál például a súlyvesztés megállítása, a gyarapodás beindítása érdekében az étkezések ellenőrzése, súlykontrollálás lehet a család feladata. Ezt követően elfogadó, türelmes hozzáállás mellett elsődlegesen családterápia javasolt, de az egyéni és csoportos terápia is bevett szokás. Gyakran a szülői háttér túlvédő, túlzó elvárásokat támaszt, emiatt akár könnyen belemehetnek abba a játszmába, amelyet a beteg támaszt, aki ellenáll, dühösen, elutasítóan reagál a probléma felvetésére. A szülők ilyenkor sokszor kiszolgálják a gyermek, fiatal elvárásait. Ugyanakkor a nyílt, empatikus kommunikáció a probléma eredményes kezeléséhez elengedhetetlen.

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.