Pingvin Patika Blog

Találkozás Rácz Gergôvel

Találkozás Rácz Gergővel

– Gyerekkorában is a színpadon képzelte el az életét? Kitől örökölte a zenei vénát?

– 10 éves koromban fogalmazódott meg bennem az elhatározás, hogy zenész leszek. Ez mindenkit meglepett, mert nincs más a családban, akinek ilyen vagy ehhez hasonló foglalkozása lenne. Én viszont nagyon eltökélt voltam.

– Ösztönözte valaki a családban, hogy zenét tanuljon?

– Igazság szerint inkább lebeszélni próbáltak. Mivel nem volt a családban tapasztalat erről a területről, nagyon féltettek. Apukám azt szerette volna, ha a családi vállalkozásban dolgozom, miután befejeztem az iskolát. Egy évig tartott, mire rábeszéltem őket, hogy vegyenek nekem egy gitárt, és írassanak be a zeneiskolába. Aztán amikor látták a sikereimet, megbékéltek a dologgal.

– Hogyan esett a választása a gitárra?

– A nyolcvanas években nagyon sok gitárszóló volt a zenékben, mindig ezeket vártam az összes számban. Nagyon megtetszett.

– Mikor vett először gitárt a kezébe?

– 10 éves koromban. A nagybátyámnál volt egy gitár, és amikor náluk voltunk, kipróbáltam.

– Hamar felszínre tört a tehetsége, már 15 évesen országos gitárversenyt nyert. Hogyan befolyásolta ez a további sorsát?

– Rengeteget készültem erre a versenyre. Éjjel-nappal gyakoroltam, és egy jóval nehezebb darabot választottam, mint ami az akkori tudásomnak megfelelt. Úgy álltam hozzá, hogy meg szeretném nyerni, és végül sikerült. Talán emiatt olyan a gondolkodásom a mai napig, hogy ha kitűzök egy célt, akkor addig dolgozom, amíg el nem érem.

– A konzervatórium klasszikus gitár szakára vették fel, mégis a könnyűzenében arat sikereket. Előny a mostani pályáján a klasszikus műveltség?

– Igazság szerint nem érzem, hogy különösebb előny lenne.

– Az éneklés hogyan bukkant fel az életében?

– 15 éves koromban csináltunk egy lemezt a Park együttessel, amelyen már nemcsak gitároztam, hanem énekeltem is.

– Szívesen játszik zenei formációkban. A V.I.P. zenekar tagjaként 1997-ben részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál dublini döntőjében. Milyen élményt jelentett Magyarországot képviselni egy ilyen rangos eseményen?

– Óriási élmény volt külföldön, egy ekkora színpadon énekelni. Pláne azért, mert valójában ez volt a második fellépésünk. Nem voltunk tipikus fiúcsapat, tudatosan építettük fel az egészet. Mi írtuk a dalokat, és producerszemmel tekintettünk saját magunkra.

– Később a Fool Moon is sikertörténet volt az életében. Hogy került ebbe a szegedi alapítású, különleges zenei világú pop a cappella bandába?

– Ismertem az egyik tagot, és mivel kerestek még egy embert, megkérdezte, hogy lenne-e kedvem ilyesmihez… Volt. Alapvetően feldolgozásokat énekeltünk, de többször is dolgoztam zeneszerzőként az együttesnek, például a Kettesben jó vagy az It can’t be over esetén, amellyel A dalban is nagy sikert arattunk.

– 2015-ig volt tagja a zenekarnak. A szólókarrier miatt döntött a távozása mellett, vagy a zeneszerzésre kívánt több időt szánni?

– A Fool Moonban való tevékenykedés mellett a zeneszerzés tette ki az életem nagy részét. Ezekben az években sokat dolgoztam Rakonczai Viktorral, és olyan slágereket komponáltunk, mint a Szerelem, miért múlsz, vagy az Őrizd az álmod. Mellette persze foglalkoztam a szólódolgaimmal is, de kicsit háttérbe szorult. Egyre jobban szerettem volna több saját dalt írni és több saját koncerten énekelni, így belevetettem magam az egyéni karrierem építésébe. Ez sajnos egyre több konfliktust okozott a csapatban, és bár nem az én döntésem volt, hogy külön folytassuk, most már kezdek megbékélni a helyzettel, és örülök, hogy nem kell kellemetlenül éreznem magam, ha kijövök egy saját klippel.

– Melyik szerzeményére a legbüszkébb?

– A Bennünk a világra. Rengeteget dolgoztam rajta, és úgy érzem, megérte. 2006-ban ez volt az egyik legjátszottabb dal Magyarországon. Ez azért is nagy dolog, mert akkoriban nagyon más stílus jellemezte a rádiós popdalokat.

– A munkája mellett mennyire figyel oda a táplálkozására? Hogy áll a kezében a fakanál?

– Bevallom, főzni egyáltalán nem tudok, nincs türelmem hozzá. Szinte minden reggel megcsinálom a kapucsínómat, de sosem sikerül valami finomra, ezért jobban szeretem, ha a párom készíti el. Az egészségemre viszont nagyon odafigyelek, cukor-, laktóz- és gluténmentesen táplálkozom.

– A sport, a testmozgás része az életének?

– Igen, igyekszem rendszeresen edzeni. Legtöbbször konditerembe járok, de mostanában biciklizni is szoktam.

– Milyen tervei vannak, rajongói, tisztelői hol találkozhatnak Önnel a közeljövőben?

– A nyár elsősorban a fellépésekről szól, így több helyen is lehet velem találkozni a következő hónapokban. A honlapomon és a Facebook-oldalamon lehet a részletekről tájékozódni. Ezenkívül pedig a napokban lett hivatalos, hogy december 20-án Budapesten, a MOM Kulturális Központban lesz önálló koncertem, ahová szintén szeretettel várok mindenkit.

Névjegy

Rácz Gergő zeneszerző, énekes, producer. Budapesten született 1976-ban. 11 éves korában kezdett el gitározni. 1991-ben megnyerte az országos zeneiskolai gitárversenyt. 1995-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakára. Első együttesének, a Parknak Fenyő Miklós volt a zenei producere. A V.I.P. zenekarral 1997-ben 12. helyen végeztek az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2015-ig, mintegy tíz éven át volt meghatározó egyénisége a Fool Moon zenekarnak. Munkája elismeréséül Fonogram-díjban részesült. Jelenleg szólókarrierjét építi.

Címkék: