Pingvin Patika Blog

Találkozás Fejôs Éva írónôvel

fejos eva

– Hogyan fedezte fel magában az írás örömét?

Kisiskolás voltam, amikor elkezdtem lemásolni egy humoros tárcát, de mivel a vége nem tetszett, új befejezést írtam neki. Ekkor, ezzel éreztem meg az alkotás örömét. Onnantól fogva kezdtem történeteket írni, aztán tinédzserként megpróbálkoztam az első regénnyel is, amit akkor még nem tudtam befejezni, viszont amikor elakadtam, elkezdtem egy másikat. A második, befejezett regényemmel második lettem érettségi után egy könyvkiadó regénypályázatán, és a szerkesztők mondták, hogy érdemes lenne az írással komolyabban foglalkoznom.

– Mikor jelent meg az első könyve?

Az első megjelent regényem egy krimi volt, 1999-ben szerzői álnéven jelentettem meg – a kiadó tanácsára –, Holtodiglan volt a címe. Jóval később, már több megjelent, sikeres regénnyel a hátam mögött voltam, amikor éppen a saját kiadómat hoztam létre, újra kiadtam ezt a regényt immár a saját nevemen, új címmel (Most kezdődik). Míg ez a könyv 1999-ben nem hozta azt a sikert, amit vártam tőle, 2013-ban igen, és úgy érzem, hogy fáziskéséssel ugyan, de e tekintetben is megvalósultak az álmaim, hiszen mégiscsak ez volt az első megjelent regényem!

– Regényei témáit mennyire merít saját tapasztalataiból?

A regényem helyszínei azok a helyek, ahol már (esetleg többször is) jártam, és amelyek inspirálnak. Hőseim meglehetősen bátrak, és amikor egy nagy döntéshelyzet előtt állnak, mernek bátran határozni az életükről, akár úgy is, hogy beleugranak a bizonytalanba. Az olvasóim gyakran írják, mondják nekem, hogy belőlük merítenek erőt, kapnak bátorságot életük nagy, esetleg sorsfordító döntéseihez. Ez számomra elképesztő és felemelő!

Mondjuk az is igaz, hogy én magam is a regényhőseim elhatározásaiból merítettem bátorságot életem több fontos döntéséhez. Például amikor elmentem öt hónapra Bangkokba, fizetés nélküli szabira, vagy amikor felmondtam egy nagyon jó munkahelyen azért, hogy szabadúszó legyek ismét, illetve amikor létrehoztam a saját könyvkiadómat. A bátorság ahhoz is kellett, hogy kiadjam a saját magazinomat, a Fejős Éva életmódmagazint. Talán mára igazolódni látszik az, ami a regényhőseim életében: a bátor elhatározás után a „hősnő” mindig elnyeri a jutalmát.

– Mi késztette arra a döntésre, hogy saját kiadót alapítson?

Elvesztettem a bizalmamat az akkori kiadóban, amellyel együttműködtünk, és ahhoz sem volt kedvem, hogy másik kiadóval működjek együtt. A legmegnyugtatóbb megoldásnak az tűnt, hogy teljes mértékben a kezembe veszem a szakmai életemet is, ezért hoztam létre az Erawan Könyvkiadót, ahol egyébként más szerzők műveit is megjelentetem, nemcsak a sajátjaimat.

– Hány kötete jelent meg eddig összesen idehaza? Melyiket érzi a legnagyobb sikernek?

Huszonegy könyvem jelent meg eddig, a következő most van nyomdában. Ezek közül tizenhat regény, két színező történetekkel, illetve egy, a saját élményeimen alapuló sajátos útinapló (Szeretlek, Bangkok). Nyilván a regények a legsikeresebbek, de nem biztos, hogy amit én a legnagyobb sikernek érzek magamban, azt támasztják alá a számok.

A számok alapján a Hotel Bali vezet, amely már több mint százezer példányban kelt el, de általánosságban azt mondhatom, hogy egy-egy regényem a megjelenést követő egy évben húsz-harmincezer példányban fogy el, és utána sem áll meg a fogyás. Személyes kedvencem a Karácsony New Yorkban és az Úton hozzád, illetve a Mert nekünk szeretnünk kell egymást, de persze nehéz választanom a saját „gyermekeim” közül.

– Sokan tudhatják, hogy Ön házigazdája volt egy, a házi betegápolásba betekintést adó televíziós magazinnak, amiért nívódíjat kapott. Ez az egészségügyi téma hogy keltette fel a figyelmét?

Felkértek a forgatókönyvírásra, és bár a téma elég száraz volt, megpróbáltam egy kis „fűszert” vinni bele, ezek szerint sikeresen.

– Óvja a magánéletét, de népes rajongótábora együtt örült Önnel, amikor megszületett várva várt kislánya, Linda Zsófi. Hogyan éli meg a kései anyaságot?

Linda szuper kislány, imádom, már utaztunk vele, úgy látom, ő is kedveli majd a világjárást. Egyébként nagyon érdeklődő, kíváncsi gyerek. Most fedezi fel a világot, szupercuki! Éjszakánként alszik a kezdetektől, szóval írni is marad időm mellette, egyáltalán nem fárasztó az életem. Linda csodálatosan beilleszkedett, és nyilván mi is alkalmazkodtunk hozzá, így most minden nagyon jó!

– Hogyan tartja magát fitten? Mi a titka? Sport, esetleg a megfontolt táplálkozás?

Naponta futok, relaxálok, sokat utazom, napozom, olvasok, írok, ezek mind erőt adnak, és talán jó karban is tartanak. Nem szeretem az édességeket, inkább sok zöldséget és húst eszem – és szerintem a kapucsínó is fitten tart…

– Mikor jelenik meg az újabb könyve, hol találkozhatnak Önnel legközelebb az olvasói?

Már írom a téli regényemet. Eddig a Bébi. Bumm! című könyvemen dolgoztam, amelyben megírom a babás, gyerekvárós élményeimet, és bár senkit sem buzdítok a kései anyaságra, talán mégis erőt adok azoknak, akiknek úgy alakult az életük, hogy csak negyven felett tudnak babát vállalni. Nyár végén jelenik meg a Bébi. Bumm!, ezt követően lesz majd egy nagyobb dedikálás. Ekkor fogok találkozni legközelebb az olvasóimmal.

Névjegy

Fejős Éva újságíró, író Budapesten született 1967. március 8-án. Újságírói pályáját a Képes Európánál kezdte, 2001 és 2012 között a Nők Lapjánál dolgozott. Ezt követően szabadúszó lett. Első regénye 1999-ben jelent meg, amelyet azóta már több mint húsz követett. 2013-ban saját kiadót alapított Erawan néven. A Duna TV-ben bemutatott, Családban marad című sorozatáért 1999-ben nívódíjat kapott. 2003-ban a Minőségi Újságírásért díjban részesült. 2017-ben született Linda Zsófi nevű lánya.

Címkék:
© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.