Pingvin Patika Blog

A szénsavas italok hatása a szervezetünkre

A szénsavas italok hatása a szervezetünkre

A víz az oxigén mellett a legfontosabb feltétele létünknek. Étel nélkül akár hetekig is élhetünk, de víz híján csak pár napot bírunk ki! Szomjúságuk oltására sokan előnyben részesítik a szénsavas vizet vagy üdítőket. De vajon tudjuk, hogy fogyasztásuk milyen hatással van ránk?

 

Szervezetünknek naponta 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége, amit táplálékkal és közvetlen folyadékbevitellel tudunk fedezni. A buborékos italok (ásványvíz, szénsavas üdítők) pezsgését és jellegzetes ízét a szén-dioxid okozza. Természetesen részben ezzel is biztosíthatjuk a folyadékpótlást, ám fontos tisztában lennünk azzal, miképpen hat a testünkre.

Fogaink biztonsága

Ha nem iszunk meg naponta jelentős mennyiségűt a buborékos szomjoltókból, nem károsítják a fogzománcot, így mosolyunk biztonságban marad! Míg a sima víz pH-értéke 7-es, addig a szénsavasoké 5–6 közötti, de egyes italoké akár 2,5 is lehet! Ha sorrendet állítunk fel savasság szempontjából, a sorrend: nem gyümölcsalapú szénsavas italok, gyümölcsalapú szénsavas italok, nem szénsavas gyümölcslevek és végül a kávé.

Szerencsére a szánkban nem laboratóriumi körülmények uralkodnak, így az elfogyasztott ételek és a nyál mennyisége nagyban ellensúlyozzák roncsoló hatásukat.

Csontritkulást okoz?

A szénsavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval kompenzálják, ami nagy mennyiségben megköti a kalciumot, amely így nem tud felszívódni. A kalcium azonban a csontképződésben fontos szerepet tölt be. Nem célszerű tehát nyakló nélkül vedelni az ilyen innivalókat! A szénsavas ásványvizek esetében azonban nem állapítottak meg a kutatók negatív hatásokat, tehát fogyasztásuk csontokra gyakorolt hatásuk tekintetében rendben lehet.

Egyéb hatásaik

A szénsavas ásványvizek többnyire a szervezet számára szükséges összetételben tartalmaznak ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Igen jól oltják a szomjúságot, teltségérzetet adnak, ami segíthet a fogyókúrázóknak. Könnyítik az emésztést és a vizeletkiválasztást. Nem ajánlott azonban a refluxban szenvedőknek, hiszen a buborékok fokozhatják a panaszokat, és hajlamosítanak a puffadásra is.

A szénsavas üdítők jó része mesterséges édesítőszert tartalmaz, ami csökkentheti az elhízás veszélyeit – ugyanakkor az édesítőszerek lebontása a májnak komoly feladatot ad. Túlzott fogyasztásuk ezért májkárosodást vagy zsírbontási problémákat okozhat!

Az Ön döntése

Hogy sima vízzel, szénsavas ásványvízzel vagy üdítővel oltja szomját, mindenki önmaga dönti el – ám mérlegelnie mindenképpen tanácsos, hiszen az egészség a legnagyobb kincsünk!

© 2018 Minden jog fenntartva! Pingvin Napfény Zrt.