Védelem az influenza ellen

Védelem az influenza ellen

Mi jelenti az igazi védelmet az influenza ellen?


Dr. John Jacon Cannell
, aki nem csupán gyakorló orvos, hanem egyben a Vitamin-D Council nevű szervezet vezetője is, bemutatta, hogy a D-vitamin hatékonyan véd a szezonális influenza ellen. Dr. Norris Glick és Dr. Ellie Campbell pedig azzal egészítették ki adatokat, hogy a néhány évvel ezelőtti H1N1 vírusával szemben is meglehetősen hatékonynak találták a D-vitamint. A munkájuk kiinduló pontja egy felmérés volt, amiben 7435 középkorú férfi és nő vérében mérték meg a d-vitamin szintet egy éven át minden hónapban. Látható, hogy a főként napfény és részben a táplálkozás útján a szervezetünkbe jutó d-vitamin szintje nagyjából fele a februári minimum idején annak, mint amit a nyár végi maximumkor mérhetünk. A sötétebb sáv a 3723 férfi vérében mért átlagot mutatja, a világosabb oszlopok ugyanabban az időpontban a 3712 nőnél mért értékeket. A nagy szezonális ingadozás mellett az is megfigyelhető, hogy nyáron, amikor a d-vitamin fő forrása a napfény, a férfiak vérében valamivel több kering. A téli hónapokban, amikor pedig szinte kizárólag táplálék vagy táplálék-kiegészítők útján juthatunk d-vitaminhoz, a nők kicsit jobb állapotban voltak. A fenti eredmény adta a kiindulási ötletet a kutatóknak, hogy megvizsgálják van e összefüggés a vér d-vitamin szintjének szezonális lecsökkenése és az ezzel szinte azonos időszakban előforduló influenza megbetegedésszám hirtelen megemelkedése közt. A következő ábra már az ő kutatásuk eredményét mutatja leegyszerűsítve, hogy hogyan nyújtott védelmet az influenza ellen: 104 embert vontak be a vizsgálatba és három csoportra osztották a résztvevőket, akiket egy éven át figyeltek. A placebo csoport, akik csupán a megszokott módon a napozásból és a táplálékból nyertek d-vitamint, közel 80%-a az év során influenzás lett. A 800NE napi mennyiségben étrend-kiegészítőt fogyasztóknak csupán elenyésző része, akik pedig 2000NE napi d-vitamint kaptak kiegészítésként, azok egyáltalán nem betegedtek meg. (mindössze egy, az is nyáron – szerk.) Tehát mondhatjuk, hogy a D-vitamin hatékonynak bizonyult influenza ellen.


Forrás: Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol infect 2007



Mások is hasonló eredményt mértek

Az eredmény nem egyedülálló. 2009 szeptemberében Dr. Cannell egy a Wisconsin Egészségügyi Központban dolgozó kollégájától kapott egy másik vizsgálatról hírt. Dr. Norris Gilck a következőket írta:


“Wisconsin Központban egy hosszú távú felmérést végeztünk 275 beteg és 800 munkatárs bevonásával. A vérük 25-OHD szintjét (a d-vitamin aktív formája – szerk.) monitoroztuk több éven keresztül és közben a betegek d-vitamin kiegészítést kaptak, a munkatársak pedig nem. 2009 júniusában, amikor Wisconsinban a legtöbb H1N1 megbetegedést regisztrálták, mindössze két résztvevő betegnek voltak influenza szerű tünetei (ILI) és lett pozitív a H1N1 tesztje. Az egyiküknek hosszú távú rezisztenciája volt, a másik egy gyermek volt, aki később betegedett meg. A munkatársak közül 103-nak volt influenza szerű tünete vagy dokumentált H1N1 fertőzése. Ezek közül csupán 11 dolgozott azon az osztályon, ahol a beteg gyermeket kezelték. Figyelemre méltó a különbség, hogy a d-vitamin kiegészítésben résztvevő betegek közül mindössze kettő lett influenzás, miközben a munkatársaknál 103 a 800-ból, ami több mint tízszeres különbség.”
Dr. Ellie Campbell egy Georgia államban működő családi rendelő orvosa írta ezt elolvasva, szinte azonos időben:


“Köszönöm a wisconsini információkat. Nekem szinte azonos anekdota szerű eredményeim vannak itt Georgiában. Mi vagyunk az egyike annak az 5 államnak, ahol a legtöbb H1N1 megbetegedést regisztrálták. Én megosztom a rendelőmet egy másik családorvossal. Miközben én megszállottan mérem a betegeim vérének d-vitamin szintjét, ő nem. Az ő páciensei közt hetente egy és tíz közötti influenza-szerű megbetegedés fordult elő. Nálam nulla. Az én pácienseim 2000 és 5000NE közti d-vitamin kiegészítést kapnak naponta és a vérük d-vitamin szintje 50-80ng/mL.”


Forrás: naturhirek.hu


Mint a fenti ábrákon láthatja, most van az az idő, amikor a legtöbb ember D-vitaminszintje mélyrepülésbe kezd. Azaz most van itt az idő, hogy vére optimális D-vitamin szintjének megfelelő figyelmet szenteljen. Szerezze be az őszi-tél-tavaszi D-vitamin pótláshoz szükséges étrend-kiegészítőket kedvenc vitamin üzletében!




Vitaking



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége