Vastagbélráktorna

Vastagbélráktorna

Világszerte egyre többen esnek át vastagbélműtéten. Az operáció utáni regenerációs folyamatokhoz hathatós segítség a holisztikus intimtorna, amellyel a gyógyulás gyorsabb, könnyebb, problémamentesebb.

– Ha a műtét után 6 héttel megkezdődik az irányított torna, szinte hetek múltával már érzékelhető a javulás. Persze az, hogy milyen gyorsan hoz pozitív változást a torna, nagymértékben függ a beavatkozás mértékétől és a páciens hozzáállásától – meséli Csorba Zsuzsanna holisztikus intimtorna-terapeuta.

A regenerációs folyamatot érdemes mihamarabb elkezdeni. Az ideiglenes sztóma megszüntetése előtt szakorvos felméri, hogy milyen állapotban van a végbélzáróizom, lehetséges-e a korrekciós műtét végrehajtása. Az operáció után a sztómazsáktól megszabadulhat a páciens, és ismét a régi életvitele szerint élhet.

Keretes: Mi az a sztómazsák?

A sztóma görög eredetű szó, szájadékot, nyílást jelent. A sztóma (lehet vékonybélen, vastagbélen, de akár vizeletelvezető rendszeren is) mesterségesen kialakított nyílás a hasfalon, ahol a bél egészséges részét pár öltéssel a bőrhöz rögzítik. A bélnyálkahártyában nincsenek érző idegek, ezért a kivezetett bélszakasz tapintásra nem fájdalmas. A sztómának két fajtája létezik, az egyik az ideiglenes sztóma, amelynek kialakítása átmeneti időre történik (itt a végbélzáróizom a későbbiekben visszakapja a funkcióját. A másik a végleges, amely a betegség miatt állandósult, megváltoztathatatlan állapot jön létre. A sztómából ürülő tartalom felfogására szolgál az úgynevezett sztómazsák, amely öntapadó felülettel csatlakozik a bőrfelülethez. A sztóma ápolása, tisztán tartása nagyon fontos.

A vastagbélrák okai

A vastagbélrák általában gyulladásból eredően alakul ki, de számos más ok is állhat a háttérben. A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség fontos kockázati tényezőként szerepelnek a későbbi rák kialakulásában. E két elváltozás nyomán alakul ki a legtöbb vastagbélrák is.

Csorba Zsuzsanna holisztikus intimterapeuta szerint a polipok kialakulása nagymértékben fokozza a rizikót. Ha a családban már előfordult polip, akkor van esély rá, hogy a többi családtagnál is kialakuljon. Azoknál a hölgyeknél is jellemzőbb a vastagbélrák kifejlődése, akik korábban mellrákkal, méh- vagy petefészekrákkal küzdöttek. Ámbár a férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, elsősorban az 50–80 éves korosztályt érinti, de az utóbbi években sajnos a fiataloknál is egyre gyakoribb.

Az életmód a felelős?

Több tényező is növelheti a vastagbél- és végbélrák kialakulásának esélyét, úgymint az életkor, elhízás, dohányzás, túlzott alkoholbevitel, mozgásszegény életmód, 2-es típusú cukorbetegség, magas feldolgozottságú ételek fogyasztása, genetikai tényezők és még sok egyéb más is. Az egészséges emésztéshez a helyes táplálkozás is rendkívül fontos, hiszen a magas zsír- és kalóriatartalmú, ugyanakkor kevés rostot tartalmazó étrend kedvez a rák kialakulásának.

Gyanús tünetek

Jel lehet a székletürítési ritmus megváltozása, azaz ha hasmenés és székrekedés váltja egymást a korábban megszokott, normális állagú széklet helyett. Oda kell figyelni, és akár orvoshoz is érdemes fordulni, ha a székletürítés nem panaszmentes, azaz gyomorpanaszok, felfúvódás, puffadás, vérzés, akár nyálkás széklet, hasi görcsök kísérik, illetve úgy érződik, hogy sohasem sikerül teljesen kiüríteni a beleket. A folyamatos gyomorégés, amely savlekötő szedése mellett sem szűnik meg, szintén nem hagyható figyelmen kívül. A hányás, továbbá olyan általános tünetek, mint a fáradtság, ismeretlen eredetű gyengeség, akaratlan fogyás, esetleg hőemelkedés, láz, szintén lehetnek előjelek.

Minden emésztőrendszeri, székletürítési panasz észlelésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha ezek a tünetek szerencsére sokszor jóindulatú elváltozások következményei. Véres székletet okozhat például aranyér is. Mégsem szabad késlekedni a kivizsgálással és megfelelő kezelésével. Annál is inkább, mert idővel jóindulatú elváltozások is elősegíthetik a tumoros betegségek kialakulását.

Mire jó a speciális torna?

Az egészséges életmódra való törekvés nagyon fontos, érdemes odafigyelni a testmozgásra, a rostban gazdag étkezésre, és persze, amennyiben lehet, a stresszmentes életvitelre. Vastagbélrákot megelőző funkciója kimondottan nincs az intim testrészek tornájának, de a végbélzáróizom mozgatásával hatás gyakorolható a belek perisztaltikus mozgására. Aktiválható a bélműködés, ezáltal az ott felgyülemlett gáz és bélsár gyorsabb kijutása érhető el. A belek gyorsabbak kitisztulnak, így a székrekedés megelőzhető.

A torna eredményei

A tornának vastagbélrák esetén akkor van a legnagyobb jelentősége, ha valaki ideiglenes sztómát kap, és szeretné a rég nem funkcionált végbélzáróizmát újra életre kelteni, trenírozni. Korrekciós műtét előtt pár hónappal már érdemes aktívan dolgoztatni a végbélzáró- és a környező izmokat a megfelelő erőnlét elérése érdekében.

– Ha valamit hosszabb ideig nem használunk, az idővel elerőtlenedik, ezért nagyon fontos, hogy újra megtörténjen az adott terület átmozgatása, az idegpályák újrahangolása, az izmok felépítése. A regeneráció nemcsak a végbél záróizmára korlátozódik, hanem a környező izmokra is, hiszen azok is nagymértékben befolyásolják az adott izom állapotát – hangsúlyozza Csorba Zsuzsanna, hozzátéve, ha elmarad az összenyitás, és véglegesen marad a sztóma, akkor is hasznos a torna, hiszen életet visz az elzárt területre. A terület oxigén- és tápanyagellátása ezáltal növelhető.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége