Ujjnyomással gyógyít a shiatsu

Ujjnyomással gyógyít a shiatsu

Shiatsu


Felemelő érzés a shiatsu (ejtsd: siacu) kezelés nyújtotta lelki béke átélése. Az alternatív gyógyítási eljárás nem hasonlít a klasszikus masszázshoz, bár ez is a kínai orvoslás tudására és tapasztalataira épít. Úgy tartják, a fájdalmak, betegségek gyógyításának hatékony eszközeként segít megteremteni és fenntartani a test energiakeringésének harmóniáját.


Kellemes élményben lehet része annak, aki először próbálja ki a shiatsut. Aki masszírozásra számít, csalódni fog, itt ugyanis egészen más történik.


Se fájdalom, se tűszúrás

Még le sem kell vetkőzni a kezeléshez, kényelmes öltözetben, a földre terített matracon fekve, kényelmes kitámasztópárnákon lazulhat el a teljes test. Ez már önmagában olyan pozitúra, hogy ha az egyórás kezelés alatt nem történne semmi, akkor is pihenten folytatódhatna a nap. Az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, és megteremti a gyógyulás feltételeit.

Hogyan zajlik a kezelés? A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik – csakhogy itt nem tűszúrással, hanem érintéssel, nyomással. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni, fájdalommentesen.


A shiatsu eredete

A kínai gyógyászatra épülő, modern, ma is fejlődő japán gyógymód. Feladata a testben található életenergia (Kí) természetes egyensúlyának helyreállítása, ezáltal az egészség megőrzése, az általános állapot javítása.

A shiatsu jelentése: ujjnyomás, ami elsősorban a kezelések során alkalmazott hagyományos akupresszúrás technikákra utal, de magában foglalja a mai nyugati orvostudomány több manuálterápiás módszerét is (kranioszakrális terápia, oszteopáthia).

A modern shiatsu az embert test–szellem–lélek egységeként szemléli, így a kezelésekkel nemcsak az adott testi tünet szüntethető meg, hanem a lágy és nyugtató technikák mély belső változásokat is hozhatnak.

A shiatsu valójában életmódreformot is kínál, hiszen akár étkezési és életmód-tanácsadással is kiegészülhet. A testet egészében látja át, az egészség megtartására, a megfelelő energiaállapot elérésére szolgál.

 

Mire jó?

A kezelés minden életkorban ajánlott, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Terápiás alkalmazása különféle betegségek visszaszorítására, az energiaszint növelésére, illetve a vitalitás megőrzésére kiválóan alkalmas. Persze egyetlen alkalom után leginkább csak a kellemes nyugalmi állapotot élvezheti az ember, a rendszeres kezelés hatékonysága viszont biztosan nem marad el.

Mozgékonyság növelésére, a jó állóképesség elérésére, a fizikai erő növekedésére és a tartás javítására, erősödésre ajánlott. Növeli az életerőt, megszabadítja a testet és a lelket a felgyülemlett feszültségektől. Segít jobb színben látni a világot, lelkierővel, növekvő magabiztossággal vértez fel. Általa könnyebb önmagunk elfogadása, alaposabb megismerése. Segít ráhangolódni a természetre.

Azoknak kimondottan ajánlott, aki napi szinten sokat ülnek, például munkahelyi elfoglaltságaik miatt. Az ilyen esetekben könnyebben kialakuló mozgásszervi problémák, például hát- és derékfájás, gerincsérv, váll- és nyakproblémák, egyéb ízületi gondok esetén kimondottan javasolt. Az irodai munkával járó tartáshibák és egyéb „stresszes panaszok”, csigolya- vagy medenceeltolódások kiküszöbölésében válhat be.

A testi-lelki fáradtság, kimerültség, álmatlanság, továbbá menstruációs, nőgyógyászati problémák, légzési nehézség, fejfájás, migrén, különböző keringési problémák megszüntetését segítheti elő. Emésztési problémák tekintetében a felszívódási nehézségek, gyomorfekély, vastagbélgyulladás kezelésére, hormonrendszeri problémákra ajánlott.

 

De a különböző pszichoszomatikus és funkcionális betegségek, például emésztési, kiválasztási zavarok, érzelmi és lelki problémák, traumák, depresszió, kényszeresség, ingerlékenység, valamint a műtétek utáni gyorsabb rehabilitáció elősegítésére is megoldás lehet. Várandósság alatt fellépő zavaró tünetek, úgymint hányinger, derékfájás, vizesedés kezelésére is hasznosnak bizonyulhat.

 

Egyénre szabva

Minden shiatsu kezelés egy rövid beszélgetéssel kezdődik, itt kiderül, milyen testi vagy éppen lelki panaszunk, problémánk van. Ez alapján dönt a szakember, mely testrészekre koncentráljon jobban.

A kezelés földre terített matracon történik, párnákon pihenve lazíthatunk kényelmes, hosszú ujjú pólóban és nadrágban. Célszerű zoknit is viselni, hiszen a mozdulatlanság miatt idővel fázhatunk. A felkínált takaróval is élhetünk.

Nyugodt körülmények között, csendben telik az idő, miközben a terápiát végző személy lazító és nyújtó technikákat is bevetve célzottan érinti meg a test különböző pontjait. Az egész szervezetet kezeli, a csontok fizikájától a meridiánok és csakrák energiájáig. Energiablokkokat old, ezáltal a testben áramló energia ismét újra szabadon áramolhat.


Kismamáknak is

Nem veszélyezteti a várandósságot a shiatsu, sőt! Serkenti az energiaáramlást, ezáltal jótékonyan hat a kismamára, a magzatra.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége