Újabb érv a kakaó mellett

Újabb érv a kakaó mellett

Egy nemrég közölt tanulmány szerint a kakaó fogyasztása pozitívan befolyásolja a jótékony és a káros bélbaktériumok arányát az emésztőrendszerben, és jó hatással van a cukoranyagcserére is.

 

A tápcsatorna egyike a test lenyűgözően összetett rendszereinek. Azon túl, hogy itt történik az élethez szükséges tápanyagok felvétele, a gyomor-bél rendszerről elmondható, hogy maga is élettel van tele. Több milliárd vírus, gomba és baktérium alkotja az úgynevezett bélflórát, amely egyre inkább a tudományos érdeklődés középpontjába kerül.

 

Napjainkban számos betegségről úgy gondolják, hogy összefüggésben áll a bélflóra egyensúlyának zavarával – többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is lehetséges tényezőként azonosították.

 

A 2-es típusú cukorbetegség egyre gyakoribb egészségügyi problémává válik világszerte – olyannyira, hogy lassan népbetegségként beszélhetünk róla. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint kialakulásában jelentős szerepe van az életmódnak: a csökkent fizikai aktivitás és a helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet, amelyet a betegség egyik fő okaként tartanak számon.

 

Nem meglepő tehát, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését és kezelését vizsgáló kutatások egy része a megfelelő étkezés szerepét veszi górcső alá. Mivel leginkább az étrend van hatással a bélflóra összetételére is, egyre több vizsgálat irányul az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok szerepére. A bélflórát célzó terápiákkal értek már el ígéretes eredményeket a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, ami természetesen még inkább ösztönzőleg hat ezekre a kutatásokra.

 

Habár a kakaóbabot leginkább a belőle készült finomságok miatt ismerjük, már a 17. században is készültek feljegyzések gyógyászati alkalmazásáról. A kakaóbab közel 400 ismert vegyületet tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, rostokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Nyers formában szinte fogyaszthatatlan, hiszen rendkívül magas polifenoltartalma miatt igen keserű az íze. A tanulmány szerint azonban éppen ezek az anyagok felelősek a cukorbeteg patkányokban tapasztalt pozitív hatásokért. A polifenolok (epikatekin, procianidin) több úton fejtik ki hatásukat: antioxidánsok, gyulladáscsökkentők, valamint fokozzák az inzulinszekréciót és az inzulin hatását is. Prebiotikus hatással is rendelkeznek, vagyis táplálékul szolgálnak a hasznos bélflóra számára. Ezenkívül csökkentik a káros bélbaktériumok számát, ezáltal is hozzájárulva az egészséges egyensúly kialakulásához és fenntartásához.

 

A tanulmányban vizsgált cukorbeteg patkányok testsúlya és vércukorszintje 10 hét kakaófogyasztás után csökkent, ezenkívül az inzulinrezisztencia mérséklődését is feljegyezték a kutatók.

 

A polifenolok jótékony hatását számos további tudományos közlemény igazolja. Egyre biztosabbnak tűnik tehát, hogy a reggeli kakaóval nem csupán a gyermekkor emlékét őrizhetjük meg, hanem az egészségünket is. Sajnos a kedvező hatást rontja, ha cukrot is adunk az italhoz...

 

Forrás: www.pirulakalauz.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége