Tükröm, tükröm, mondd meg nékem...

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem...

Ön mikor ült le utoljára a tükör elé egy pár perces önvizsgálat kedvéért? Magyarországon minden tizedik nőt érint a mellrák, évente 2000 nő esik a késői felismerés áldozatává. Pedig az időben felfedezett mellrák 95%-ban gyógyítható.

 

A havi rendszerességű önvizsgálat, az ingyenes szűrővizsgálat, az orvos időben történő felkeresése kulcsfontosságú. No meg az egészséges életmód: a sport, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése és az egészséges táplálkozás. Az október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek kapcsán Halom Borbálával, a Mellrákinfó Egyesület elnökével összegyűjtöttünk jó pár hasznos tanácsot olvasóink számára.

 

Mi a mellrák?

Az egyre nagyobb mértékben előforduló mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. A nők 40–65 éves korosztályának vezető haláloka, sőt, életkortól függetlenül is a nők halálozásának második leggyakoribb oka. Európában az összes daganatok okozta haláleset közel 20%-áért felelős. A mell sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés leggyakrabban a mell mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből indul ki. Többféle kezelési módszer létezik rá: sebészeti műtét, kemoterápiás kezelés, sugárkezelés, hormonterápia.

Önvizsgálat lépésről lépésre

Minden hónapban, a menstruációt követő ötödik napon ajánlott elvégezni. Menopauzában tetszőlegesen jelöljön ki egy napot a hónapban, és utána havonta ugyanezen a napon vizsgálja meg magát! Ma már 18 éves kortól ajánlott gyakorlat, csak pár percet vesz igénybe.

Vetkőzzön le derékig, álljon vagy üljön erős fényben a tükör elé, vagy zuhanyozás közben is el lehet végezni. A legjobb, ha állva, majd utána fekve is megcsináljuk. A mellek megtekintésekor ne feledje, hogy azok sosem teljesen egyformák.

 

Mire kell figyelnie?

– Lát-e változást mellei méretében, alakjában?
– Van-e változás a mellbimbókon, a bimbóudvarban?
– Van-e vérzés vagy váladékozás valamelyik mellbimbóból?
– Vannak-e szokatlan bőrelváltozások, behúzódások, kiemelkedések a mellein?

 

A fenti kérdésekre a választ a következő módon kapja meg:

1. Lógassa le lazán a karjait, tekintse meg a melleit!
2. Emelje fel karjait a feje fölé, miközben egyik oldalról a másikra fordul, kövesse a mellek kontúrjának változásait!
3. Enyhén préselje össze a mellbimbókat: nincs-e vérzés, váladékozás?

 

Keretes: Ki menjen ultrahangra?

– 30 éves kor felett ajánlott évente

– aki bármilyen rendellenességet észlel mellein

– akinek a családjában előfordult mell- vagy petefészekrák, 30 éves kor felett ajánlott évente elmenni ultrahangra, kiegészítve mammográfiával és MRI-vel

– akinek implantátuma van

 

 

A kulcsfontosságú mammográfia

 

A mammográfia az egyetlen vizsgálat, amely a mellrák szűrésére alkalmas. Hazánkban 2002 óta működik az ingyenes, kétévente ajánlott, szervezett szűrés a 40–65 éves nők számára. Bár a halálozást 30-40%-kal tudja csökkenteni a korai felismerés miatt, sajnálatos módon a behívott nők 40-50%-a jár csak el, annak ellenére, hogy a vizsgálat nem fáj, és maximum 2 percet vesz igénybe. Ha mindenki megjelenne a szűrésen, nagymértékben csökkenne a halálozás – mondja Halom Borbála, a Mellrákinfó Egyesület elnöke.

A vizsgálatra legalkalmasabb időpont a még menstruáló nőknél a menstruációs ciklus második hete. Egyébként bármely időpontban végezhető.

 

A lelki megrázkódtatás

Természetes, hogy a diagnosztizált rák híre érzelmi krízist, sokkot vált ki, ami kellő segítség hiányában krónikussá is válhat. A lelki trauma komolyan megzavarhatja az adott személy érzelmi egyensúlyát. A rövid időn belül nem múló lelki stressz esetén a beteg és hozzátartozói is forduljanak szakemberhez (pszichológus, onkopszichológus, mentálhigiénés szakember), aki segítséget, lelki támogatást tud adni.

A Facebookon működő zárt és titkos csoporthoz is csatlakozhatnak az érintettek, ahol igen sok támogatást, hasznos tanácsot tudnak adni egymásnak (jelentkezés: info@mellrakinfo.hu).

 

Tanácsok műtét utánra

Részleges vagy teljes melleltávolító műtét után már 1-2 nap múlva elkezdheti az óvatos gyógytornát, amit a kórházban megmutat a gyógytornász. Érdemes otthon is folytatni, hogy ne ödémásodjon a kar.

A kemoterápiás kezeléstől kiszárad a bőr, ezért ápolni kell krémmel, olajjal.

Fontos, hogy lehetőség szerint alumínium- és parabénmentes izzadásgátlót használjon!

Ha parókára van szükség, vegyen bambuszsapkát, ami egy nagyon vékony anyagú sapka, légáteresztő és teljesen természetes alapanyagú. Paróka helyett a kendő is menő.

Ha a kemoterápia miatt kikészül a nyálkahártya, kisebesedik a nyelv, használjon öblögetőt, szájvizet, kamillateát, zsályateát!

Kell a megfelelő mennyiségű D-vitamin. Napi ajánlott mennyisége felnőtteknek 3000 NE.

Gondoljon a vaspótlásra, háziorvossal vagy onkológussal egyeztetve ennek leghatékonyabb módjáról.

A sugarazandó terület megéghet, erre többféle krém is létezik, amely patikában beszerezhető. Kezelés után javasolt alkalmazni.

Melleltávolító műtét után kényelmes melltartót vegyen – erről egyeztetve a sebésszel! A rekonstrukciós műtét után kompressziós melltartó ajánlott, amelyet a sebész ír föl receptre.

 

Sport a betegség után

A mellrákon átesett nőknél sajnos gyakori a limfödéma, emiatt kerülni kell néhány speciális mozgásformát. Általában az orvosok is azt tanácsolják, hogy ne emelgessenek nehéz csomagokat, gyerekeket, súlyosabb tárgyakat. A kíméletes és rendszeres testmozgás hozzásegítheti a hölgyeket a betegség előtti erőnlét visszaszerzéséhez és az ödémásodás megelőzéséhez.

A Pink Ribbon Program a kezdeti legbiztonságosabb sport: a gyógytorna és az aktív mozgás között helyezkedik el.

A speed fitnesz, flabélos, power plate kerülendők, mert rezgéseket keltenek a szervezetben, illetve fokozzák a nyirokkeringést és a vérkeringést is.

A betegséget követő 2-3 évben semmilyen típusú szauna és gyógyvíz használata nem tanácsos!



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége