Tisztelet a méheknek!

Tisztelet a méheknek!

A Kárpát-medencében közel 790 olyan méhalkatú faj van, amely a megporzásban szerepet vállal. Köztük óriási jelentősége van a házi méhnek: gazdasági szempontból világviszonylatban a harmadik helyet foglalja el – éppen a virágbeporzás miatt. Ha ez megszűnik, az emberiség élelmiszer-ellátottsága kérdésessé válhat.

 

Kell egy csapat!

 

Összetartás, szorgalom, csapatmunka, a család iránti tisztelet, a természet iránti alázat – a lelkes méhész mindezt megtanulhatja a méheitől, amelyek szervezett keretek között évmilliók óta fáradhatatlanul teszik a dolgukat. Munkájuk gyümölcséből pedig az embernek is jut.

A mindenki által szeretett méz, a propolisz, a virágpor, a propolisz tinktúra a méhecskék közvetlen hasznának tekinthetőek. Nagyon fontos gazdasági jelentőségük még a megporzó tevékenység – magyarázza Sipos József növényorvos, méhészmester.

A fiatal növénydoktort Sipos gazdaként ismeri a fél ország, pedig sok éve méhészettel is foglalkozik, sőt, tanítja is a méhészet mesterségét. A méhek által előállított termékek minden része fogyasztható: ha egészséges környezetből gyűjtik a nektárt a méhecskék, akkor az ebből készült legegészségesebb termékek jutnak a fogyasztókhoz – véli a földeáki gazda.

 

A szenzációs négyes

 

A mézfajták között jelentős beltartalmi különbségek adódnak. Hazánkban a legkedveltebb az akácméz, de a vegyes méz és a különböző fajtamézek, például a hárs-, a napraforgó-, a vaddohány- a repce- vagy a korianderméz ennél jóval értékesebb.

Magas fehérje- és aminosav-tartalommal bír a vitaminbombának számító virágpor, ami gyógyszerként is kiváló sportolók, gyógyulófélben lévők számára, de kismamáknak, gyerekeknek is ajánlott. A vegyes területről gyűjtött virágpor különösen értékes.

Tévhit, hogy a propolisz a méhek ürüléke. Valójában különböző növényi gyanták váladéka, amelyet a méhek fertőtlenítésre, szigetelésre, rések tömítésére használnak. Alkoholban oldva fertőtlenítő, sőt, rákellenes és sejtregeneráló hatása van.

A méhpempőnek fiatalító, bőrápoló és potencianövelő hatása van.

 

Enni kellene!

 

Jelentős a hazai méztermelés, ennek ellenére uniós viszonylatban mégis nagyon kevés mézet fogyaszt a magyar, az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett. Ez az arány más EU-tagországban 1,5 kilogramm körül mozog. Inkább fogyasszunk több mézet, mint cukrot. Egészen más a méz felszívódási folyamata, mint a cukoré, és a gyerekek fogaival szemben is jóval kíméletesebb –tanácsolja a szakértő.

Minden mezőgazdasági termék bizalmi termék. Ezért olyan nyomon követhető környezetből javasolt például a méz beszerzése, ahol van mód beszélgetni a méhésszel, meglátogatható a méhészet, így kiderül, milyen higiénés környezetből kerül ki a csorgó arany. Ha a bolti mézesüvegen azt a feliratot látja, hogy a méz az Európai Unió országain kívüli keverék méz, akkor elgondolkodtató, hogy kínai, brazil, ukrán és más egyéb mézekből állították össze az üveg tartalmát!

 

Édes gyógyítók

 

Az akácméz világos, folyékony, áttetsző. A legsötétebb a fenyő- és a gesztenyeméz, vagy a mézharmatméz. A legikrásodóbb a repceméz, ami krémméz, és jellegzetes fehér színe van. Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a legértékesebb az akácméz, valójában csak felhasználhatóság szempontjából az. Ugyanis nagyon sokáig nem ikrásodik, könnyen használható, és az állagát is sokáig megőrzi. A vegyes méz és a különböző virágmézek beltartalmi értéke összetettsége miatt jóval gazdagabb.

Kedvencem a hársméz, mert a virág illata kellemesen kiérződik a mézből. A gyomorra, májra jótékonyan hat. Minden mézet másra alkalmazhatunk, például az ikrás napraforgómézet megfázásra, köhögésre. A májra, az alkoholizmusból kigyógyulók számára egyébként még a koriander-, a gesztenye-, a máriatövis- és a vadgesztenyeméz is kiváló hatással van.

 

Keretes: Mit jelez az ikrás állapot?

Ha a méz letisztult, nincs benne viaszmorzsa, szennyeződés, fajtára jellemző illata van, valószínűleg minőségi mézzel van dolgunk. Ha az akácmézünk gyorsan beikrásodik, gyenge minőségűt vásároltunk. Az akác ikrásodásnak két oka lehet: vagy repceméz keveredett bele, vagy a méhész cukorral etette a méheket. Az igazi, minőségi akácméz nem ikrásodik, vagy csak nagyon sok idő, nagyjából 10 év után.

 

Apáról fiúra

 

A méhészet példamutatással sajátítható el igazán jól, akkor, ha apáról fiúra száll a mesterség. A dédapám méhészkedett, a nagyapám és az apám viszont nem. Mégis, a méhek iránti szeretet a véremben van. A méhészet tanulható is, kell az elmélet a gyakorlat mellé! A méhek iránti alázat, a természet tisztelete szintén elengedhetetlen ehhez a tevékenységhez – meséli Sipos gazda, aki a klímaváltozás veszélyére is kitér. – Az elmúlt évek egyértelműen megmutatták, hogy a környezetváltozás korát éljük. A méhek indikátor rovarok, vagyis hat rájuk a környezetük. Az utóbbi időben sok méhcsalád meggyengült, számuk megcsappant, és a méhlegelők színessége is csökkent: szűk a legelők fajspecifikussága.

Fontos, hogy a lakosság is segíthet a méheken, ha a kertekbe, iskolák udvarába, parkokba olyan változatos növényivetőmag-keverékeket vetnek (pldául facélia, szarvaskerep, baltacim), amelyeket színük, illatuk miatt szívesen poroznak be a méhek.

A méh- vagy darázshotelek kialakítása kertekbe, fákra szintén hasznos, mert ezekben szívesen telepednek meg a vadméhek és más rovarok. Nyáron helyezzünk el itatókat a számukra! – tanácsolja a szakember.

 

Kell a párbeszéd

 

A növényvédő szakemberek, kertészek folytassanak párbeszédet a méhészekkel! Erre a közös cél, a természet iránti tisztelet és szeretet miatt van szükség. Ne kaszáljuk le a virágzó növényeket! A tarlóvirágra is nagy szükség van.

Kell a növényvédelem, mert invazív károsítók jelennek meg, például amerikai lepkekabóca, harlekinkatica, vagy a zöld vándorpoloska, de engedélyokirattól eltérő növényvédelmi munkát ne végezzen a gazda a földjén! A vegyszer valóban méreg, de ügyesen be kell tudni illeszteni a növényvédelembe úgy, hogy közben ne károsítsa a környezetet és a méhállományt.

Fontos tudni, hogy egy hektár repcére maximum 4 méhcsaládot szabad telepíteni. Ha többet telepít oda a méhész, leterhelt lesz a méhlegelő, a fertőzésveszély megnő, és a gyűjtés minőségét, mennyiségét is negatívan befolyásolja.

 

Aranyat érő szúrás

 

Az apiterápia egyik része a méhméreg alkalmazásával történő gyógymód. A méhméreg hisztamint és mellitint is tartalmaz, amely gyógyszerként használható. Értéke az aranyéval vetekszik, mert nagyon nehéz a méhektől kinyerni a jótékony mérget. Ráadásul a méhszúrás a méh halálát okozza.

A szúrás az embernél vérbőséget okoz, értágító hatású, ízületi betegségeknél hasznos. Azonban veszélyes is lehet, ha a méhészt hirtelen nagy dózisú szúrás éri, mert ez drasztikusan megemelheti a vérnyomást, érelzáródást, trombózist okozva.

Sipos József felhívja a figyelmet az allergiatesztre is: ugyanis gyakori jelenség, hogy kerékpározás, futás közben méh csapódik a nyakunkhoz, és csak akkor derül fény a méhszúrás okozta allergiára. A tesztből idejében kiderül, darázs-, esetleg méhallergia áll-e fenn.

 

Sipos József – Sipos gazda

info@siposgazda.hu



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége