Tények a horkolásról

Tények a horkolásról

Felnőtt életünk közel 25 százalékát töltjük alvással. A Nemzetközi Alváskutató Társaság felmérése szerint egy 30–35 év közötti felnőtt embernek minimum 7 óra az alvásigénye. Mégis vannak olyan emberek, akik annak ellenére, hogy „átaludták az éjszakát”, fáradtan, kimerülten ébrednek, csökkent koncentrációra panaszkodnak. Számos alvászavar létezik, amely a fentebb említett állapothoz vezethet, de az egyik leggyakoribb és legnagyobb betegpopulációt érintő kórkép a horkolás.

 

A horkolás mindkét nemet egyaránt érinti, de a férfiaknál tízszer gyakrabban jelentkezik a beszédhangnál akár erősebb, az alvótársat is kifejezetten zavaró horkolás. Ezt tovább rontják bizonyos körülmények, mint altató szedése, túlsúly, késői vacsora, alkoholfogyasztás, dohányzás, kimerültség, stressz.

 

Horkolni minden pozícióban lehet, de a leggyakoribb a háton fekvő állapotban jelentkező tünet. A horkoló emberek gyakran számolnak be arról, hogy szájszárazsággal ébrednek, rosszul alszanak, hiszen többször ébreszti őket a hálótárs. A leggyakoribb párkapcsolati probléma is a horkolás.

 

A horkolás egy hangjelenség, nem jelent önmagában betegséget. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. A garatizmoknak alvás közben is folyamatosan nyitva kell tartaniuk a légutakat, a belégzésnél jelentkező szívó erővel szemben. A garat izmai, amelyek napközben feszesek, elalvás után ellazulnak, amelynek hatására a garat összeszűkül. Minél szűkebb a keresztmetszet, annál hangosabb a horkolás.

 

Az említett szűkületet fokozza az elhízás, hiszen a szövet közti zsír rontja a garatizmok mozgékonyságát, és a volument is növeli. Az alkoholfogyasztás és a késői vacsora ugyancsak izomlazító hatása révén gyorsan a garatizmok renyheségéhez és hangos horkoláshoz vezet az elalvást követően szinte azonnal. A dohányos emberek irritált szájüregi és garatnyálkahártyája ugyancsak fokozza a horkolást. A gátolt orrlégzés minden esetben ront a helyzeten, hiszen elalváskor azonnal kinyílik a beteg szája, amely miatt a szájon át történő légzés kiszárítja a száj és a garat nyálkahártyáját, ami tovább fokozza a vibrálást és az ezáltal keltett hanghatást.

 

Számos esetben a legelső terápiás lehetőség a páciensek életmódi tanácsokkal való ellátása, illetve a garatba juttatható horkolásgátló spray-k ajánlása, amelyek természetes olajtartalmuknál fogva lubrikálják (bekenik) a bespray-zett felszínt, ezzel lassítva azok kiszáradását és vibrálását.

 

Dr. Takács Ildikó

egyetemi adjunktus



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége