Télikert örökmozgó kertészeknek

Télikert örökmozgó kertészeknek

Vannak, akik nehezen viselik a telet kiskerti kapirgálás, gyomlálgatás, locsolás nélkül, és alig várják, hogy kitavaszodjon. A kertészkedés hasznos és kellemes időtöltés, ugyanakkor jelentős pénz is megtakarítható a ház körül megtermelt zöldségekkel, gyógynövényekkel.

 

Egy vérbeli kertésznek nem ad elég tennivalót a kert az ősz végén és télen. Ha nem szeretne tétlenkedni, és van elegendő hely a ház végében vagy az udvaron, alakítson ki télikertet. Ha a télikert a lakás része, több fényt kap az otthona. Így szinte behozza a házba a természetet. Zöld környezetben pedig sokkal megnyugtatóbb a pihenés.


– Vannak, akik a zöld növények nézegetését egyenesen „élményterápiának” tartják. A télikert remek módja megszerettetni a gyerekekkel, unokákkal a növények gondozását. Örömmel tölti el a kicsiket, ha látják, hogyan hoz újabb levelet a citromfű, vagy látni az egyre pirosodó paradicsomot – télen is – mondja Sipos József növényorvos.

 

Milyen a jó télikert?

 

Bár a télikert kialakítása nagyon vonzónak tűnik, a művelet igen bonyolult is lehet, ezért elkészítéséhez mindenképpen kérje szakember segítségét. Mérete változó: a beépített erkélytől kezdve a sokkal nagyobb alapterületű építményekig számos megoldása létezik. Kicsit a definíciója is tisztázatlan: van, aki a fűtött, meleg egységet a lakótér szerves részének gondolja, más pedig télikertnek tartja a fűtetlen, üvegezett teraszt is.

Vannak olyan szabályok, amelyek egyformán vonatkoznak mindkét típusra. Az a jó, ha a télikert nem huzatos, ellenáll az esőnek, a hőnek, és még annak ellenére is bírja a nyári kánikulát, hogy szinte a teljes felülete átlátszó. Ilyenkor az árnyékolás lehetőségeit is érdemes átgondolni. A télikertbe akár eltolható üvegfalat is beterveztethetünk. Így nyáron a szoba hűvös marad, ha télen kinyitja, élvezheti a melegítő napsugarakat.


Hogyan locsoljunk?



A télikert esetében komoly kérdés az öntözés.

– Praktikus, ha beépítünk egy vízcsapot, és az öntözőkannának is kell hely. Nagyobb alapterületen akár automata öntözőrendszer is kialakíttatható. Hely- és pénztárcafüggő, kap-e kisebb medencét az új helyiség, ahol például tavi virágok élnek. Ez a tavacska a páratartalomra is kedvező hatást gyakorol, ami szintén lényeges szempont – magyarázza a növényorvos.


Mi való a télikertbe?


Száz-kétszáz évvel ezelőtt a télikertek lényegében pálmaházak voltak, ezeknek az „utódai” a mai fűtött télikertek.
 Ezért nem meglepő, hogy a trópusi dísznövények ma is jól érzik magukat benne. Szép zöld foltokat alakíthatunk ki, ha például banánfa, flamingóvirág, sárkányfa, jukka, orchideák és pálmák felhasználásával alkotunk egy kellemes kompozíciót. Ideális helyszín minden gyógy- és szobanövényünk számára, hiszen bőségesen kapnak fényt, az öntözővíz mennyiségét, a hőmérsékletet és a páratartalmat pedig tudjuk szabályozni. Lehetőleg a talajt is igazítsuk azoknak a növényeknek az igényeihez, amelyek helyet kaptak a télikertben.

 

hideg üvegházba természetesen más növényeket kell választani. Ide kerülhetnek azok a cserepes növények a kertből, amelyek jobban bírják az alacsonyabb hőmérsékletet, bár egy kis „edzéssel” lehetőleg ezeket is időben fel kell készíteni a környezetváltozásra – tanácsolja Sipos József. Szóba jöhetnek a citrusfélék, a kaktuszok, a borostyán, a jázmin, a trombitavirág, a mirtusz és a ciprusfélék. A hűvös, világos helyen az éppen telelő leander is nagyon jól érzi magát.

 

A 19. században még csak az arisztokraták engedhették meg maguknak, hogy télikertet építtessenek, és leginkább pálmaházat alakítottak ki benne. A mai ember számára ez már nem elérhetetlen álom. Vágjon bele, meglátja, lakása éke lesz a zöld télikert.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége