Szabadulj meg a körmök töredezettségétől

Szabadulj meg a körmök töredezettségétől

A köröm töredezettségének okai

A nőknél sokszor megfigyelhető vas- és kalciumhiányra vezethető vissza a köröm töredezettsége, de a B- és E-vitamin nem megfelelő mennyiségét szintén jelezhetik az elvékonyodott, töredező, esetleg szálkás körmök. Az apró, fehér pöttyök megjelenése ezzel szemben a cink és a szelén hiányára utalnak. Míg, ha azt vesszük észre, hogy körmünk kevésbé domború esetleg kis mélyedések vannak benne az a vas, és A-vitamin nem elegendő mennyiségére utal.

A köröm felépítése

A köröm legnagyobb felületű része a körömlemez, ez az a rész, amelynek sérüléséről beszélünk a köröm töredezettsége esetén. Lényegében ez egy rostos protein, kén tartalmú fehérje, amit keratinnak is hívunk. Nagyságrendileg 150 vékony lapszerű rétegből épül fel. Az UV sugaraknak csak 10%-át engedik át, és különböző savak, lúgok oldják, jó hővezető, formája egyénenként változó. Az egészséges körömlemez sima, fényes, kemény, rugalmas. Vastagsága 0,5- 0,75 mm.


A körömlemez újra termelődésének helye a Körömház, ez szemmel nem látható, hiszen a köröm tövében lévő bőrredők alatt található, nagysága kb. 5mm. Itt helyezkednek el a csírasejtek, amelyek életciklusuk végén elszarusodnak, ellaposodnak és áttetsző lemezekké válnak. Majd az új csírasejtek, más néven keratinsejtek tolják maguk előtt az előző sejteket, és ez a folyamat a körömlemez növekedését eredményezi.


Ha nem jut elegendő vitaminhoz és nyomelemhez a szervezetünk, akkor az újraelosztás módszerével kell élnie. Elsősorban a létfontosságú szerveink megfelelő működését látja el (bélrendszer, szív, máj, vese stb.) majd a bőrünket, és végül a maradékot igyekszik egységesen elosztani a különböző szarurétegek között. Ha azonban ebből nincsen elegendő, akkor mindez záros határidőn belül meg fog látszódni a hajunk, bőrünk, körmeink állapotán.

Mit tehetünk a köröm töredezettsége ellen?

Mint minden betegség, rendellenesség és tápanyaghiány esetén a titok itt is a táplálkozásban rejlik.

A következő vitaminokra van szüksége a körmöknek:

  • A-vitamin: elsősorban a bőr egészségéért felel, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, valamint a tengeri halak a természetes bevételi forrása.
  • B-vitaminok: az egészséges bőr, haj és körmök segítője a tojás, tej, hús, máj, gabonamagvak, gyümölcsök, melyek gazdagon tartalmazzák mondhatni az összes B vitamint.
  • Kalcium: fontos szerepet tölt be a fogak, csontok és a körmök növekedésében – tej, tejtermékek fogyasztása a mindennapi forrása.
  • D-vitamin: megakadályozza a töredezést, valamint erősítő funkcióval bír. A halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok fogyasztásával tudod leginkább biztosítani, és persze sok napfénnyel.
  • H-vitamin (biotin): nemcsak a töredezettséget előzi meg, hanem a hajkoronát is puhábbá teszi  - a máj, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő gazdagon tartalmazzák.
  • Vas: hiánya a körmök elvékonyodásához vezethet – cékla, sötétpiros, bogyós gyümölcsök fogyasztásával lehet legjobban pótolni.
  • Cink: a szép bőr és köröm elengedhetetlen tápanyaga. A sejtek növekedését segíti – teljes kiőrlésű kenyér fogyasztásával lehet támogatni a bevitelt.

Gyógyír a köröm töredezettségére

Mindenképpen előnyös, ha van időnk és lehetőségünk tudatosan táplálkozni, nem csak bekapni valamit a rohanó mindennapokban, szervezetünk vitamin és nyomelemszükségletét napi szinten fedeznünk kell. Nem javul meg a körmünk egészsége, ha hébe-hóba eszünk tojást, nyáron szembejönnek a piros, bogyós gyümölcsök és sokat napozunk.


Az év nagy részében, télen kialakuló problémákat nem lehet egy nyár alatt megoldani. Ha mégis szerencsések vagyunk és hamar rendbejön a körmünk állapota, megszűnik a töredezettség, akkor pedig ennek az egészséges állapotnak a fenntartása célszerű, mielőtt újra megjelennek a fájdalmas felismerések.

Szabadulj meg a körmök töredezettségétől 



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége