Rotavírus: Nem csak a kisgyerekek betegsége

Rotavírus: Nem csak a kisgyerekek betegsége

A rotavírusok a kisgyerekek hasmenéses megbetegedéseinek világszerte leggyakoribb okozói. Ötéves koráig a világon szinte minden gyerek megfertőződik velük legalább egyszer. A 624 hónapos csecsemők és kisdedek a legveszélyeztetettebbek, mert először találkoznak a vírussal, amelyről dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvost kérdeztük.

 

Többször is elkapható a rotavírus?

– Igen, elkapható, de minden újabb fertőzéssel erősödik az immunitás, így a klinikai tünetek is enyhülnek. A fertőzött felnőttek már csak ritkán mutatnak klinikai tüneteket, de ürítik a kórokozót, így a fertőzés forrásai lehetnek.

 

 

Milyen tünetei vannak?

– A fertőzés enyhe és súlyos lefolyású is lehet. Hőemelkedés, láz, hányás, a gyakran ismétlődő híg, vizes székletek ürítése gyors kiszáradáshoz vezethet. A 6–24 hónapos gyerekek a legveszélyeztetettebbek, a későbbi életkorban elkapott fertőzés már enyhébb lefolyású, de a beteggel érintkező összes családtag megfertőződhet.

 

Hogyan ápolandó egy rotavírusos gyerek?

– Specifikus terápiája nincs. A legfontosabb a folyadékveszteség pótlása rehidráló oldattal, amely sókat és cukrot tartalmaz. Fontos a vizeletürítés figyelése, mert a kiszáradás biztos jele, ha a gyerek több órán át nem pisil, ha a csecsemő kutacsa besüppedt, a bőre ráncolható, a beteg sápadt, bágyadt.

 

Mikor vigyük kórházba?

– Ha szájon át nem tudunk elegendő folyadékot bevinni (a gyakori hányás miatt), akkor infúzióra szorul, és kórházi ellátást igényel. Amennyiben jól itatható, nem hány, a fenti tünetek nem észlelhetők, kaphat még dioszmektit készítményt és probiotikumot. Ha 3–7 nap után már nincsenek klinikai tünetek, akkor is javasolt további 1 hétig a tej és tejtermék megvonása, mert a rotavírusok a vékonybél hámsejtjeit elpusztítva csökkentik a tejcukorbontó enzim (laktáz) termelését, és így a tejtermékben lévő tejcukor erjedéses hasmenést okozhat.

 

Nem kötelező ellene felvenni a védőoltást. Javasolt?

– A rotavírus okozta megbetegedés elleni leghatékonyabb védelem a védőoltás. Magyarországon valóban nem kötelező, de ajánlott az oltás. Azokban az országokban, ahol kötelező, drasztikusan csökkent mind a megbetegedések, mind a fertőzés okozta kórházi felvételek száma.

 

Mikor érdemes beadni a védőoltást?

– Nálunk 2 cég oltóanyaga van forgalomban. Az egyikből 2, a másikból 3 adag szükséges a védettség kialakításához. Az első oltás már 6 hetes korban beadható, de 24 hetes korig mindenképpen befejezendő az oltási sor. A védőoltást szájon át adjuk, az oltások között minimum 4 hétnek kell eltelnie, de bármelyik más védőoltással egy időben adható. Az oltási reakció enyhe székletlazulás, étvágytalanság, bágyadtság lehet. A védőoltást megkapott csecsemő esélye a megbetegedésre csökken, így a későbbiekben kevésbé lesz lehetősége hazahozni a betegséget a gyermekközösségből. Így az egész családot védi. Ez fontos lehet olyan családokban, ahol idősek is vannak, esetleg immunhiányos betegségben szenvednek, mert az ő esendőségük is nagyobb.

 

Keretes: A rotavírusról

E vírus nemzetségéhez 9 faj tartozik: A, B, C, D, E, F, G, H, I. Az A fajon belül is több szerotípust különítettek el, ezek okozzák a humán megbetegedések 90%-át. A vírus széklettel terjed, úgynevezett feko-orális úton: a szennyezett kéz, különböző felületek, tárgyak érintése és szájba kerülése adja át a fertőzést. A beteg széklete grammonként 10 billió életképes vírusrészecskét is tartalmazhat. A sikeres fertőzéshez kevesebb mint 100 víruspartikulum elegendő. A beteg széklete a lappangási időben (vagyis a fertőzést követő 48 órában), a betegség tünetes szakában (3–7 nap), majd ezt követően még kb. 1 hétig szórja a vírust. A rotavírusok előfordulása a fejlett és fejlődő országokban hasonló – a higiénés viszonyoktól függetlenül.

 

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége