Rotavírus: Nem csak a kisgyerekek betegség

Rotavírus: Nem csak a kisgyerekek betegség

A rotavírusok a kisgyerekek hasmenéses megbetegedéseinek világszerte leggyakoribb okozói. Ötéves koráig a világon szinte minden gyerek megfertőződik velük legalább egyszer. A 624 hónapos csecsemők és kisdedek a legveszélyeztetettebbek, mert először találkoznak a vírussal, melyről dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvost kérdeztük.

Rotavírus: Nem csak a kisgyerekek betegségTöbbször is elkapható a rotavírus?

Igen, elkapható, de minden újabb fertőzéssel erősödik az immunitás, így a klinikai tünetek is enyhülnek. A fertőzött felnőttek már csak ritkán mutatnak klinikai tüneteket, de ürítik a kórokozót, így a fertőzés forrásai lehetnek.

Milyen tünetei vannak?

A fertőzés enyhe és súlyos lefolyású is lehet. Hőemelkedés, láz, hányás, gyakran ismétlődő híg, vizes székletek ürítése gyors kiszáradáshoz vezethet. A 6–24 hónapos gyerekek a legveszélyeztetettebbek, a későbbi életkorban elkapott fertőzés már enyhébb lefolyású, de a beteggel érintkező összes családtag megfertőződhet.

Hogyan ápolandó egy rotavírusos gyerek?

Specifikus terápiája nincs. A legfontosabb a folyadékveszteség pótlása rehidráló oldattal, mely sókat és cukrot tartalmaz. Fontos a vizeletürítés figyelése, mert a kiszáradás biztos jele, ha a gyerek több órán át nem pisil, ha a csecsemő kutacsa besüppedt, a bőre ráncolható, a beteg sápadt, bágyadt.

Mikor vigyük kórházba?Mikor vigyük kórházba?

Ha szájon át nem tudunk elegendő folyadékot bevinni (a gyakori hányás miatt), akkor infúzióra szorul, és kórházi ellátást igényel. Amennyiben jól itatható, nem hány, a fenti tünetek nem észlelhetők, kaphat még dioszmektit készítményt és probiotikumot. Ha 3–7 nap után már nincsenek klinikai tünetek, akkor is javasolt további 1 hétig a tej és tejtermék megvonása, mert a rotavírusok a vékonybél hámsejtjeit elpusztítva csökkentik a tejcukorbontó enzim (laktáz) termelését, és így a tejtermékben lévő tejcukor erjedéses hasmenést okozhat.

Nem kötelező ellene felvenni a védőoltást. Javasolt?

A rotavírus okozta megbetegedés elleni leghatékonyabb védelem a védőoltás. Magyarországon valóban nem kötelező, de ajánlott az oltás. Azokban az országokban, ahol kötelező, drasztikusan csökkent mind a megbetegedések, mind a fertőzés okozta kórházi felvételek száma.

Mikor érdemes beadni a védőoltást?

Nálunk 2 cég oltóanyaga van forgalomban. Az egyikből 2, a másikból 3 adag szükséges a védettség kialakításához. Az első oltás már 6 hetes korban beadható, de 24 hetes korig mindenképpen befejezendő az oltási sor. A védőoltást szájon át adjuk, az oltások között minimum 4 hétnek kell eltelnie, de bármelyik más védőoltással egy időben adható. Az oltási reakció enyhe székletlazulás, étvágytalanság, bágyadtság lehet. A védőoltást megkapott csecsemő esélye a megbetegedésre csökken, így a későbbiekben kevésbé lesz lehetősége hazahozni a betegséget a gyermekközösségből. Így az egész családot védi. Ez fontos lehet olyan családokban, ahol idősek is vannak, esetleg immunhiányos betegségben szenvednek, mert az ő esendőségük is nagyobb.

A rotavírusról

E vírus nemzetségéhez 9 faj tartozik: A, B, C, D, E, F, G, H, I. Az A fajon belül is több szerotípust különítettek el, ezek okozzák a humán megbetegedések 90%-át. A vírus széklettel terjed, úgynevezett feko-orális úton: a szennyezett kéz, különböző felületek, tárgyak érintése és szájba kerülése adja át a fertőzést. A beteg széklete grammonként 10 billió életképes vírusrészecskét is tartalmazhat. A sikeres fertőzéshez kevesebb mint 100 víruspartikulum elegendő. A beteg széklete a lappangási időben (vagyis a fertőzést követő 48 órában), a betegség tünetes szakában (3–7 nap), majd ezt követően még kb. 1 hétig szórja a vírust. A rotavírusok előfordulása a fejlett és fejlődő országokban hasonló – a higiénés viszonyoktól függetlenül.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége