Önvédelmi gyorstalpaló nőknek

Önvédelmi gyorstalpaló nőknek

ÖnvédelemHogyan védje meg magát az utcán a nő, ha egyedül van? Elegendő-e, ha segítségért kiált, vagy azonnal kezdjen el szaladni? Cikkünkben Kovács Eszter kungfumester önvédelmi tippjeivel segít a hölgyeknek.

Nyáron gyakrabban fordul elő, hogy a hölgyek késő éjszakáig tartó program miatt egyedül sétálnak haza. A nem várt támadásokra lehetetlen felkészülni, mégis jó tudni, mi a teendő ilyen esetekben.


Elkerülési taktikák

Feltöltött mobiltelefon nélkül ne induljon el haza!

Olyan útvonalon közlekedjen, amely viszonylag jól megvilágított, és nem teljesen néptelen.

Ha gyanús emberek követik, az első üzletbe, szórakozóhelyre, étterembe, benzinkútra térjen be. Csak akkor folytassa útját, ha meggyőződött róla, hogy már nem követik. Ha teheti, hívjon taxit, telefonáljon hozzátartozójának.

Ha elkerülhetetlen a kontaktus, akkor kiáltson, hogy a környezetében lévő emberek felfigyeljenek önre, és felismerjék a támadás tényét.

Az esetleges támadásokra azonnal kell reagálni, de az adrenalin hatása miatt sokan leblokkolnak. Fontos, hogy az első pár másodpercben azonnal visszatámadjon! A megtámadott személy ne védekezésre rendezkedjen be, hanem azonnal lendüljön ellentámadásba!

 

Jó tanácsok fiataloknak

A felhajtott kapucni, a bedugott fülhallgató csökkenti az időben észlelt támadásokat.

Tűsarkúban nehéz elszaladni.

Ismerkedéskor nem ajánlott túl sok információt megadni magadról

Ha egyedül indulsz haza, tudd, milyen védekezési eszközök vannak nálad: esernyő, táska.

 


Nők elleni leggyakoribb támadási módok

Karolás, fojtás, felkar- vagy csuklófogás, hajhúzás, hátsó karolás, nyaklánc vagy táska elvétele – mindezek ellen kell hathatósan fellépnie a megtámadott személynek. Az utcai támadásoknál nincsenek szabályok – az azonos súlycsoportot vagy egy az egy elleni küzdelmet felejtse el –, mindent szabad, itt a hölgyek is „öv alá” támadhatnak. Ha a megtámadott hölgy azzal lepi meg a támadó személyt, hogy a meglepetés erejét kihasználva bevet egy-két trükköt, jó eséllyel elbizonytalanítja a támadóját.


Mit tegyen?

Érzékeny pontok támadása: egy hirtelen adott övön aluli ütés roppant hatásos.

Fojtás ellen: mindkét kézzel a támadó kezein belülre nyúljon, így nem engedi, hogy a támadó elérje a torkát. Ezzel egy időben a térdére vagy a lágyékára mérjen egy határozott rúgást vagy rúgássorozatot.

Pofon ellen: a megtámadott személy ilyenkor reflexből az arca elé tartja az alkarját, arrébb mozdul, hogy ne „álló” célpont legyen. Ezzel egy időben a másik kezével csapjon a támadó arcába puha tenyérrel, vagy alkalmazzon lágyékrúgást.

Csuklófogás és felkarfogás: testsúly segítségével szabadulás és azonnal ellentámadásba lendülés. Így: egyik könyökét fordítsa felfelé, majd könyökével a támadó fogásának leggyengébb pontjára – azaz a hüvelykujj felé – helyezze a súlypontot, hogy a testsúly segítségével bontani tudja a fogást. Ez idő alatt a másik kezével a felkarja alatt ráfog a támadó alkarjára, ezzel megakadályozza, hogy a támadó az ellentámadását hárítani tudja. Ha az egyik keze már kiszabadult, lendüljön ellentámadásba, a másik keze szabadítása csak ezután történik meg. Az ellentámadás: egy kézélcsapás érzékeny célpontra, például torokra vagy halántékra.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége