Nyári gyermekbalesetek

Nyári gyermekbalesetek

Nyári gyermekbalesetek

Megfelelő körültekintés és óvatosság mellett a nyári gyermekbalesetek többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Cikkünkben a leggyakrabban előforduló problémákra hívjuk fel a szülők figyelmét dr. Tajti Zsanett gyermekorvos- bőrgyógyász segítségével.

 

Napégés, napszúrás

A felnőtteknél is, de a gyermekek esetén fokozottan ügyeljünk a fényvédelemre, még a rövid séták vagy játszóterezés alkalmával is. Hat hónapos kor felett széles sávú, magas védőfaktorú, gyermekekben főként fizikai UV-blokkolót tartalmazó fényvédő készítmények használata javasolt. A legjobb fényvédő emellett a ruházat, de ne feledkezzünk meg a fej takarásáról (széles karimájú kalap) és a szemek védelméről sem. A napszemüvegre kisgyermek kortól szükség van – mondja dr. Tajti Zsanett, aki hozzáteszi, a gyerekek kerüljék a napsugárzást 11 és 16 óra között!

 

A felhős idő rendkívül becsapós, a leégés kockázata ekkor még magasabb lehet, illetve az árnyékban sem lehet teljes biztonságban a gyermek a visszaverődő fénysugarak miatt. Autós utazás során is érheti hosszasan napsugárzás a kicsiket, így ekkor is gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról.

 

A súlyos napszúrás tünetei gyakran megszólalásig hasonlítanak az agyhártyagyulladáshoz (fejfájás, hányás, fénykerülés, tarkókötöttség, aluszékonyság), így ezen tünetek esetén azonnal forduljon a család orvoshoz! A napégés akár hólyagos, másodfokú égési sérülést is eredményezhet; nagy kiterjedés esetén szintén szükség lehet orvosi ellátásra! Az égés fájdalmas, ezért érdemes fájdalomcsillapításról gondoskodni, és a területet csak megfelelő készítménnyel szabad kenni; a házi praktikákat ajánlatos elkerülni.

 

Kiszáradás

Nyáron rendkívül fontos a bőséges folyadékbevitel; főleg csecsemőkorban akár néhány órás meleg környezet is kiszáradáshoz vezethet! A nagyobb gyermekek gyakran elfelejtenek inni, ezért a szülőnél mindig legyen folyadék (lehetőség szerint víz), és rendszeresen kínálja őket! NE hagyjon gyermeket az autóban, még néhány percre se!

 

Csípések

A szabadban történő játék során gyakrabban jelentkezhetnek rovarcsípések (hangya-, szúnyog-, pók-, méh-, darázscsípés), amelyek akár kifejezett helyi reakciót vagy súlyos allergiás tüneteket is előidézhetnek. A csípések a legtöbb esetben helyi kezeléssel elláthatók, de a napokkal később sem gyógyuló, kifejezett duzzanat, pír esetén akár antibiotikum adása is szükséges lehet.

 

Ismert, súlyos allergia esetén életmentő, azonnali orvosi ellátás szükséges. Ezt követően a gyermeknél mindig legyen sürgősségi allergiaellenes gyógyszer, és nyári táborozás esetén a felügyelőket is érdemes tájékoztatni a gyermek allergiájáról. Természetjárás után mindig nézzük át őket, hogy nincs-e bennük kullancs, eltávolításuknál ne késlekedjünk, ez otthon is kivitelezhető!

 

Fulladás

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyermeket víz közelében; akár 5 centiméter mélységű víz és néhány másodperc elegendő a fulladáshoz! Az úszni nem tudó gyermek mindig viseljen megfelelő védőfelszerelést (karúszó, úszógumi, mellény), és hajókázás közben is kötelező a mentőmellény gyermekeknek.

 

Égés, forrázás

A nyári bográcsozások fokozott veszélyt jelentenek a kisgyermekekre, akár a nyílt tűz vagy a forró étel kifröccsenése is komoly égést eredményezhet. Emellett nyáron megszaporodhatnak az elektromos égések és a magasfeszültség okozta égési sérülések is, főleg kamaszoknál fontos a megelőzés és a figyelmük felhívása az ilyen veszélyekre.

 

Traumás sérülések

A kismotorral és tanulóbiciklivel történő esések sajnos gyakori előidézői az áll, illetve a szemöldök felrepedésének; megelőzésükben az óvatosság az egyetlen megoldás. Emellett nem érdemes megspórolni a térd- és könyökvédőt, a biciklis bukósisakot, illetve az autóban, a kerékpáron a biztonságos gyermekülést.

 

Az egyik legsúlyosabb biciklis sérülések a küllőbalesetek, itt ugyanis nyílt, csavart töréseket szenvedhetnek a gyermekek, amely akár később a végtag növekedésében is okozhat zavart. Egy új típusú sérülés a mostanában népszerű trambulinokhoz köthető, itt a kéz- és lábsérülések mellett akár gerinc- és koponyasérülések is történhetnek. Előidézője lehet, ha a játékon egyidejűleg több eltérő súlyú gyerek ugrál, a nagyobb ugrálása olya erővel dobhatja meg a kisebbeket, hogy azoknak szinte esélyük se marad a súlyos sérülés elkerülésére.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége