Napozás okosan

Napozás okosan

A nyári napsütés csalogató, de bőrünk védelme miatt nagy körültekintést igényel. A rosszindulatú bőrrákot jelentő melanóma nem játék, könnyen áttétet képezhet.

 

Bár nyár elején évről évre a csapból is az óvatos napozás fontossága folyik, nem árt ismét tudatosítani: a mértéktelen napozás, a fényvédők, a minőségi naptejek, a fejvédő kalap, sapka mellőzése óriási károkat okozhat a bőrnek. A statisztika ijesztő; folyamatosan emelkedik az új melanómás betegek száma. 

Napozás okosanLeégés, genetika, világos bőr

A bőr nem felejt, főleg a többszöri, alapos leégést bosszulja meg. Ezzel fiatal, lelkes napozóként vajmi keveset törődik az ember, de utólag megbánhatja, hiszen a kimagaslóan rosszindulatú daganattípusok közé tartozó melanoma malignum kíméletlen. Korán áttétet képezhet több szervre is – például a májra, agyra, tüdőre, csontokra –, annak ellenére is, ha az elsődleges daganatot eltávolították. A korai diagnózis tehát életet menthet, javíthatja a gyógyulási esélyeket. Akinek a családjában előfordult már melanómás beteg, fokozottan ügyeljen a napozásra: a genetika is felelős a melanóma kialakulásáért.

 

Gyakran hallani, hogy a barna bőrűek, a könnyen barnulók védettebbek világos bőrű, leégésre hajlamos, szeplős, szőke, vörös hajú társaiknál. Ez igaz is, de anyajegye mindenkinek lehet, ez pedig napozás szempontjából fokozott figyelmet igényel. Akinek kimagaslóan sok pöttyöcske borítja a testét, évente ellenőriztesse bőrgyógyásszal.

Mi a gyanús?

Az otthoni önvizsgálat ne maradjon el, hiszen a melanóma főleg a leginkább UV-sugárzásnak kitett testrészeken alakul ki: az arcon, halántékon, fejbőrön, nyakon, mellkason, karon, lábon, vállon, ezért figyeljük meg jól az anyajegyeket, gyanús foltokat! A bőrt érő, túl sok UV-sugárzás kiváltó ok lehet.


A közönséges anyajegy széles éles, a melanoma és az atípusos anyajegy azonban elmosódó, szabálytalan. A közönséges anyajegy gyerekkorban, fiatalkorban jelenik meg a bőrön, később már minden anyajegynek tűnő pötty gyanús, mert az lehet melanóma vagy atípusos anyajegy is. Utóbbi bárhol megjelenhet a testen, az első kettő főleg a napfény által gyakran ért területeken.


Ha a barna folt időnként vérzik, majd bevarasodik, majd ismét vérzik, illetve a már meglévő anyajegy, szemölcs, májfolt gyanús színűvé (sötét folt), formájúvá válik, és növekedni kezd, azonnal forduljon szakemberhez! Az is gyanús, ha az addigi tiszta felületen új folt jelenik meg, vagy ha bőrszínű kis elváltozások jelennek meg, például a kézfejen. Ezt csak bőrgyógyász tudja beazonosítani. Azt is tudni kell, hogy nem minden rosszindulatú bőrrák melanóma, nagyon gyakori a basalioma is.

Veszélyben a gyerekek isVeszélyben a gyerekek (is)

Sokszor halljuk, hogy nyáron 11 és 15 óra között a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a napon. Ezt vegyük komolyan még akkor is, ha magas faktorszámú fényvédőt vittünk fel a bőrre. A gyerekek kimondottan veszélyeztetettek: a 15 életévüket be nem töltötteknél a többszöri leégés miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki a melanóma. Az UV-sugárzás DNS-károsító hatása csak jóval később, felnőttként jelentkezik, ezért a szülők felelőssége megelőzni a bajt.

Így védekezzünk

Ha naptejet, spray-t vásárolunk, figyeljünk rá, hogy az vízoldhatatlan legyen, magas faktorszámmal rendelkezzen, és védjen az UV-A védelem ellen. Lehetőleg ne tartalmazzon ethylhexyl és octocrylene nevű kémiai UV-szűrőt, mert ezek hormonális hatásúak. A PEG-et és a PEG-származékokat tartalmazó szerek is károsak. Ezek emulgeátorként jelennek meg a termékekben, szerepük, hogy a vizes és zsíros összetevők keveredjenek egymással, ugyanakkor az idegen anyagokkal szemben védtelenebbé teszik a bőrt.

A kalap, napszemüveg, kendő, vékony sál szerepe roppant fontos a hétköznapokban is, hiszen az autóban ülve, biciklizés közben is könnyű leégni.

 Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége