Mitől lesznek allergiásak a babák?

Mitől lesznek allergiásak a babák?

Az utóbbi években ugrásszerűen megemelkedett a gyermekkori allergiás megbetegedések száma. Akár táplálék eredetű, akár légúti allergiáról van szó, érdemes nagy gondot fordítani a megelőzésre, pláne az allergiára hajlamos gyermekek esetén. De hogyan előzhető meg a tejfehérje-allergia, a földimogyoró-allergia és az ekcéma?

 

Azokban a családokban, ahol az egyik szülő valamilyen allergiás megbetegedésben szenved, a gyermeknek 40 százalék körüli az esélye, hogy örökölje, míg mindkét szülő esetén ez a szám akár 60-70 százalék is lehet. Emellett spontán, minden előzetes családi háttér nélkül is 15-20 százalék az előfordulása a gyermeknél valamilyen allergia megjelenésének.

 

A leggyakoribb csecsemőkorban észlelt allergiás megbetegedés a tejfehérje-allergia. De hogyan lehet megelőzni az allergia kialakulását, segíthet-e a tápszerválasztás a tejfehérje-allergia elkerülésében?

 

Megoldás: hozzászoktatás

 

Az allergia megelőzésének alapja az allergén anyaggal való találkozás következtében kialakuló úgynevezett orális tolerancia kialakítása. Tehát egy allergiára hajlamos csecsemő esetén nem az jelent megoldást, ha a gyermeknek nem adunk a lehetséges allergénből, hanem ha időben és megfelelő módon kezdjük a hozzászoktatást.

 

Az ételallergia megelőzésének irányelveivel foglalkozó tudományos bizottság álláspontja szerint a csecsemőnek 4–6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálásra van szüksége. Ezt követően a szolidok bevezetése már 4–6 hónapos kortól indokolt az anyatej mellett kis mennyiségben.

 

Ha nincs lehetőség az anyatejes táplálásra, akkor az allergiára fokozott kockázatú csecsemőket 4–6 hónapos korukig részlegesen hidrolizált hipoallergén (HA) tápszerrel indokolt táplálni. A hipoallergén tápszerekben a tehéntejfehérjéket kisebb alkotóelemekre bontják, amelyek kevésbé váltanak ki allergiás reakciót, ugyanakkor az orális tolerancia kialakítása megvalósul. Ez a hatás tovább fokozható, ha a tápszer prebiotikus összetevőket is tartalmaz, illetve amennyiben pre- és probiotikummal is dúsított, még jobb eredményekről számoltak be. Diagnosztizált tejfehérje-allergia esetén azonban csak az extenzíven hidrolizált tápszerek nyújtanak megoldást.

 

Az a fránya földimogyoró

 

A fejlett országokban a földimogyoró-allergia megháromszorozódott, eléri a gyermekek körében az 1-2 százalékot. A táplálékallergiák közül ez jár a leggyakrabban halálos kimenetelű allergiás reakcióval, így megelőzésére ugyancsak érdemes nagy gondot fordítani.

 

Míg a tej- és tojásallergiát a gyermekek zömmel kinövik, a földimogyoró-allergia esetén erre nagyon csekély az esély. Az allergia kialakulásának megelőzése kapcsán korábban azt a nézetet vallották, hogy a várandósság és szoptatás alatt kerülni kell a földimogyorót (illetve egyéb allergizáló élelmiszereket – tej, tojás, hal), majd a gyermek hozzátáplálása során is a késleltetett bevezetést javasolták. Ennek eredményeként ugrásszerűen megnőttek az allergiás esetek egyes térségekben, amely elindított egy újabb szemléletet, ami mostanra alapjaiban változtatta meg az allergének bevezetéséhez való hozzáállást.

 

Az Európai Gasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) 2017-es, legújabb csecsemőtáplálási ajánlása alapján már 4–6 hónapos kortól javasolt a földimogyoró bevezetése az egészséges csecsemő étrendjébe, például gabonagolyó, -krém formájában.

 

Ha jelentkezik az ekcéma

 

Súlyosan ekcémás csecsemők esetében az ajánlás allergológussal való egyeztetést, Prick-teszt és/vagy specifikus IgE előzetes elvégzését és intézetben/rendelőben elvégzett első földimogyoró-etetés mérlegelését javasolja, 6 hónapos kor körül. Ekcémamentes, illetve enyhén ekcémás babáknál a külön vizsgálat nélküli, otthoni földimogyoró-bevezetés elkezdhető, szintén 6 hónapos korban.

 

Az atópiás hajlam karöltve jár bizonyos táplálékallergiákra való fokozott kockázattal. Azoknak a csecsemőknek, akiknek a bőre atópiás dermatitises, ekcémás, földimogyoró-allergiára való hajlamuk 11-szer magasabb, mint a nem ekcémásoké. A házipor és a konyha levegője minden háztartásban tartalmaz bizonyos mennyiségű földimogyoró „komponenst”, így az ekcémás csecsemő bőrsérülésein keresztül vagy belégzés útján már az első hónapokban találkozik az allergénnel, és érzékenyítődhet, azelőtt, mielőtt az első étkezéssel megtörténne a földimogyoró tényleges bevitele. Azonban amennyiben már kialakult a földimogyoró-allergia, az allergén(ek) szigorú kerülése és adrenalin-autoinjektorral való ellátás szükséges!

 

Egy újszülöttről még nem tudható, hogy bőre ekcémás lesz-e a későbbi életkorban. Azonban ismert tény, hogy érzékeny bőrüknek megfelelő napi szintű, hipoallergén testápoló kezelésével nagyban megelőzhető a későbbi atópiás dermatitis kialakulása, illetve már kialakult ekcéma esetén annak súlyossága a korai intenzív, zsírozó testápoló kezeléssel jelentősen csökkenthető. Az ekcémás gyermekek körében gyakoribb az obstruktív bronchitis és az asztma megjelenése, azonban bőrtüneteik tünetmentesen tartása légúti panaszaik csökkenését is maga után vonhatja.

 

Forrás: www.tünderidoktorneni.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége