Mire jó az oregánó?

Mire jó az oregánó?

Tudta, hogy az oregánó megegyezik a szurokfűvel? Remek gyógynövény az ízületi fájdalmakra, de hogy antibiotikumként is helytállna? Ha ez igaz lenne, akkor a bakteriális fertőzésektől nem kellene tartanunk, és az antibiotikumokat gyártó gyógyszergyárak is lehúzhatnák a rolót…


Bár az oregánó (szurokfű) illóolajának van baktériumellenes hatása, mégsem sorolható az antibiotikumok közé. Ennek az az egyszerű oka, hogy – terápiás szempontból – csak azok az anyagok antibiotikumok, amelyek a kórokozókat az emberi szervezetben is elpusztítják. Ezt pedig a szurokfű illóolajáról nem bizonyították. Egyébként számos illóolajnak van a szurokfűéhez hasonló hatása, mégsem vált egyik sem antibiotikummá. Miért?
 


Ahhoz, hogy az olaj baktériumellenes anyagai a vérben kellő szintet érjenek el, olyan nagy mennyiséget kellene elfogyasztani, ami már mérgező lenne. A szurokfű alapvetően fűszernövény, de teája köptető és helyi fertőtlenítő hatással bír. Illóolaját szájon át nem szokás használni, a bőrbe masszírozva – mint minden illóolaj – fokozza a vérkeringést, mérsékelheti az ízületi fájdalmat. Minden ezen túlmutató alkalmazási cél (orrmelléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás, szemölcs, korpa, idegnyugtatás) alaptalan.


A párizsi orvostudományi egyetem számos kísérlete szerint a szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékony: laboratóriumi körülmények között az oregánóolaj többféle baktériumot is elpusztított, amelyek például az agyhártyagyulladásért, tüdőgyulladásért, fülfertőzésekért, arcüreggyulladásért, nemi betegségért, vérmérgezésért, bélfertőzésért, akut torokgyulladásért, húgyúti fertőzésekért, sebek elfertőződéséért, valamint a candida baktériumokért felelnek. Egy újabb kutatás antibakteriális tulajdonságairól számol be. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánóolaj baktériumölő képességét.


Az a baj, hogy csak lombikban elvégzett vizsgálatok eredményeiről van szó, amelyek az emberi megbetegedések kezelése szempontjából teljesen irrelevánsak.
Ami egy lombikban hatásos, az az emberi szervezetben lehet hatástalan.


Ami biztos, hogy az oregánó – felületi fertőtlenítő hatásra alapozva – legfeljebb a szájüregi bakteriális fertőzések kezelésének lehet alapja, erre azonban vannak a szurokfűteánál kellemesebb ízű teák is (pl. kakukkfüvet tartalmazó teakeverékek). A jelenlegi tudományos bizonyítékok birtokában az oregánó sokkal inkább tekinthető egy jelentős fűszernövénynek, mint egy fontos gyógynövénynek.


Forrás: ködpiszkáló.blog.huHírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége