Mire jó a sólámpa?

Mire jó a sólámpa?

Mire jó a sólámpa?


Bár tudományos bizonyítást ez idáig nem nyert a sólámpa jótékony hatása, sokak szerint bizonyos betegségek tüneteit képes enyhíteni. Akármi is az igazság, tény, hogy kellemes, meleg, lágy fénye különösen télen hangulatos, és ártani biztosan nem fog.

Honnan a só?

A sólámpák általános elnevezése a himalájai sólámpa, de nem minden só ered valójában onnan. A bányászott só legnagyobb mennyiségét Kínában, Pakisztánban termelik ki, illetve a Himalájától több száz kilométerre. De ez természetesen nem von le a só értékéből vagy minőségéből. A sólámpák különleges narancsos színét a bányákban jelenlévő vas-oxid adja. A só normál formájában fehéres, szürkés anyag. Minden kibányászott darab egyedi, azokat vésik vagy formázzák, aztán izzó kerül beléjük. Más fajtáikba mécsest lehet tenni, és vannak már egész modern változatok, amelyek például USB-kábelről jutnak elektromossághoz.

Sóbányában nincs tüdőbajos?

Az 1800-as évek közepén Lengyelországban a híres wieliczkai sóbánya egyik orvosa vette észre, hogy azok a munkások, akik a sóbányában dolgoztak, nem szenvednek tüdőpanaszoktól. A sólámpa tisztítja és sterilizálja a levegőt, ami segíthet a köhögésben és az asztmában is, persze nagyobb koncentrációban – például egy sószobában vagy sóbarlangban – ez jobban érvényesül.

A só haszna

A só rengeteg nátrium- és kloridionból álló kristály, innen a tudományos neve, nátrium-klorid. Ez igaz a konyhasóra, más néven kősóra, az ebből készülő jódozott sókra, a Himalája-sóra, parajdi fürdősókra, a sólámpákra is.


A só a levegőben párologva kiváló a légúti panaszokra, megfázásra, allergiára, nem véletlenül ajánlják az orvosok is. A tengerpart mellett a sószobák és sóbarlangok is kiválóak ezek kezelésére. A sós tengervíz jót tesz a bőrnek, megszünteti a pattanásokat, fiatalítja a bőrt, és antibakteriális is. Ezen egészségügyi hatások miatt kezdték el a sót nagy mennyiségben bányászni az étkezésen és az ipari felhasználáson kívül dísztárgyak, sólámpák készítésére.

Mire lehet jó a lámpa?

A sólámpák színe nyugtathatja az ember lelkét, oldhatja a stresszt. Aki hisz az energetikában, színterápiában, nem vonja kétségbe, hogy a sóban lévő vörös szín kedvezhet a vérkeringési zavaroknak, alacsony vérnyomásnak, serkentheti a szervek működését. A vöröses sólámpák tehát energizálhatnak, aktivizálhatnak. A narancssárga dominanciájú segíthet asztmás, reumás panaszoknál, kedvezően hathat a köhögésre és hörghurutra. A fehér sólámpák elég ritkák, de állítólag egyensúlyba hozzák a csakrákat, és méregtelenítenek.


Sokan a sólámpa alváskönnyítő, ellazító, nyugtató hatásáról is beszámolnak. Műszaki cikkeink használatakor sok pozitív ion kerül a levegőbe, felborul az ionegyensúly. Nincs rá bizonyíték, de egyesek szerint a sólámpa képes az ionegyensúlyt a helyére billenteni. A levegőben keringő só elpusztíthatja a penészgombákat, baktériumokat.


Érdemes beszerezni egy-egy szép sólámpát, akár egészségjavító hatása miatt is, de kizárólag ezekre támaszkodni nem szabad. Ártani biztosan nem fog, a szemet mindenesetre gyönyörködteti.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége