Mindent a nyári ételtárolásról

Mindent a nyári ételtárolásról

Alapvető szabály, hogy minden élelmiszert érdemes zárt tárolóban, hűtőben tárolni. A kifogástalan ételminőség érdekében a tejtermékeket a legfelső polcon, a felvágottakat, készételeket a középső polcokon, a legalsó, leghidegebb polcon az elkészítésre váró húsokat, az alsó fiókokban a zöldségeket tároljuk.

 

Mindent a nyári ételtárolásrólNyáron az 1–3 Celsius-fok közé állított hűtőszekrény az ideális az ételek tárolására, így a hűtő még gyakori nyitogatás mellett is biztonsággal használható. A megfelelően hőkezelt készételek 48 órán át őrizhetőek – magyarázza Godáné Reisinger Karolina dietetikus. Az ételfertőzés minimális kockázata érdekében az elkészítés után minél előbb hűtsük le a maradékot, és tiszta, légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben tároljuk, ellenőrzött hőmérsékleten. A több órára kamrában tárolt kész élelmiszerek nem tekinthetők biztonságosnak.

 

A fagyasztó rész ideális esetben –18 Celsius-fok alatt hűt. A fagyasztóból hűtőszekrénybe áthelyezett, így lassan, 24 óra alatt kiolvasztott alapanyagot azonnal készítsük el, és hőkezelés után 48 órán belül fogyasszuk el. Gyümölcsök esetében ez 24 óra, de jó ötlet a még fagyott gyümölcsből hűsítő turmixot, fagylaltot készíteni, közvetlenül fogyasztás előtt. A kiolvasztott nyers húst azonnal, az évszakonként leolvasztandó fagyasztóban tárolt nyers húsokat 3 hónapon belül használjuk el. A hűtőszekrényt fertőtlenítőszerrel, a behatási idő figyelembevételével szabad tisztítani.

Mi lesz a gyümölccsel?

Gyümölcse, zöldsége válogatja, nyáron meddig tárolható el. Ha a kamra hűtése megoldott, tovább elállnak ott – fajtától függően. Az alma – akár hónapokig is – 10 fok körüli hőmérsékleten, tiszta felületen, önállóan jól elraktározható.

A nyers zöldség, gyümölcs mosogatóban, folyó víz alatt, a termés jellegétől függően pucolva vagy héjastul tisztítható meg. A burgonyát, hagymát hámozás után, a banánt, narancsot hámozás után és fogyasztás előtt folyó víz alatt alaposan mossuk le.

Merüljön el!

A friss tojás elmerül a vízben, így ellenőrizhető, hogy fogyasztható-e a vásárolt termék. Hűtőben akár több hétig is eltartható, igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni. A tojásokat közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, amihez szabály szerint a közellátásban hipó használatos. Ha biztosra akarunk menni, 1 liter vízhez 1 dl hipót oldjunk fel, ebben 10 percig áztassuk a tojásokat felhasználás előtt. Otthon a folyó víz alatt a mosogatószerrel megtisztított tojás is biztonságos. A már megmosott vagy feltört tojást hűtőben tárolva 3 órán belül használjuk fel.

Még ehető?

Attól függően, hogy milyen formában használtuk fel a tojást, a 48 órás időkerettel biztonsággal számolhatunk a tojásos ételeknél. Egy szárazsütemény, sajtos tallér, piskóta tovább is eltartható, míg egy Stefánia-szelet 48 óra után már nem biztonságos. A nyers tojással készült mártásokat, tésztát, rizst, magas szénhidráttartalmú ételeket még aznap meg kell enni. Szabály szerint a főtt tészta és a főtt rizs 3 órán túl nem fogyasztható.

 



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége